Srednjovjekovna arhitektura, napuštena sela i gradovi, kao i priroda bez gužvi mogu nekome na prvu zvučati kao idealna kulisa za kakav film, ali to bi mogla postati i formula savršenog hotela u doba koronavirusa. Od devedesetih godina Italija je polako, ali sigurno usvojila turistički model, poznat i kao albergo diffuso, odnosno difuzni, raspršeni ili raštrkani hoteli.

U doba dok se stanovnici sele u veće gradove kako bi našli posao i bili bliže civilizaciji, hotelijeri su se dosjetili pretvoriti napuštene kuće i gradove u luksuzne apartmane s bazenima i pogledom na gotovo netaknutu prirodu. Idealna prilika u vrijeme kad se kuće prodaju pošto-poto. Tako gosti mogu unajmiti cijelu kuću za sebe i prošetati koju ulicu dalje do wellnessa ili hotelskog restorana.

Slika nije dostupna Aktualno Talijansko selo koje će vam platiti 400.000 kuna da se preselite u njega

Stručnjaci predviđaju da će se nakon pojave cjepiva i dalje tražiti smještaj koji omogućuje distanciranje. Jedan od prvih primjera takvih, difuznih hotela može se vidjeti u utvrđenom gradu Santo Stefano di Sessanio u središnjoj talijanskoj regiji Abruzzo, gdje se nalaze i planine Campo Imperatore, poznate i kao "Mali Tibet". Tamo se otvorio Sextantio, jedan od prvih takvih tipova hotelskog smještaja kakav je ubrzo osvanuo i u Materi, na jugu Italije. Danas se raspršeni smještaj može naći na stotinjak mjesta diljem Italije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju