Vječni grad uveo je niz novih pravila i propisa koji se tiču ponašanja u gradu. Primjerice, od sad će se morati paziti na koji način se pije voda iz javnih česmi, a bit će vam zabranjeno i vući kufer po određenim dijelovima grada.

Donošenje novih pravila ponašanja u glavnom gradu, zapravo je samo dio mjera koje se provode na razini cijele Italije. Cilj je smanjiti antisocijalno ponašanje, ali i potruditi se da ponašanje turista ne utječe previše na život građana. S obzirom da uskoro dolazi vrhunac turističke sezone, gradske vlasti odlučile su ažurirati postojeće zakone s ciljem poboljšanja života u gradu.

Nova pravila uključuju i kazne za one koji se odluče osvježiti u fontanama. Također, muškarcima je zabranjeno šetati gradom golima do pasa, a nije više dozvoljeno ni postavljanje „ljubavnih lokota“ diljem grada. Zabranjeno je i „neuredno“ hranjenje u blizini povijesnih spomenika, što znači kako je okrepa sjajnim rimskim kremastim sladoledom na nekim mjestima – postala nepoželjna.

Posebno oprezni, turisti će morati biti prilikom pijenja vode iz javnih gradskih česmi. Vlasti su jasno rekle, kako više nije dopušteno usta nasloniti na samu česmu, već staviti ruke pod nju i piti iz njih, baš kako to rade Rimljani.

Zabranjena je i stara rimska praksa sušenja robe između susjednih zgrada. Također, nisu više dobrodošli ni organizirani obilasci pubova, ali ni ekipa koja vam uokolo nudi „skip the line“ mogućnosti.

Nadalje, pjevanje i sviranje u javnom gradskom prijevozu također može biti kažnjivo, kao i povlačenje kufera na povijesnim mjestima, primjerice – španjolskim stubama.

Naravno, treba reći kako još uvijek nije potpuno jasno na koji će se način nova pravila nametnuti i kako će ih biti moguće kontrolirati u praksi. Kako će uopće izgledati kazne i dalje je nepoznata stvar, a spekulira se kako će u blizini povijesnih spomenika policija udaljavati ljude koji krše neki od propisa, zabranjujući im jedno vrijeme povratak na „mjesto zločina“.

7 najboljih zagrebačkih kafića u debeloj hladovini za ispijanje kave Park cafe, Zagreb Kafić Chill out, Zagreb - 2 Kafić Chill out, Zagreb - 3 +17 Kafić Chill out, Zagreb - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju