Razvedena obala, lijepe plaže i čisto, tirkizno more razlozi su zbog kojih je i CNN prije koju godinu preporučio posjet Visu, no osim prirode intrigira i burna prošlost otoka. Do Titove špilje (koja zapravo nije jedna, nego su dvije) dolazi se s ceste za Hum - najviši vrh otoka Visa.

Na internetskim stranicama Hrvatskog planinarskog saveza posjet vrhu se ne preporučuje "jer se na njemu nalazi vojni objekt kojemu se ne treba približavati". No na putu iz Podšpilja ili Visa možete obići druge kuriozitete. Do Titovih špilja skrivenih na padinama Huma vodi uređeno kameno stubište. Ulazi su djelomično zazidani, a za razgledavanje nije potrebno dodatno svjetlo.

„Do Huma se najlakše može doći asfaltiranom cestom iz sela Žena Glava. Osim markacija koje vode do kapele sv. Duha iz Podašpilja, Visa i Komiže, po gotovo svim otočnim putovima provedene su planinarske markacije koje omogućuju bezbrojne pješačke mogućnosti“, piše HPS.

Špilja kojoj je prvobitno ime bilo Duhova kasnije je nazvana po Josipu Brozu Titu, koji je 1944. godine boravio na otoku i vodio pregovore. 

Vis Vis (Foto: Profimedia.hr)

Važnim punktovima znatiželjnike u obilazak vodi agencija Alternatura, poučava o tunelima iskopanima diljem otoka dok je još bio vojna baza jugoslavenske vojske. Navode i 30 različitih vojnih objekata, uključujući i jednu od najatraktivnijih, raketnu bazu u Stupišću kod Komiže.

„Bila je to ogromna baza za rakete s impresivnim kompleksom tunela i bunkera koje su bile u pripravnosti u slučaju invazije“, pišu na svojim stranicama.

Posjetitelje koji žele doživjeti prošlost otoka vode kroz labirint podzemnih tunela, pokazuju im ostatke topova i napuštenih skladišta.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju