Na gotovo svim listama najtraženijih hrvatskih slastica nalazi se Bajadera. Pralina je to koju često darujemo dragim ljudima jer u njezinom posebnom okusu uživaju sve generacije. Ne čudi stoga što postoje brojni recepti za izradu ovog deserta, ali samo je jedan originalni.

Posebnost Bajadere, osim u okusu, krije se i u porijeklu imena. Svima dobro znana slastica je dobila ime po orijentalnoj dvorskoj plesačici. Naziv 'bajadera' ranije se vezao uz žene koje su izvodile indijske obredne plesove, a ova virtuozna plesačica inspirirala je i legendarnog Mariusa Petipa da 1877. godine za sanktpeterburško Marijinsko kazalište na glazbu Ludwiga Minkusa kreira jedan od najzahtjevnijih baleta klasičnog repertoara. Stoga ne čudi da naša najotmjenija pralina već godinama stoji kao partner istoimenoj predstavi.

Kremasti nougat u dvije boje, od najfinijih lješnjaka i badema, topi se u ustima poput virtuoznog plesa i stvara čaroliju okusa, a njezina je priča nevjerojatna kao i ona vojnika i plesačice spomenutog baleta. Priču o najpoznatijoj pralini ovih prostora pogledajte u našem videu.

Bajadera se prvotno ručno izrađivala i pakirala u luksuzne bombonijere zajedno s ostalim desertima od nougata, ali se zbog svoje posebnosti 1954. izdvojila i postavila samostalno na tržište. Egzotičan, drugačiji i lako pamtljiv naziv osmislio je Krašev kreativni tim pedesetih godina prošlog stoljeća. Od tada do danas Bajadera je u ovom dijelu Europe postala toliko poznata i raširena da je slatkoljupci mogu prepoznati i bez prepoznatljivog omota.

Modernizacija proizvodnje odvijala se polaganim tempom kako se ne bi ugrozio autohtoni okus Bajadere. Fina, topiva struktura svijetlog sloja Bajadere rezultat je jedinstvene, zaštićene recepture po kojoj se bademi i lješnjaci obrađuju sa šećerom na poseban način do se u tamni dio dodaje još i čokoladna masa i tako se dobiva neodoljiva prugasta slastica. I koliko god se u kućnim radinostima pokušala izvesti nikada neće biti baš potpuno ista.

Kremasti nougat u dvije boje, od najfinijih lješnjaka i badema, topi se u ustima i stvara čaroliju okusa Kremasti nougat u dvije boje, od najfinijih lješnjaka i badema, topi se u ustima i stvara čaroliju okusa

Danas je Bajadera najprodavanija i najpoznatija hrvatska pralina stoga ne čudi da je prvi proizvod u Hrvatskoj koji je dobio oznaku Izvorno Hrvatsko još 1997. g. zbog svoje originalnosti i vrhunske kvalitete pa ne čudi što mnogi ovaj desert opisuju kao onaj koji ima moć učiniti nas sretnijima, bilo da je to radi okusa djetinjstva i nostalgije ili pak ekskluzivnosti, jer Bajadera se prije ipak nije jela svaki dan, čekale su se posebne prigode ili iznenadni posjet neke mamine prijateljice.

Ovaj hrvatski proizvod, osim prepoznatljivosti i snage u Hrvatskoj i regiji, već godinama predstavlja pravi okus Hrvatske i na stranim tržištima, a dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada.

Sladoled, kolač, Rajska Bajadera i koktel - sve inspirirano prugastom pralinom Sladoled, kolač, Rajska Bajadera i koktel - sve inspirirano prugastom pralinom (Foto: (Foto: Sandro Sklepić))

Osim različitih pakiranja, u okusu Bajadere možete uživati i u različitim oblicima. U Kraševom Choco bar- u u Zagrebu u Ilici 15 te Rijeci i Opatiji možete isprobati Rajsku Bajaderu (doslovno 2 decilitra tekuće tople Bajadere od koje instant skače šećer, ali i raspoloženje), istoimeni sladoled na koji ćemo sigurno ponovno svratiti, koktel i kolač koji je nestao u trenu.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju