U ljetnim mjesecima idealno je mjesto za rashlađivanje na planinskim obroncima, u njezinim divnim rijekama i jezerima. U hladnijem dijelu godine ovdje se možete prepustiti sanjkanju, skijanju i drugim zimskim radostima.
Što sve još morate probati, vidjeti i doživjeti u Gorskom kotaru? Popis za savršeni provod pronađite u nastavku teksta.
1. Posjetite špilju Vrelo, Fužine
Zbog njezine iznimne ljepote i bogatstva stalaktita, stalagmita i stalagnata, špilju Vrelo često nazivaju Postojnom u malom. Pretpostavlja se da je ta prirodna pukotina u stijeni nastala prije otprilike 3,5 do 4 milijuna godina. Otkrivena je, pak, posve slučajno tijekom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer 50-ih godina prošlog stoljeća.
Špilja Vrelo duga je oko 300 metara, a ime je dobila prema gorskom izvoru koji se skriva u njezinoj unutrašnjosti. Jedna je od rijetkih špilja u Hrvatskoj, ali i svijetu koja ima ravan teren bez ijedne stepenice, pa je pristupačna za posjet osoba svih generacija – čak i osoba s invaliditetom u kolicima.
Mjesto je to u koje se posjetitelji dolaze ohladiti ljeti i ugrijati zimi. Temperatura u špilji iznosi 8 Celzijevih stupnjeva tijekom cijele godine, pa se prilikom posjeta valja odjenuti u skladu s time.
Špilja je tijekom glavne sezone otvorena svakodnevno, dok je u ostatku godine možete posjetiti uglavnom vikendom. Cijena ulaznice za odraslu osobu iznosi 6,5 eura.
2. Uživajte u Lokvarskom jezeru
Lokvarsko jezero je popularna goranska destinacija za kupanje i druge slične aktivnosti tijekom ljeta. Riječ je o umjetnom jezeru nastalom izgradnjom brane na rijeci Lokvarki 50-ih godina prošlog stoljeća, koje na dijelovima doseže dubinu od 40 metara. Jezero prekriva dio originalne trase Lujzijane, a prilikom niskog vodostaja danas se može vidjeti zanimljiv Carev most.
Ukaže li vam se prilika, provozajte se i sa splavi Čača po Lokvarskom jezeru. Ta vodena avantura obično je dostupna između 15. travnja i 15. listopada svake godine, traje 50 minuta, a cijena joj je 7 eura po osobi.
3. Osvojite najviše vrhove Gorskog kotara
Bavite li se planinarenjem, obavezno trebate osvojiti najviše vrhove Gorskog kotara. Bjelolasica je najviša planina u Gorskom kotaru, dio je Velike Kapele, a njezin vrh Kula izdiže se na 1534 metra nadmorske visine.
Ništa manje ljepši nije niti šest centimetara niži Veliki Risnjak, s kojeg puca prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednoj Sloveniji.
4. Otkrijte Kaštel Zrinskih, Brod na Kupi
Panoramom pitoresknog mjestašca Brod na Kupi dominira masivna kamena trokatnica – Kaštel Zrinskih. Prostor te obrambeno-stambene utvrde izgrađene još u 15. stoljeću, a obnovljene u 18. stoljeću danas je prenamijenjen u muzejski prostor koji pripada Prirodoslovnom muzeju Rijeke.
U njemu ćete naći stalni postav "Divljina s pogledom na more", koja razotkriva floru i faunu Gorskog kotara, a osobito će oduševiti najmlađe generacije.
Muzej radi od svaki dan od utorka do petka od 9 do 19 sati te vikendom od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice za odrasle osobe je 3 eura, a za djecu 1,5 eura.
Kad se već nalazite u Brodu na Kupi, prošećite do Vilinskoga gaja i mjesta na kojem se Kupica ulijeva u Kupu. Riječ je o čarobnom krajoliku idealnom za punjenje baterija.
5. Istražite kanjon Kamačnik, Vrbovsko
Rječica Kamačnik prostire se na tek 3,2 kilometra u slikovitom mjestu Vrbovsko u Gorskom kotaru, a ulijeva se u rijeku Dobru. Prošetati njezinim zapanjujućim kanjonom usječenim u masiv Velike Kapele posebno je iskustvo.
Šezdesetih godina prošlog stoljeća to je iskustvo dodatno olakšano izgradnjom pješačkog mosta s drvenim mostićima i galerijama koje se prostiru sve do ušća i dopuštaju vam da uživate u nezaboravnim prirodnim ljepotama.
Početak staze nalazi se uz bistro Kamačnik, u kojem možete kupiti ulaznicu za posjet u iznosu od 5 eura. Avantura je to za koju će vam biti potrebno oko dva sata šetnje kroz idiličnu prirodu.
6. Kušajte lokalnu gastronomiju
Jeste li posjetili Gorski kotar ako niste probali njegove tradicionalne specijalitete? Ne možete otići iz tog rajskog predjela, a da ne kušate juhu od domaćih gljiva, pohane žabe, gulaš od divljači, ali i nezaobilazne štrudle od borovnica.
Autohtone goranske specijalitete s modernim twistom i na bazi divljači možete kušati u restoranu Eva u Lokvama. Domaće specijalitete, poput rižota od jabuke i pršuta od jelena, poslužuje hotel Bitoraj u Fužinama, dok bistro Kamačnik u Vrbovskom osim pastrve sa grila servira fantastičnu štrudlu od borovnica.
7. Posjetite Kuću prirode "Kotač", Lokve
Znate li koje je piće najbolje naručiti prije ručka, a koje nakon ili tijekom jela? Razliku između aperitiva, digestiva i desertnog pića najbolje će vam objasniti Vid Arbanas, legenda Gorskog kotara koja stoji iza projekta Kuća prirode "Kotač" u Lokvama.
Kuća prirode "Kotač" mjesto je na kojem Vid Arbanas sa svojom suprugom Mirom proizvodi alkoholna pića aromatizirana goranskim ljekovitim travama, educira o njima sve zainteresirane, ali i nudi programe kušanja.
Nađete li se u okolici, obavezno svratite i probajte njihovu Papru ili Hortus diabolicus – digestiv napravljen na bazi rakije od muškata s 14 vrsta goranskih trava i četiri vrste goranskog korijena koje se pije na poseban način, a u ustima ostavlja vatreni dojam.
Savjet plus:
Izbjegavajte posjet ponedjeljkom jer je većina restorana, kulturnih ustanova i atrakcija taj dan zatvorena za javnost.
Izlet na snijeg: Goranske lisice vode vas šumskim stazama na Špičasti vrh i Petehovac