Sam Trst već sam obišao mnogo puta i rado mu se uvijek vraćam. Šetnja tim gradom, đir po Piazza dell'Unita, jutarnji macchiato i dobra pizza uvijek me vesele. No kad se negdje nađeš dovoljan broj puta, pomalo istražuješ i okolicu, a ako se u okolici nalazi popularna trgovina Intrend, koju bolja polovica želi posjetiti svaki put prilikom obilaska Trsta – onda je sve jasno. E, pa, sam Intrend (trgovina koja prodaje brendove MaxMara pod drugom etiketom – Intrend) smjestio se u gradiću imena Muggia, pa smo jednom zaključili kako je vrijeme da osim Intrendu vrijeme posvetimo i samom gradiću.

Za sam grad, koji prema posljednjim podacima ima oko 13 tisuća duša, u bespućima interneta obično ćete pročitati kako je riječ o jedinoj talijanskoj luci na istarskom poluotoku. Mi smo po dolasku parkirali u garaži u centru, parking nije skup, nešto više od eura po satu, te krenuli u obilazak grada. Ulice su male, zgodne, arhitektura je austrijsko-venecijanska, a tu je i sasvim solidna luka za brodove.

Muggia - 4 Muggia - 4 (Foto: Getty Images)

Sam stari dio grada nije velik, a mene je nekako odmah asocirao na Rovinj. Doduše, dodao bih da mi izgleda kao "Rovinj za siromašne" jer su neki dijelovi relativno neuređeni. Iz Muggie puca i lijep pogled na Trst, te je iz te perspektive vidljivo koliko je Trst zapravo lučki grad. Srećom, jako se dobro vidi i dvorac Miramare, koji pogled čini ugodnijim.

Jedna od glavnih gradskih znamenitosti svakako je dvorac Muggia, koji je proživio burnu povijest. Obnovljen je i može se posjetiti na zahtjev. Tu je i bazilika Santa Maria Assunta, u kojoj se nalaze freske iz 14. i 15. stoljeća, a sama Muggia gori kad se održava karneval.

U restoranima nismo bili, iako ih uz obalu ima solidan broj, a logično – nude riblje specijalitete. Gastronomiju smo ipak upoznali preko sladoleda i kolača, tako da mirne duše mogu preporučiti gelateriju Jimmy, smještenu na samoj obali. Okusa sladoleda je dovoljno, a espresso i kolači idu ruku pod ruku.

Muggia - 5 Muggia - 5 (Foto: Getty Images)

Summa summarum: Muggiu vjerojatno nećete posjetiti ciljano, da idete baš direktno u nju (osim ako ne idete u spomenuti Intrend), ali ako vas put nanese u Trst, nećete pogriješiti upišete li u itinerar i "Muggia".

Spremate li se u Italiju? 5 pojmova koje treba naučiti kako se ne biste razočarali ponudom hrane Italija - 4 Italija - 3 Italija - 2 +0 Italija - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju