Arayes je jelo s Bliskog istoka sastavljeno od lepinja punjenih mljevenim mesom koje se peku u pećnici ili na roštilju s poklopcem. Mljevenom mesu dodaje se sitno nasjeckana ljutika (ili luk) kako bi punjenje ostalo sočno i nakon termičke obrade.

Prepoznatljivi okus jelu daje im začinska mješavina po imenu baharat koja se temelji na crvenoj slatkoj paprici, kuminu, crnom papru i sličnim začinima, a koju vrlo lako možete napraviti i kod kuće od sastojaka iz smočnice.

Kod ovoga recepta je specifično to da se začinjeno mljeveno meso termički obrađuje unutar lepinje pa je iznimno važno da ono bude ispečeno do kraja, a da lepinja ostane jestiva i bez izgorjelih dijelova.

Pred kraj pečenja okrenite lepinje s punjenjem prema gore – po potrebi i razrežite lepinju kako biste bili sigurni da se meso do kraja ispeklo, pa ih tek onda servirajte gostima.

Arayes poslužite s osvježavajućom salatom od svježih krastavaca, jogurta, limunova soka i začinskog bilja po želji.

Sastojci za arayes:

  • 850 g mljevene junetine
  • 5-6 lepinja
  • 5 čajne žličice baharata
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 2 ljutike
  • sol po želji
  • biljno ulje za pečenje po želji

Priprema arayesa:

  1. Pomiješajte u zdjeli mljevenu junetinu, sitno nasjeckanu ljutiku, naribane češnjeve češnjaka, baharat i sol.
  2. Lepinje prepolovite pa ovom smjesom ravnomjerno napunite polovice.
  3. Preko lepinja premažite nešto ulja.
  4. Položite napunjene lepinje na lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  5. Pecite lepinje sa svake strane oko sedam do osam minuta dok lepinja ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Potom podignite lepinje s punjenjem prema gore i nastavite peći još nekoliko minuta da budete sigurni da se meso ispeklo do kraja.
  6. Poslužite arayes tople sa salatom po želji. Dobar tek!

Pogreške u kuhinji koje se ne opraštaju: Pirjate li mljeveno meso prije motanja u sarmu? Burrata - 4 Pasta Sarma +1 Soparnik/Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju