Želite ići na popularna mjesta? Ili vas gužve toliko živciraju da ćete nastojati posjetiti ona manje popularna? U svakom slučaju, ovi će vam podaci pomoći u planiranju odmora jer vam donosimo 10 europskih gradova koji bilježe najveći broj turističkih posjeta!

Euromonitor International istražio je 600 različitih gradova, a mi prenosimo TOP 10 iz dobre stare Europe.

10. Madrid, Španjolska (5 milijuna i 275 tisuća posjetitelja u 2018. godini)

Glavni grad Španjolske poznat je po svojim muzejima jer doći u Madrid i ne vidjeti Prado gore je od odlaska u Rim a da ne vidite papu. Također, krase ga široke avenije, lijepi parkovi, a jede se – vrhunski. Naravno, zaljubljenici u sport sigurno će posjetiti i Santiago Bernabeu, dom najtrofejnijeg europskog kluba Real Madrida, a samim time i kupiti Modrićev dres za uspomenu...

9. Venecija, Italija (5 milijuna i 316 tisuća)

Sad će mnogi pitati kako se u Veneciji žale na višak turista, a u Madridu ne, odgovor je i više nego jednostavan – Madrid je višestruko veći, a broj posjetitelja je jednak, što vam samo govori kako je grad na kanalima zatrpan. Škljocanje aparata, selfiji, zakrčene ulice, sve vas to čeka u kraljici Jadrana, no ipak, Venecija je nešto što se mora vidjeti dok živite ovozemaljski život.

8. Beč, Austrija (6 milijuna i 67 tisuća)

Grad mnogi proglašavaju jednim od najpoželjnjijih za život, a čim ga posjetite, jasno vam je i zašto. Sjajni muzeji (u prvom redu Albertina), sve moguće kuhinje svijeta, nebrojeni parkovi, kafići, sjajan gradski prijevoz – ovdje nema čega nema. Grad nije ni prevelik, a ni premalen, a nekad je ovdje bio i najpoznatiji advent, dok mu tu titulu nije oteo onaj u – Zagrebu.

7. Milano, Italija (6 milijuna i 347 tisuća)

Prva stvar koja vam pada na pamet pri spomenu Milana svakako je moda. OK, nalazi se ovdje i „Posljednja večera“, nemoguće je ignorirati i čudesnu gotičku katedralu, kao i slavnu opernu kuću Scala, ali Milano je prije svega prijestolnica mode. Imate li dovoljno novca, svakako se zaputite u ulicu Montenapoleone te zavirite u izloge Guccija, Prade, Valentina... Ma čak i ako nemate, odite, jer svakako valja osjetiti dašak luksuza.

Milano - 1 Milano - 1 (Foto: Getty Images)

6. Barcelona, Španjolska (6 milijuna i 530 tisuća)

Katalonska prijestolnica pravo je Gaudijevo remek-djelo. Dovoljno je baciti oko na Sagradu Familiju ili Park Guell i odmah će vam postati jasno zašto se taj čovjek smatra jednim od najvećih arhitektonskih umova u povijesti. Jasno, tu je i veličanstvena Rambla, more izvrsnih tapas barova, ali i, za sve ljubitelje nogometa, obavezan posjet Camp Nouu. Pa ako ćete u Madridu kupiti Modrićev dres, ovdje si za uspomenu priuštite Rakitićev.

5. Amsterdam, Nizozemska (7 milijuna i 848 tisuća)

Nema čega nema, turisti su to prepoznali, pa iz godine u godinu Amsterdam bilježi sve veći broj dolazaka. Naravno, dijelom se ti dolasci odnose i na stvari koje su u mnogim zemljama izvan zakona, no glavni grad Kraljevine Nizozemske oduvijek je na glasu kao liberalno i multnietničko središte. Odlično je što ga cijelog možete obići biciklirajući, jer znate da su Nizozemci odavno na glasu kao nacija biciklista.

4. Prag, Češka (8 milijuna i 806 tisuća)

Karlov grad dobro je rješenje i poželjna stanica mnogih mladih putnika jer je još uvijek, godine gospodnje 2019. – relativno jeftin. Pivo teče u potocima, hrana je na mnogim mjestima sjajna (obvezno posjetiti „Nase maso“), a koga zanima povijest – također je na pravom mjestu. Grad je muzej na otvorenom, pa ćete tako i danas vidjeti točno mjesto na kojem se spalio Jan Palach, ali i crkvu u kojoj su se skrivali Kubiš i Gabčik (atentatori na Heydricha). Naravno, tu su i Karlov most, Hradčani...

3. Rim, Italija (9 milijuna i 531 tisuća)

Mamma mia, tko ne bi želio svratiti do Vječnoga Grada? Što se tiče povijesti, Rim je ima na bacanje i osjećate kako gotovo svaka ulica krije neke zanimljive priče. Koloseum, panteon, Vatikan ostavljaju svakog bez teksta, a o broju restorana u kojima možete vrhunski jesti bespredmetno je i razgovarati. Srećom, do njega je danas relativno lako i doći, pogotovo živite li na Kvarneru ili Istri, jer svakodnevno iz Trevisa prema Rimu polijeću jeftini letovi.

Rim Rim (Foto: Getty Images)

2. Pariz, Francuska (15 milijuna i 834 tisuće)

Grad Ljubavi i dalje je pri samom vrhu turističkih dolazaka, a nije ni čudo s obzirom na ponudu. Ne trebamo vas posebno zamarati Eiffelovim tornjem i Louvreom, jer ako vam se ne da gužvati i čekati u redu, OK je sasvim i romantična šetnja uz Seinu i zastajkivanje u nekom od brojnih malih zgodnih bistroa.

1. London, Engleska (19 milijuna i 827 tisuća)

Big Ben, London Eye, muzej Maddame Tussauds samo su neke od najposjećenijih i najpoznatijih londonskih atrakcija. No grad je zapravo mnogo više jer je ovdje doslovno svaki kvart – grad za sebe. Kad sletite na Heathrow ili neki od drugih gradskih aerodroma, sjednete u metro i dođete do Londona, budite sigurni samo u jedno – što god poželite, ovdje možete i ostvariti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju