Obilaziti možda i najljepšu talijansku regiju čovjek bi mogao doslovno – godinama.  Većina ovih lokacija najljepša je u jesen i proljeće, a gdje god da idete, vrijedi ponijeti udobnu obuću, želju za kušanjem vina i ljubav prema povijesti.

San Gimignano

Kad ušetate u ovaj srednjovjekovni grad najpoznatiji po tornjevima, osjećat ćete se kao da ste zakoračili u neko drugo stoljeće. Cijeli grad nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Kad smo već spomenuli tornjeve, recimo kako ih je nekad bilo 65, a podizale su ih bogate obitelji kako bi pokazale svoju moć. Od nekadašnjih 65 danas ih je živo još 13. Naravno, isplati se vidjeti i katedralu, izgrađenu još u 12. stoljeću, i prošetati ulicom Francigena, koja je žila kucavica grada. Naravno, ni gastroponuda neće vas razočarati.

 

Arezzo

Stariji i od egipatske Aleksandrije, Arezzo je nekad bio važan grad za Etruščane, ali i Rimsko carstvo. Da je tome tako, u prilog govore ostaci amfiteatra iz 1. stoljeća, a trag svojim utvrdama ostavila je i poznata obitelj Medici. Također, ako ste u srednjoj školi čitali, sigurno se još sjećate lijepih pjesama koje je svojoj Lauri posvetio pjesnik Francesco Petrarca, koji je rođen upravo u Arezzu.

Siena

Grad koji se s Firencom borio za prevlast u 13. i 14. stoljeću idealan je za mirnu, laganu šetnju i brušenje fotografskog talenta. Izađite van i "utopite" se u mnoštvu lokalaca, turista i studenata na trgu Piazza del Campo, a ako tražite dobar pogled na grad, popnite se na toranj i uživajte u nevjerojatnom pogledu.

Siena Siena (Foto: Getty)

Firenca

Otići u Toskanu, a ne vidjeti jedan od najljepših gradova na svijetu jednako je kao otići u Rim, a ne vidjeti papu. Ovdje ćete u prvom redu otkriti renesansna blaga poput Michelangelova Davida, Boticellijeve Venere, ali i radove još mnogih starih majstora u galerijama diljem grada. Naravno, nezaobilazan je i posjet mostu Ponte Vecchio, gdje se trguje još od 15. stoljeća, a nemoguće se ne diviti i katedrali Santa Maria del Fiore, kao i fascinantnoj kupoli koju je izradio Filippo Brunelleschi. Jasno, nećete ostati ni gladni jer teško je preskočiti jednu sočnu fiorentinu.

Pisa

Teško da postoji osoba koja nije čula za Pisu i njezin famozni kosi toranj. I dok ga se nekad gledalo kao arhitektonsko remek-djelo, danas su turisti pomalo i naporni sa stalnim naslikavanjem i glumljenjem da na slikama guraju toranj. Osim tornja, vrijedna je razgledavanja svakako i katedrala, ali i krstionica, u kojoj je kršten i jedan od najvećih umova u povijesti – Galileo.

Lucca

Grad je vjerojatno najpoznatiji po zidinama, koje su se gradile tijekom nekoliko stoljeća. Unutar njih pronaći ćete amfiteatar u kojem su se davnih dana održavale gladijatorske borbe, a tu su i famozne crkve. Također, grad je poznat po ljetnom festivalu, ali i kao rodno mjesto skladatelja Giacoma Puccinija.

Grad Lucca Grad Lucca (Foto: Getty)

Chianti

I za kraj smo ostavili regiju Chianti, koja je najpoznatija po istoimenom vinu. Nalazi se pedesetak kilometara od Firence, a uz tradicionalne obilaske vinarija i uživanja u sjajnim vinima ovdje se možete zabavljati i na još mnoge načine. Područje obiluje mnogim pješačkim stazama, ali još je bolje unajmiti bicikl, pedalirati s pogledom na beskrajne vinograde i tu i tamo zastati na čašu Chiantija...

 

Iako bismo rado otputovali u susjednu Italiju i prošetali čarobnim mjestima od kojih zastaje dah, u obližnjem Lidlu u tjednu okusa Italije od 06. veljače  očekuju nas razne namirnice s kojima možemo spremiti jednostavna, a efektna jela zbog kojih ćemo Italiju dovesti ravno u svoj dom. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju