• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Pionir hrvatskog fast fooda: "U redovima od 100 metara hamburgere su preprodavali tapkaroši“

Nostalgični okusi Hambyja oživjeli su u blizini originalne lokacije, a crtice iz zlatnih osamdesetih ispričao nam je vlasnik Dražen Golik.

Nika Borovac 28.11.2018 09:42 komentari
viber Created with Sketch.
Hamby - 5
Hamby - 5 (Foto:NB)

Galerija Hamby - 6 2 Hamby - 5 2 Hamby - 4 2 Sarma 2

U trendu Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Health'n'Joy Domaće i slasno Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane

U ono vrijeme kad je Nirvana bila poznatija kao bend, a ne pjesma, kad se po traperice išlo u Italiju i nije bilo ni „M“ od američkih hamburgera – u Hrvatskoj se otvorio prvi hamburger bar. Prvi mirisi pljeskavica i toplih peciva u tadašnjoj Jugi počeli su se širiti iz 16 kvadrata kraj tramvajske stanice u Draškovićevoj ulici.

Otvorila su ga braća Maržić 1986. godine, a ubrzo nakon što je zasjao prepoznatljivi logo arhitekta Zdenka Gržine nastao je takav boom da su nakon petnaestak dana morali zatvoriti, sve preurediti i otvoriti svoju pekarnicu kako bi imali dovoljno peciva.

„Sve tri komponente su bile odlične; od recepture za pecivo do mesa i umaka. Na meniju su bili hamburger, cheeseburger, kola te fanta iz automata – i to je to. 12 dinara bio je hamburger, a 14 cheeseburger. Jelo se po cesti, ljudi su stajali u koloni od stotinjak metara. Čekalo se pola sata – sat. Tapkaroši koji su operirali ispred kina kupovali bi hamburgere i nakon što bi ih prodali, vratili su se na kraj reda, pa ispočetka“, priča nam ugostitelj Dražen Golik koji je početkom godine odlučio vratiti staru slavu nekadašnjeg klasika nadomak nekadašnje lokacije.

Novi hamburger u Vlaškoj 68 radi se baš kao i stari, a sudeći po komentarima obožavatelja kultnog okusa, vrijedan je kušanja – tko zna, možda se nađe i na listi 5 mjesta na kojima se jede dobar roštilj u Zagrebu. 

Hamby - 4 Hamby - 4 (Foto: NB)

Dražen Golik 1987. je počeo raditi u Draškovićevoj posve slučajno. U mladim danima kad je studirao šumarstvo nije mu bilo ni u peti da će završiti u ugostiteljstvu. Dok je čekao sezonski posao u Studentskom centru s još trojicom studenata, naišao je stariji brat Maržić i tražio četvoricu koja će mu pomoći srediti podrum.

U kući je bilo svega – od lijepog pribora za jelo do skupih predmeta, a kad je jednom prilikom kolegi radniku uklizao komad srebrnog bešteka u džep, Dražen je povikao na njega neka to odmah vrati. Maržić ga je čuo i zaposlio u Hambyju. Prvi dan pekar mu je u nekoliko poteza pokazao kako napraviti peciva i ostavio ga samog neka odradi do kraja, što je uspješno pohvatao, a uskoro i postao voditelj 50 ljudi sve do devedesetih godina.

Tada je i zagrebačka fast food scena doživjela turbulentne promjene koje je pokrenuo McDonalds, a nešto kasnije nastavili razni fast foodovi i pekarnice koje su niknule kao gljive poslije kiše.

No krajem osamdesetih u Draškovićevoj nije bilo drugih mjesta na kojima se moglo pojesti nešto s nogu. U Hambyju je bilo je posla od 9 ujutro do 11 navečer. Kao što danas vozači izlete iz tramvaja po pecivo i jogurt za gablec, tako bi nekad skoknuli po hamburger ili čizburger.

Gospodin Dražen ispričao nam je kako su se peciva pekla, rezala i još vruća punila na licu mjesta. Ljudi i danas pamte taj miris koji bi ih preplavio nakon što bi otvorili papirnati škarnicl. U slavnim danima prodavalo se i 1500 hamburgera dnevno. Logičan nastavak bio je novi Hamby. 1991. ugledao je svjetlo dana u u prolazu Neboder na Trgu, a tek je to bio šou program. Ponuda se proširila; osim hamburgera pekli su se i hot dogovi, pohanci, pizze, a radilo se od 0 do 24. Ubrzo je Maržićev Hamby stigao u Rijeku te Osijek, gdje ga je otvorio legendarni ugostitelj Geza Gotlin iz Slavonske kuće.

Sarma Sarma (Foto: NB)

Ponešto stare generacije, ali i neki novi klinci sad guštaju u hamburgerima u Vlaškoj. Receptura je jednaka: umak je i dalje ružičast, a krumpirića nema – baš kao ni friteze u lokalu. Meso domaćeg uzgoja stiže iz mesnice Horvatić, kupuju se samo najbolji kiseli krastavci i sve to poslužuje u pecivima koja moraju biti dobra kao kolač.

„Kad sam otvorio, bilo je svega. Sjećam se frajera koji je došao na pult i rekao da mu se noge tresu od nestrpljenja da proba hamburger. Simpatična je bila i žena koja je toliko uživala da nisam mogao vjerovati. Trebali ste joj vidjeti izraz lica! Ljudi dolaze u lokal, prisjećaju se kako su u Hamby dolazili prije ili poslije klizanja na Šalati, išli na prve spojeve s curama i dečkima“, priča nam Dražen, koji je ponudu proširio i na gablece.

> Pogledajte što se dogodi kada izolirano pleme prvi puta vidi bijelog čovjeka

Majka Šokica naučila ga je raditi vrhunsku sarmu, a kao pravi Slavonac, u rukavu ima i drugih finih jela koja radi bez pretjerivanja s brašnom i zaprškama. Strpljivim krčkanjem dobiva fini gulaš, grah na nekoliko načina (onaj s kiselom repom je najpopularniji).

Četvrtkom pak ljubitelji fileka dolaze na svoje. Cijene su takve da nakon odlaska na gablec nećete bankrotirati; kreću se od 20 do 39 kuna. Uz hamburgeri cheeseburger daruju i kuhano vino. U planu su i dva nova hamburgera, a kako će dalje disati prvi zagrebački burger bar, imat ćemo prilike okusiti.

Nema osobne, nema deserta: Na Advent stiže kolač zbog kojeg ćete morati pokazati dokumente Fuliranje - 3 Rougemarin - 10 Rougemarin - 9 +7 Rougemarin - 8

  • #gdje sjesti
  • #hamby
  • #Zagreb
  • #burger
  • #fast food
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Veličanstveni kanjon Drežanke: Pogledajte fotografije nestvarnih prizora u susjedstvu
Skrivena nagrada
Veličanstveni kanjon Drežanke: Pogledajte fotografije nestvarnih prizora u susjedstvu
Varivo od leće i dimljene vratine recept
Za ručak ili večeru
Najbrži recept za pravo zimsko varivo od leće i dimljene vratine, jako je ukusno
Čokoladni keksi s orasima bez brašna recept
Prefini su
Da biste ispekli ove čokoladne kekse s orasima ne treba vam brašno, ulje ni maslac
Punjena jaja božićna drvca recept
Ukras i zakuska
Ova punjena jaja savršeno su predjelo za blagdane, okus je fantastičan, a napraviti ih možete začas
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Oglas
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
SAD poručio Ukrajini da se mora povući iz Donecka ako želi mir
sastanak u berlinu
Ovo se Ukrajincima neće svidjeti, SAD postavio uvjet Zelenskom: "Na ovo moraš pristati"
Željko Kerum završio u zatvoru
Na splitskim Bilicama
Željko Kerum završio u zatvoru, otkriveno zbog čega
Europski čelnici: u jamstva za Ukrajinu uključiti mirovnjake pod europskim vodstvom
dogovor o okončanju rata
Stigla reakcija europskih čelnika nakon sastanka, oglasio se i Zelenski: "Ovo je bolno"
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Demi Lovato u raskošnoj haljini pokazala svoju novu liniju
Nevjerojatna transformacija
Drastičan gubitak kilograma potpuno je promijenio ženu koju svi pamte po oblinama
Preminula Rachael Carpani
obitelj moli za privatnost
Iznenada preminula glumica iz popularnih serija, tužnu vijest potvrdila je sestra
zdravlje
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Dugotrajna prehlada: Zašto kašalj ne prolazi ni nakon mjesec dana?
Piše liječnik
Dugotrajna prehlada: Zašto kašalj ne prolazi ni nakon mjesec dana?
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Scena s beogradskog aerodroma nasmijala Europu! Pogledajte urnebesan znak
Zanimljivo rješenje
Scena s beogradskog aerodroma nasmijala Europu! Pogledajte urnebesan znak
tech
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Bila je domina, no sad je velika tech poduzetnica: Ova žena odlučila je doista stati na kraj osvetničkoj pornografiji
Primoralo ju osobno iskustvo
Procurile eksplicitne fotografije bivše domine, njezin potez nakon toga danas pomaže mnogima
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Sergio Reguilon (28) novi je član Intera iz Miamija
Zov MLS-a
Inter Miami dobio (ne)očekivano pojačanje: U najboljim igračkim godinama odlazi u Ameriku
Istra i Rijeka nastavit će utakmicu uz rijetko viđeno pravilo, moglo bi se dogoditi nešto nezamislivo
ZNA SE I KAD
Istra i Rijeka nastavit će utakmicu uz rijetko viđeno pravilo, moglo bi se dogoditi nešto nezamislivo
Transferi: Šahtar želi Šimuna Hrgovića iz Hajduka!
Bit će to lijepa odšteta
Na pomolu milijunski transfer Hajduka: Cijeli posao dogovaraju Darijo Srna i Andy Bara!
tv
MasterChef: Krunoslav na mukama zbog kutije iznenađenja - što je žiri pripremio za kandidate?!
TEŽAK IZAZOV
Krunoslav na mukama zbog kutije iznenađenja - što je žiri pripremio za kandidate?!
MasterChef: Otkrijte koje jelo najbolje opisuje Marijev karakter! Nikada nećete pogoditi!
ZVUČI ODLIČNO!
Otkrijte koje jelo najbolje opisuje Marijev karakter! Nikada nećete pogoditi!
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
putovanja
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
novac
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rekordni pad investicija i maloprodaje — najveća ekonomija svijeta ulazi u opasnu zonu
znak za uzbunu
Rekordni pad investicija i maloprodaje — najveća ekonomija svijeta ulazi u opasnu zonu
lifestyle
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
sve
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Sergio Reguilon (28) novi je član Intera iz Miamija
Zov MLS-a
Inter Miami dobio (ne)očekivano pojačanje: U najboljim igračkim godinama odlazi u Ameriku
Cynic u Martićevoj - 16
Odlična ponuda

Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

Cynic pogođenom atmosferom i konceptom otkriva točno što je Zagrebu nedostajalo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Squad sliders - 3 Hrana i piće
    Slažu se kao Tetris

    Što ih više pojedeš, to su jeftiniji: Originalni mali burgeri u kojima se gušta na zagrebačkom Tuđmancu

  • Cynic u Martićevoj - 16 Hrana i piće
    Odlična ponuda

    Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

  • Health'n'Joy Hrana i piće
    Domaće i slasno

    Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close