Iako vrlo vjerojatno živite u njoj, koliko ste zapravo dobro istražili europski kontinent? Mnogi od nas igraju na sigurno i idu na ista odredišta, pa su Barcelonu ili Pariz posjetili pet puta. Šteta, jer Europa obiluje i nekim mjestima za koja kad vidite njihove fotografije, ne biste rekli da postoje na Starom kontinentu.

Od ledenjaka i fjordova Norveške na sjeveru do vruće južne obale Sredozemnog mora, Europa ima sve. Stoga zamijenite dugačke letove na druge krajeve svijete, nemojte niti ići više puta u istu destinaciju i obiđite naš predivni kontinent od sjevera do juga!

Jezero Koman (Albanija)

Tajlandski zaljev Phang Nga osvojio je nagrade za svoju ljepotu, ali sjeverna regija Albanije obiluje krajolikom koji mnogo ne zaostaje. Nevjerojatne, visoke litice? Naravno. Pjenušava smaragdna voda? I ona je tu. Jednostavno uskočite na lokalni trajekt u Komanu za tri i pol satnu avanturu, prolazeći kroz planine, fjordove, klance i kanjone. Ok, nije Tajland, nije egzotika Azije, ali do Albanije bome možete i autom

Koman Koman (Foto: Getty Images)

Dolina Haukadalur (Island)

Kad biste ih stavili jednog pored drugog bilo bi teško uočiti razliku između geotermalnih bazena u islandskoj dolini Haukadalur i onih u Nacionalnom parku Yellowstone. Moćni gejziri i vrući izvori vode dominiraju ovim područjem južnog Islanda, uzrokovanih vulkanskom aktivnošću po kojoj je zemlja poznata. Kao dio Zlatnog kruga otoka, imat ćete sve slapove, ledenjake i lagune koje možete poželjeti – i za razliku od Amerike, ne morate se bojati grizlija.

Azori (Portugal)

Iako se nalaze bačeni „duboko“ u Atlantiku, devet otoka u arhipelagu Azori pripadaju Portugalu. Dom drevnih kratera, ugašenih vulkana i svjetlucavih plavih jezera, krajolikom podsjeća na obalu Na Pali na Havajima gdje je sniman Jurski park. Srećom, ovdje nema dinosaura. Pješačite do vidikovaca u Lagoa de Santiago, opustite se na plaži s crnim pijeskom ili promatrajte kitove i dupine na pučini. Havajska košulja nije obavezna, kao ni pozdravljanje s „Aloha“.

Matterhorn (Švicarska)

Iako nas Matterhorn jednostavno tjera da mislimo na popularnu čokoladu na čijem se omotu nalazi, švicarske Alpe mogu se mjeriti s bilo kojim od najljepših planinskih lanaca na svijetu, od Himalaja do Anda. Osim odlične čokolade i sira, u regiji koja okružuje Matterhorn pronaći ćete kristalna jezera, staze za šetnju bujnom šumom i prvoklasne skijaške staze. Zima je ovdje čudesna, ali da se razumijemo, i ljeto je ovdje jednako zadivljujuće kada zelenilo preplavi planinske obronke, a aktivnosti poput planinarenja i vožnje kajakom ne zahtijevaju snježno odijelo.

Trollfjord (Norveška)

Guste borove šume, bučni slapovi i visoki vrhovi koji se zrcale u mirnim, golemim vodenim tokovima. Govorimo li o Milford Soundu na Novom Zelandu ili o Trollfjordu u Norveškoj? Srećom, nema potrebe putovati „do kraja“ Zemlje zbog ovih krajolika, budući da ih sjeverna Norveška ima na pretek. Trollfjord je dostupan samo brodom, a znatiželjno će vas promatrati divlje životinje poput kitova, tuljana i dupina koji se igraju u pozadini. I da, uzmite ne toplu odjeću, već najtopliju koju imate.

Menton Menton (Foto: Getty Images)

Menton (Francuska)

Zaboravite St Tropez ili Cannes. Umjesto toga, zaputite se ravno prema gradu Mentonu na Francuskoj rivijeri. Plava voda, palme i raznobojne kuće ne bi izgledale neprikladno ni na karipskom otoku Curacao. Dobro, vrijeme neće biti tako toplo, ali zlatne plaže, mediteranska kuhinja i zapanjujuća barokna arhitektura trebali bi sve to nego nadoknaditi. Ako vam je do glamura, Monte Carlo i Nica su na dohvat ruke, idealni za jednodnevni izlet.

Pustinja Tabernas (Španjolska)

Ok, Europa nema pustinje poput Kalifornije, ali španjolska pustinja Tabernas može bez problema parirati Nacionalnom parku Joshua Tree. Smještena u španjolskoj pokrajini Almeria, to je jedina pustinja u Europi, te je i često korištena u filmovima kao lažni krajolik Divljeg zapada. Nema pješčanih dina, ali svejedno možete uskočiti na konja ili devu, obilaziti mjesta snimanja i upijati sunce koje sija više od pola godine.

Zagonetna Europa: Stvari koje sigurno niste znali o našem predivnom kontinentu Banana - 3 Husavik Dijete uči +2 8. British Museum (Britanski muzej)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju