Galerija
Prema jednoj rimskoj anegdoti iz 18. stoljeća, slastičari su u blizini Panteona navodno imali nepisano pravilo: desert mora biti toliko dobar da gost zaboravi kamo je krenuo. Kaže se da su se hodočasnici i trgovci, koji bi se zaustavili “samo na nešto slatko”, često zadržavali satima, uz kavu, razgovor i još jedan zalogaj. Rimljani su vrlo rano shvatili ono što znaju i danas: slastice nisu samo hrana, nego društveni ritual.
Možda zato u Rimu desert nikad nije “brzi kraj obroka”, nego mali trenutak uživanja. I upravo zbog tih sitnih, slatkih pauza, grad ostaje u pamćenju i dugo nakon posljednjeg zalogaja.
1. Maritozzo: rimski doručak s puno karaktera
Ako u Rimu vidite mekano pecivo prerezano i napunjeno ogromnom količinom šlaga, to je maritozzo. Nekad je bio skromna slastica siromašnijih slojeva, a danas je pravi gradski klasik. Najbolji su oni iz tradicionalnih slastičarnica poput Regoli ili Il Maritozzaro, gdje se jede bez previše filozofije, rukama i s puno veselja.
2. Tiramisu: jednostavan, ali ozbiljno shvaćen
Iako tiramisu nije izvorno rimski desert, u Rimu je zaista popularan i dostupan na svakom koraku. Dobar tiramisu ovdje znači savršeno izbalansiran mascarpone, jak espresso i piškote. Za provjerene verzije svratite u Pompi ili neku od manjih slastičarnica u Trastevereu, gdje se recepti često drže pod ključem.
3. Gelato artigianale: sladoled koji nije “samo sladoled”
U Rimu je gelato gotovo religija. Pravo artigianale gelato prepoznat ćete po prirodnijim bojama i okusima koji nisu agresivni. Giolitti, Fatamorgana ili Gelateria del Teatro odličan su izbor. Najbolji odabir ako u Rim putujete tijekom ljetnih mjeseci.
4. Cannoli: sicilijanski gost koji se udomaćio
Iako dolazi sa Sicilije, cannolo je u Rimu itekako prisutan. Hrskava cjevčica punjena ricottom često se puni tek po narudžbi, kako bi ostala savršeno svježa. Potražite ga u starijim slastičarnicama ili u pekarnicama koje nude sicilijanske specijalitete, razlika se osjeti odmah.
5. Crostata: jednostavna pita koja ide uz sve
Crostata je možda najpodcjenjenija rimska slastica. Prhko tijesto i punjenje od marmelade, čokolade ili ricotte čine je idealnom uz kavu ili kao lagani desert nakon ručka. Najčešće ćete je pronaći u kvartovskim pekarnicama, a upravo su te verzije često najbolje.
6. Sfogliatella: hrskava, slojevita i ozbiljna
Iako je podrijetlom iz Napulja, sfogliatella se u Rimu itekako udomaćila. Hrskava izvana, mekana iznutra, s punjenjem od ricotte i citrusa - nije lagana, ali je vrijedna svakog zalogaja. Najbolje ju je pojesti svježu, još toplu, uz kratki espresso.
7. Biscotti iz pasticcerije: mali, ali opasno dobri
Talijani možda nisu desertni ekstremisti, ali biscotti su njihova tiha opsesija. U Rimu obratite pažnju na male kekse s bademima, čokoladom ili limunom, koje često nude u tradicionalnim pasticcerijama. Idealni su za ponijeti, ako uspiju preživjeti put od pekare do smještaja.
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni

