U prašumama na sjeveru Balija govori se kata kolok - jezik koji se ne izgovara. Tim se znakovnim jezikom služe gluhi, ali i sporazumijevaju oni koji sasvim dobro čuju jer neuobičajeno puno stanovnika u selu Bengkala ima problem sa sluhom – čak deset posto. Razlog tome recesivni gen koji uzrokuje bolest, a zašto se i kako pojavio u tolikoj mjeri znanstvenici ne znaju. 

Bengkalci vjeruju da gluhoća ima veze s prokletstvom koje pogađa već sedam generacija. Stanovnici koji nemaju problema sa sluhom prihvaćaju svoje susjede između ostalog, tako što se i djeca uče znakovnom jeziku. Turisti se ponekad iznenade kad na ulicama vide toliko prolaznika koji govore rukama.

Gluhi učenici ne uče po posebnom programu jer učitelji izgovaraju i pokazuju gradivo kako bi svi mogli pratiti. Ondje su razlike između gluhih i onih koji mogu čuti manje nego igdje drugdje na svijetu.

Bali Bali (Foto: Getty Images)

No izađu li izvan Bengkale nastupaju problemi jer ne poznaju svi jezik ruku. To osobito osjete na tržnicama kad nastaju problemi prilikom sporazumijevanja. Najčešće se služe gestama i utezima za vagu kako bi se dogovorili s kupcima. Većina stanovnika su siromašni poljoprivrednici koji uzgajaju banane, mango, guavu, krave i piliće. 

 Mladi u Bengkalu se sve više okreću komunikaciji pomoću mobitela ili međunarodnog znakovnog jezika.

Ne vjerujte svemu što vidite na fotografiji: Ova plaža uopće tako ne izgleda u stvarnom životu Plaža Kuta, Bali - 1 Plaža Kuta, Bali - 3 Plaža Kuta, Bali - 2 +1 Plaža Kuta, Bali - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju