Dubrovnik mi je već odavno jedan od naših najdražih gradova, a posljednjih godina polako sam se počela vezivati i za otočiće koji ga okružuju, a koji su, bez imalo pretjerivanja, naš pravi mali raj.

Utočište od užurbanog i stresnog načina života tako ćete danas sigurno naći, to vam jamčim, na jednom od Elafita, a svi oni osvajaju već na prvu. Divni su i Šipan i Koločep, ali ja sam se recimo zaljubila u Lopud, i to sasvim slučajno kad sam prošle godine tamo boravila prvi put poslovno zbog Ponta Lopud Festivala.

Jednostavno ima tu nešto u tom malom šušuru, predivnim palmama koje su najviše u cijeloj Europi i nalaze se ispred prvog europskog betonskog hotela, tu je i franjevački samostan iz 15. stoljeća koji je danas pretvoren u hotel za luksuzni odmor, a svakako morate prošetati perivojem Đorđić-Mayneri te botaničkim vrtom i uživati u slatkoći pješčane plaže Šunj, za koju govore i da je jedna od najljepših hrvatskih plaža. Između razgledavanja otoka i uživanja na plaži, dan možete prelomiti i šetnjom do utvrde Sutvrač, s koje se pruža predivan pogled.

Za još veći doživljaj same priče o tom otoku oduševit će vas i činjenica da na njemu nema automobila, pa ćete ga morati istražiti pješice, uz pomoć taksi-golf vozila ili bicikla. Mene je to oduševilo!

No da sad tu ne nabrajam sve znamenitosti, istaknula bih da je ovdje najbitnije ono što svi zapravo tražimo - mir i lakoća postojanja. Šetajući se rivom, imat ćete osjećaj kao da se svakom stanovniku možete pridružiti na kavici ispred njihovih kuća. Nema stresa ni žurbe i vrlo se lako udomaćite, a svaki kadar čini vam se savršen za fotografiranje i stvaranje uspomena. O prizorima zalaska sunca da ne govorim, kao ni o pogledu koji se pruža iz Ville Lopud, do koje možda i treba brdo stepenica, ali je dolazak na odredište vrijedan svake. Zgodno je možda i spomenuti da je otok poznat po 2584 sunčanih sati godišnje, zbog čega je idealan za ljude koji ga nastanjuju, ali je i idealan za bijeg od svakodnevice i za sve one željne vitamina D.

Ako možda imate potrebu otok upoznati i još detaljnije, u tome će vam, sa sigurnošću vam mogu reći, pomoći jedna divna Ružica, koja je vodičkinja na tom otoku i koju možete naći na Instagramu pod imenom Lopudguide. Od nje možete čuti zanimljive priče o tom našem jadranskom biseru, kao što su da na otoku trenutačno živi samo 176 stanovnika, kako je njoj živjeti na ovakvom otoku tijekom cijele godine, kako im je prošao period korone, ali otkrit će vam i brojne povijesne priče koje su i više nego interesantne.

Napuniti baterije možete u kafićima i restoranima kojih ima sasvim dovoljno, a posebnu dušu svakako ima konoba Mandrač, u kojoj je sve što probate - preukusno, ali bilo bi šteta ne spomenuti i restoran La Villa, iako je i svaki ostali ugostiteljski objekt vrijedan spomena.

Nakon što sam se upoznala s otokom prošle godine, ove sam se imala potrebu opet vratiti, i to čak dva puta, jer je osim filmskog festivala organiziran i onaj posvećen jazz-glazbi.

Možda je ljeto već završilo, ali šapnuli su mi da se najveća divota otoka vidi i osjeti tijekom rujna i listopada. Dodatni je plus što ste s Lopuda u tren oka i u Dubrovniku ako se zaželite malo gradske vreve, ali i na bilo kojem otočiću koji je u njegovoj blizini.

Ako vam se možda čini da pretjerujem kad su ljepote ovog otoka u pitanju, samo ću napomenuti da mu se rado vraća čak i David Beckham sa svojom obitelji, ali i da je on samo jedna od brojnih holivudskih zvijezda koje su posljednjih godina viđene na tom prekrasnom mjestu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju