Putnički portal TimeOut upravo je izbacio Top 40 listu najkul kvartova u svijetu.

Našle su se tu klasične filmske avenije New Yorka, šarene mirišljave uličice Meksika i radnička naselja Škotske, a mi vam prenosimo neke od europskih favorita koji se u 2020. godini čine kao realan, a dobar odabir.

Na 31. mjestu nalazi se kultni londonski Soho. Premda se gradovi sve žešće natječu u ponudi, a nekad opaki kvartovi poput Brixtona postaju oaze za mlade, urbane, hipstere i travel blogere – Soho i dalje drži svoju reputaciju kozmopolitskog kvarta umjetnika i kultnih klubova.

„Prešišali“ su ga Norrebro, kvart danske prijestolnice Kopenhagena, sa svojim bliskoistočnim i afričkim restoranima te uličnom glazbom i proslavama, te madridski Lavapies. Šarmu španjolskog kvarta pridonijeli su imigranti i „duh solidarnosti“ domaćih, kako navode.

Tu je i dablinski Phibsboro sa svojim muralima, pankerima i pubovima u kojima uz kriglu Guinnessa veliki mozgovi žustro raspravljaju o gorućim temama.

Bliže nama, na 20. mjestu, smjestio se praški kvart Holešovice u kojem je istaknut Letna Park – nekad poznat po najvećoj bisti Staljina, danas po pitoresknom vrtu u kojem mladi dolaze „rundati“ bez nadzora, bilo roditelja bilo KGB-a.

Amsterdamski obalni kvart Noord istaknuo se svojim kafićima i restoranima na dokovima, ali i najvećem europskom buvljaku koji traje tri dana i održava se svaki mjesec.

Ispred njega nalazi se lisabonski Alvalade, koji je 1980-ih bio prijestolnica rocka. I danas možete partijati po nekad opskurnim klubovima, ali i sudjelovati u književnim i filmskim festivalima. Na popisu ga je pretekao njegov portugalski brat Porto sa svojim kvartom Bonfimom: u njemu vlada mirniji glazbeni žanr, pa je idealno mjesto za opuštanje u šarmantnim kafićima uz kavicu i jazz u pozadini.

Estonija se našla na 12. mjestu – naselje Kalamaja u Tallinnu s mješavinom drvenih kućica i sovjetske industrije našlo je svoje mjesto pod turističkim suncem danas kada raste interes za onime što je nekad bilo skrivano iza Željezne zavjese. Ali i baltičkom kuhinjom koju polako otkrivamo.

Može li top 10 proći bez Pariza? Hah. Pas du tout, što bi rekli! Haut-Marais čuva svjetski poznate moderne izložbe, moderne restorane i butike, a navečer nećete znati gdje početi od silnih koktel-barova.

Na osmom mjestu smjestio se glasgovski Dennistoun. Nekadašnji kvart crvenih cigli i radničke klase koja loše balansira između posla i pubova danas je krcat malim kafićima, izložbama, koncertima u skladu s idejama održivog razvoja.

Berlinski Wedding je (osviješten) svijet u malom: etnička kuhinja na svakom uglu, druženja u prirodi, naglasak na domaće obrte, bogata veganska ponuda i tzv. Afrička četvrt u procesu čišćenja naziva ulica od kolonijalnih konotacija.

Stižemo do prvog mjesta, koje je osvojio europski kvart – Esquerra de l'Eixample, Barcelona. Osim što je šaren, atraktivan, sadržajan i topao, ovaj kvart u nemogućoj 2020. poslužio je kao uzor i inspiracija.

Za vrijeme izolacije njegovi stanovnici proslavili su se po svijetu s kostimiranim plesom i pjesmama sa svojih balkona, a organizirane su i mreže pomoći za najranjivije skupine društva te restoran koji je kuhao hranu zdravstvenim radnicima. Kako kažu, kvart je to kojim vladaju domaći i njihove potrebe, a ne turizam i kapital.

Cijeli popis i inspiraciju za putovanja izvan Europe možete pronaći na njihovoj stranici

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju