Obilaziti možda i najljepšu talijansku regiju, čovjek bi mogao doslovno – godinama. Jedva čekamo da se stvari vrate u normalu i da možemo otkriti šarmantna sela, spektakularne vidike i povijesne gradove, koji teško koga mogu ostaviti ravnodušnim. Većina ovih lokacija najljepše su u jesen i proljeće, a gdje god da idete, vrijedi ponijeti udobnu obuću, želju za kušanjem vina i ljubav prema povijesti.

San Gimignano

Kad ušetate u ovaj srednjovjekovni grad najpoznatiji po tornjevima, osjećati ćete se kao da ste zakoračili u neko drugo stoljeće. Cijeli grad se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a kad smo već spomenuli tornjeve, recimo kako ih je nekad bilo 65, a podizale su ih bogate obitelji kako bi pokazale svoju moć. Od nekadašnjih 65, danas ih je živo još 13. Naravno, isplati se vidjeti i katedralu, napravljenu još u 12. stoljeću i prošetati ulicom Francigena, koja je žila kucavica grada. Naravno, ni gastro ponuda neće vas razočarati.

Toskanski grad gigantskih tornjeva koje su gradili imućni građani kako bi pokazali "da se ima" San Gimignano - 1 San Gimignano - 2 San Gimignano - 3 +1 San Gimignano - 4

Arezzo

Stariji i od egipatske Aleksandrije, Arezzo je nekad bio važan grad za Etruščane ali i Rimsko carstvo. Da je tome tako, u prilog govore ostaci amfiteatra iz 1. stoljeća, a trag svojim utvrdama je ostavila i poznata obitelj Medici. Također, ako ste u srednjoj školi čitali, sigurno se još sjećate lijepih pjesama koje je svojoj Lauri posvetio pjesnik Francesco Petrarca, koji je rođen upravo u Arezzu.

Siena

Grad koji se s Firencom borio za prevlast u 13. i 14. stoljeću, idealan je za mirnu, laganu šetnju i brušenje fotografskog talenta. Izađite van i „utopite“ se u mnoštvo lokalaca, turista i studenata na Piazza del Campo, a ukoliko tražite dobar pogled na grad, popnite se na toranj i uživajte u nevjerojatnom pogledu.

Firenca

Otići u Toskanu a ne vidjeti jedan od najljepših gradova na svijetu, jednako je kao otići u Rim, a ne vidjeti papu. Ovdje ćete u prvom redu otkriti renesansna blaga poput Michelangelova Davida, Boticellijeve Venere ali i radove još mnogih starih majstora u galerijama diljem grada. Naravno, nezaobilazan je i posjet mostu Ponte Vecchio, gdje se trguje još od 15. stoljeća, a nemoguće se ne diviti i katedrali Santa Maria del Fiore, kao i fascinantnoj kupoli koju je izradio Filippo Brunelleschi. Jasno, nećete ostati ni gladni, jer teško je preskočiti jednu sočnu „fiorentinu“.

Pisa

Teško da postoji osoba koja nije čula za Pisu i njen famozni kosi toranj. I dok ga se nekad gledalo kao arhitektonsko remek djelo, danas su turisti pomalo i naporni stalnim naslikavanjem i glumljenjem da na slikama „guraju“ toranj. Osim tornja, vrijedna je razgledavanja svakako i katedrala, ali i krstionica, u kojoj je kršten i jedan od najvećih umova ikad – Galileo.

Lucca

Grad je vjerojatno najpoznatiji po zidinama, koje su se gradila kroz nekoliko stoljeća. Unutar njih pronaći ćete amfiteatar u kojem su se davnih dana održavale gladijatorske borbe, a tu su i famozne crkve. Također, grad je poznat po ljetnom festivalu, ali i kao rodno mjesto skladatelja Giacoma Puccinija.

Chianti

I za kraj, ostavili smo regiju Chianti, koja je najpoznatija po istoimenom vinu. Nalazi se pedesetak kilometara od Firence, a uz tradicionalne obilaske vinarija i uživanja u sjajnim vinima, ovdje se možete zabavljati i na još mnoge načine. Područje obiluje mnogim pješačkim stazama, ali još je bolje unajmiti bicikl, pedalirati s pogledom na beskrajne vinograde i tu i tamo zastati na čašu Chiantija...

Čudesni otok na kojem kilogram krumpira košta 3700 kuna Noirmoutier Noirmoutier Noirmoutier +1 Noirmoutier

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju