Sigurno vam je još majka, tek kad ste počeli putovati, dala zlatni savjet da uvijek dobro pazite na novčanik. Da ga, primjerice, ne nosite u stražnjem džepu i tome slično. E pa, taj savjet valja posebno uvažiti prilikom posjeta određenih turističkih destinacija starog kontinenta…

Džepari uvijek vrebaju, a prema istraživanju koje je napravio britanski portal Quotezone.co.uk, najveće su šanse da ćete se, barem ako ste Britanac (no vjerujemo da bi bilo slično i za druge), na meti džepara naći u Italiji, zatim Francuskoj, ali i Nizozemskoj.

Istraživanje se baziralo na broju spomena džeparoša u turističkim recenzijama glavnih atrakcija svake zemlje. Iako se o Barceloni često razmišlja kao o žarištu džeparoša, Španjolska nije ušla među prvih pet. Ipak, čini se kako je najgore u Čizmi, gdje lopovi neprestano "operiraju" oko nekoliko glavnih turističkih atrakcija.

Fontana di Trevi - 4 Fontana di Trevi - 4 (Foto: Guliver / Coverimages)

Recenzije rimskog Koloseuma, Fontane di Trevi i Panteona spomenuta su kao mjesta na kojima su turisti doživjeli krađu. Istraživanje koje je proveo money.co.uk došlo je do broja od 2206 recenzija u kojima se spominju džeparoši kod Fontane di Trevi u Rimu.

Kultna fontana jedna je od najznačajnijih rimskih atrakcija i obično je puna turista koji fotografiraju. Turisti bi trebali pripaziti na uobičajene prijevare koje bi se mogle koristiti kao tehnike odvraćanja pažnje. Džeparoši koji rade u parovima mogu koristiti jednog prevaranta da zadrži pažnju turista dok drugi krade iz njihovih džepova.

Prostor oko milanske katedrale i Galerije Uffizi u Firenci također obiluje džeparošima. Francuska je zauzela drugo mjesto na listi, a kao posebno kritično mjesto spomenut je Eiffelov toranj. Nizozemska je bila treće najgore mjesto u Europi za džeparoše, dok je Njemačka zauzela četvrto mjesto. Grčka je peta najgora destinacija, a slijede je Španjolska i Portugal na šestom i sedmom mjestu. Barcelonska pješačka ulica, slavna Rambla, ranije je bila rangirana kao mjesto s najvećim izgledima da ostanete bez neke vrijednosti.

Sad kad ovo znate, širom otvorite oči kad se nalazite u blizini određenih atrakcija. Dodatno, možda skupi sat ili vrijedni nakit mogu u tom trenutku radije "krasiti" neki sigurni ormarić nego vaše zapešće ili prst. Jednostavno, budite oprezni jer i sami znate kako je oprez majka mudrosti.

Najljepša mjesta koja se isplati posjetiti u čarobnoj Toskani! Chianti vinogradi Arezzo Siena +3 Firenca - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju