Elafiti su otočje u dubrovačkom primorju. Ne brojeći grebene i hridi, tu skupinu čini osam otoka i pet otočića, a stalno su naseljena samo tri otoka: Šipan, Lopud i Koločep. Elafiti su poznati i kao Jelenski, ili Jelenji otoci, ali predivne životinje po kojima nose ime nećete naći na niti jednom od njih. Tko zna, možda ih nikada nije ni bilo na Elafitima, no ime je došlo od drevnih Grka.

Osim što se radi o šumovitim otocima koji obiluju zelenilom, gledani sa Srđa, oblikom podsjećaju na jelena razgranatih rogova. Jelen je na grčkome elaphos, a elaphitides znači: zemlja bogata jelenima.Točnije bi bilo Elafite nazvati otocima divljih svinja, koje su do tamo vjerojatno doplivale s obližnjega Pelješca.

Ti su otoci posebni i zbog raskoši ljekovitog bilja, kojeg je nekoć bilo za izvoz, osobito mirte ili mrče. Tijekom razdoblja siromaštva i gladi plodovi su se sušili i mljeli u brašno, a mirtino šiblje plelo se u košare i vrše. Listovi su se pak koristili se za mašćenje ribarskih mreža.

Mirisni Koločep 

Od Elafitskih otoka ovoga puta nam je pod povećalom Koločep, naš najjužniji naseljeni otok. Taj mališan broji tek oko tri kilometra dužine i nešto više od jednog kilometra širine. Poznat je i kao Kalamota, što dolazi od grčke riječi kalamos: ribarski štap – ili kalamuća. Stanovnici Koločepa nekoć su bili vješti ribari, koraljari, kao i graditelji jedrenjaka. Zanimljivo je i kako su navodno na Kolumbovu brodu Santa Maria bila i dva mornara s Koločepa.

Koločep ima dva naselja: Gornje Čelo i Donje Čelo, a brodovi koji plove iz Dubrovnika nekoliko puta dnevno pristaju u oba – no na otoku nema automobila. Mirno dvorište Dubrovnika udaljeno oko pola sata plovidbe idealno je za jednodnevni izlet.

Osim kupanja na lijepim pješčanim, šljunčanim i stjenovitim plažama otkrivati možete i predromaničke crkvice. Poželite li ostati dulje, na raspolaganju su hotel i privatni smještaj.

Ronioci hvale predivne špilje koje možete istražiti – svjetlucava igra boja i mir koji poziva na plivanje i ronjenje avantura je u koju vrijedi krenuti. Pronaći ćete i slikovite litice s pogledima za pamćenje, kao i predivni svjetionik, kojim možete zaokružiti istraživanje otoka. U potrazi za lokalnim specijalitetima navratite u Ružu, gdje se pripremaju jela lokalne kuhinje s naglaskom na ribu.

Dva metra od mora: Ribarska kućica na Cresu za one koji žele pobjeći od svega Ribarska kuća u mjestu Ustrine na Cresu - 5 Ribarska kuća u mjestu Ustrine na Cresu - 4 Ribarska kuća u mjestu Ustrine na Cresu - 3 +2 Ribarska kuća u mjestu Ustrine na Cresu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju