Berlin je čudesan grad za koji vam ne bi bili dovoljni tjedni da pročešljate sva zanimljiva mjesta koja vrijedi posjetiti. Osim turističkih klasika kao što su Reichstag, Brandenburška vrata, Holokaust memorijalni centar te Berlinski zid, grad krije mnoga skrivena mjesta koja vrijedi vidjeti, osobito ako ste ljubitelj alternativnih događanja, ekscentričnih mjesta ili mračne umjetnosti.

Osim što je poput muzeja na tvorenom zahvaljujući uličnim umjetnicima i ekstravagantnim kreativcima lako možete stvoriti ne tako obične uspomene. Kreuzberg, četvrt koja je poznata po svojoj alternativnoj sceni, kulturi i multikulturalnosti dobra je polazišna točka, no u cijelom gradu postoje mjesta koja će vas "izuti iz cipela". Pa krenimo...

Promatranje krava

Lagali bismo kad bismo rekli da ima puno razloga za posjet tihoj ulici Dietrich-Bonhoeffer, između Prenzlauerberga i Friedrichshaina. No hirovita umjetnička instalacija Sergeja Dotta, "Die Rückkehr der Kühe" (Povratak krava) vrijedit će onima koji naginju nerazvikanim uličnim biserima. Skriveno između ostalih predratnih zgrada nalazi se zid koji se čini poput kakve fatamorgane.

Fotkanje u kabinama

Bilo da ste stara duša koja ne zna što bi sa štapom za selfieje, ili jednostavno želite osjetiti vintage duh grada, pronađite jednu od mnogih retro kabina za fotografiranje. Ubacite kovanice, odmaknite zavjesu pa sami ili u društvu snimite uspomene kojih ćete se rado sjećati nakon što se vratite kući – primjerice pričvršćene magnetom za hladnjak ili neko drugo mjesto. Jedna od prvih vintage kabina postavljena je na Rosenthaler Platz prije otprilike 15 godina, a danas ih u Berlinu ima oko 35.

Berlin - 5 Berlin - 5 (Foto: NB)

U posjet Ramonesima

U Berlinu se nalazi i prvi, a najvjerojatnije i jedini muzej posvećen legendarnom njujorškom punk bendu Ramones. Osnivač Flo Hayler otvorio je muzej prije 15 godina, nakon što se uselio u zajednički stan s djevojkom koja mu je zaprijetila: „Ili ja, ili gomila smeća koju ne želiš baciti“. Gomila smeća bila je zapravo kolekcionarska zaliha svakojakih plakata i predmeta kupljenih na koncertima Ramonesa.

Nakon dvije godine i više od 10 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta, prvi se muzej Ramonesa morao zatvoriti jer je stanodavac utrostručio najam. Nakon gotovo 10 godina u Mitteu, muzej se preselio u Kreuzberg, a danas se ondje nalazi više od 500 komada jedinstvenih suvenira, potpisanih fotografija, frizbija i čak hlača koje su nosili članovi benda. Obožavatelji Ramonesa i glazbenici naškrabali bi i pokoju rečenicu na zidove kako bi odali počast jednom od izvornih punk bendova.

Putevima Davida Bowiea

Obožavateljima Davida Bowieja nije nepoznanica da je Berlin imao važnu ulogu njegovoj karijeri. Od 1976. do 1979. Bowie je živio s Iggy Popom na istoj adresi - u Hauptstraße 155. Želite li krenuti Bowievim stopama, posjetite kafić Neues Ufer nedaleko od njegove zgrade, koji je nekoć bio jedan od ranih gay barova u Berlinu. Studio Hansa u kojem je Bowie snimio albume Low, Heroes i Lodger. Brücke Museum također je bilo jedno od njegovih omiljenih mjesta gdje je prikupljao inspiraciju, a večeri bi provodio u klubu SO36 u Kreuzbergu.

Piknik na napuštenom aerodromu

Na jugu grada nalazi se Tempelhof, nekoć najveći aerodrom na svijetu. Danas je taj uspavani div mjesto za piknik, rekreaciju, puštanje zmajeva i roštiljanje. Obitelji s djecom, vježbači joge, hipsteri, rekreativci, turisti i svi oni koji se žele osjećati slobodnima dalje od gradske odlaze u Tempelhof. Urbani vrtlari ondje uzgajaju svoje bilje i povrće, povremeno se održavaju koncerti i izložbe, a spomenik prošlosti je i dom za tisuće izbjeglica koje žive u hangarima.

Partijanje u telefonskim govornicama

U Berlinu su prije nekoliko godina telefonske govornice dobile novu svrhu - pretvorene su u prostor za privatni tulum i iste sekunde postale potpuni hit. Proces je jednostavan: uđete u telefonsku govornicu (možete povesti još jednu ili dvije osobe), ubacite dva eura, raspalite svoju najdražu glazbu i partijate. Neke od ovih party kutija imaju disko kugle, šarene tapete i rasvjetu, pa čak i opciju puštanja umjetne magle.

Na piću boema

Zabranjeno zeleno piće u kojem su guštali Charles Baudelaire, Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Edgar Allan Poe i slična ekipa može se posve legalno pronaći i danas u Berlinu, a nema straha od toga da ćete vidjeti troglave zmajeve kako iznad glave niti poludjeti nakon čašice. Absint je imao reputaciju pića koje izaziva halucinacije i potiče kreativnost, a neko vrijeme je i bio zabranjen.

Današnji Absinti nemaju halucinogenog tujona ili ga sadrže u tragovima. Počnete li halucinirati – to znači da ste pretjerali s alkoholom. Barova u kojima se može kušati kultno piće od gorskog pelina (Artemisia Absinthium) u Berlinu nema na svakom koraku, ali se mogu naći. Absynth Depot u Scheunenviertelu, turističkiji Druide u Prenzlauer Bergu i Lauschangriff neki su od njih.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju