• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Pionir hrvatskog fast fooda: "U redovima od 100 metara hamburgere su preprodavali tapkaroši“

Nostalgični okusi Hambyja oživjeli su u blizini originalne lokacije, a crtice iz zlatnih osamdesetih ispričao nam je vlasnik Dražen Golik.

Nika Borovac 28.11.2018 09:42 komentari
viber Created with Sketch.
Hamby - 5
Hamby - 5 (Foto:NB)

Galerija Hamby - 6 2 Hamby - 5 2 Hamby - 4 2 Sarma 2

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Lecce - 4 Bombon Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi

U ono vrijeme kad je Nirvana bila poznatija kao bend, a ne pjesma, kad se po traperice išlo u Italiju i nije bilo ni „M“ od američkih hamburgera – u Hrvatskoj se otvorio prvi hamburger bar. Prvi mirisi pljeskavica i toplih peciva u tadašnjoj Jugi počeli su se širiti iz 16 kvadrata kraj tramvajske stanice u Draškovićevoj ulici.

Otvorila su ga braća Maržić 1986. godine, a ubrzo nakon što je zasjao prepoznatljivi logo arhitekta Zdenka Gržine nastao je takav boom da su nakon petnaestak dana morali zatvoriti, sve preurediti i otvoriti svoju pekarnicu kako bi imali dovoljno peciva.

„Sve tri komponente su bile odlične; od recepture za pecivo do mesa i umaka. Na meniju su bili hamburger, cheeseburger, kola te fanta iz automata – i to je to. 12 dinara bio je hamburger, a 14 cheeseburger. Jelo se po cesti, ljudi su stajali u koloni od stotinjak metara. Čekalo se pola sata – sat. Tapkaroši koji su operirali ispred kina kupovali bi hamburgere i nakon što bi ih prodali, vratili su se na kraj reda, pa ispočetka“, priča nam ugostitelj Dražen Golik koji je početkom godine odlučio vratiti staru slavu nekadašnjeg klasika nadomak nekadašnje lokacije.

Novi hamburger u Vlaškoj 68 radi se baš kao i stari, a sudeći po komentarima obožavatelja kultnog okusa, vrijedan je kušanja – tko zna, možda se nađe i na listi 5 mjesta na kojima se jede dobar roštilj u Zagrebu. 

Hamby - 4 Hamby - 4 (Foto: NB)

Dražen Golik 1987. je počeo raditi u Draškovićevoj posve slučajno. U mladim danima kad je studirao šumarstvo nije mu bilo ni u peti da će završiti u ugostiteljstvu. Dok je čekao sezonski posao u Studentskom centru s još trojicom studenata, naišao je stariji brat Maržić i tražio četvoricu koja će mu pomoći srediti podrum.

U kući je bilo svega – od lijepog pribora za jelo do skupih predmeta, a kad je jednom prilikom kolegi radniku uklizao komad srebrnog bešteka u džep, Dražen je povikao na njega neka to odmah vrati. Maržić ga je čuo i zaposlio u Hambyju. Prvi dan pekar mu je u nekoliko poteza pokazao kako napraviti peciva i ostavio ga samog neka odradi do kraja, što je uspješno pohvatao, a uskoro i postao voditelj 50 ljudi sve do devedesetih godina.

Tada je i zagrebačka fast food scena doživjela turbulentne promjene koje je pokrenuo McDonalds, a nešto kasnije nastavili razni fast foodovi i pekarnice koje su niknule kao gljive poslije kiše.

No krajem osamdesetih u Draškovićevoj nije bilo drugih mjesta na kojima se moglo pojesti nešto s nogu. U Hambyju je bilo je posla od 9 ujutro do 11 navečer. Kao što danas vozači izlete iz tramvaja po pecivo i jogurt za gablec, tako bi nekad skoknuli po hamburger ili čizburger.

Gospodin Dražen ispričao nam je kako su se peciva pekla, rezala i još vruća punila na licu mjesta. Ljudi i danas pamte taj miris koji bi ih preplavio nakon što bi otvorili papirnati škarnicl. U slavnim danima prodavalo se i 1500 hamburgera dnevno. Logičan nastavak bio je novi Hamby. 1991. ugledao je svjetlo dana u u prolazu Neboder na Trgu, a tek je to bio šou program. Ponuda se proširila; osim hamburgera pekli su se i hot dogovi, pohanci, pizze, a radilo se od 0 do 24. Ubrzo je Maržićev Hamby stigao u Rijeku te Osijek, gdje ga je otvorio legendarni ugostitelj Geza Gotlin iz Slavonske kuće.

Sarma Sarma (Foto: NB)

Ponešto stare generacije, ali i neki novi klinci sad guštaju u hamburgerima u Vlaškoj. Receptura je jednaka: umak je i dalje ružičast, a krumpirića nema – baš kao ni friteze u lokalu. Meso domaćeg uzgoja stiže iz mesnice Horvatić, kupuju se samo najbolji kiseli krastavci i sve to poslužuje u pecivima koja moraju biti dobra kao kolač.

„Kad sam otvorio, bilo je svega. Sjećam se frajera koji je došao na pult i rekao da mu se noge tresu od nestrpljenja da proba hamburger. Simpatična je bila i žena koja je toliko uživala da nisam mogao vjerovati. Trebali ste joj vidjeti izraz lica! Ljudi dolaze u lokal, prisjećaju se kako su u Hamby dolazili prije ili poslije klizanja na Šalati, išli na prve spojeve s curama i dečkima“, priča nam Dražen, koji je ponudu proširio i na gablece.

> Pogledajte što se dogodi kada izolirano pleme prvi puta vidi bijelog čovjeka

Majka Šokica naučila ga je raditi vrhunsku sarmu, a kao pravi Slavonac, u rukavu ima i drugih finih jela koja radi bez pretjerivanja s brašnom i zaprškama. Strpljivim krčkanjem dobiva fini gulaš, grah na nekoliko načina (onaj s kiselom repom je najpopularniji).

Četvrtkom pak ljubitelji fileka dolaze na svoje. Cijene su takve da nakon odlaska na gablec nećete bankrotirati; kreću se od 20 do 39 kuna. Uz hamburgeri cheeseburger daruju i kuhano vino. U planu su i dva nova hamburgera, a kako će dalje disati prvi zagrebački burger bar, imat ćemo prilike okusiti.

Nema osobne, nema deserta: Na Advent stiže kolač zbog kojeg ćete morati pokazati dokumente Fuliranje - 3 Rougemarin - 10 Rougemarin - 9 +7 Rougemarin - 8

  • #gdje sjesti
  • #hamby
  • #Zagreb
  • #burger
  • #fast food
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Otok Spirit
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Na osami: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji na odmoru žele mir i tišinu
Na osami
20-ak metara od mora: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji žele mir i tišinu
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
#Neokolišaj
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Vidimo se!
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Nepalska jela koja treba probati
Za svaki dan i svečanosti
7 nepalskih jela koje treba probati barem jednom u životu
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Na rubu Kosovog polja
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
City break za pamćenje: Spoj kulture, šopinga i uživanja u Beču
Pokrovitelj Diners
City break za pamćenje: Spoj kulture, šopinga i uživanja u Beču

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Porezna uprava objavila listu najvećih dužnika
Lista srama
Porezna objavila listu najvećih dužnika u Hrvatskoj, pogledajte tko je sve na njoj: Iznosi su vrtoglavi
BiH: 200 policajaca u akciji protiv kriminalaca iz Afganistana
Akcija Istok-Swat
Drama kod hrvatske granice: 200 policajaca u akciji protiv bande Afganistanaca
Povlači se tlačenica
OPOZIV PROIZVODA
Povlači se popularni suhomesnati proizvod: Sadrži opasnu baketriju
show
Anica Kovač s kćerima na izboru za Miss Hrvatske
njezine nasljednice
Kako izgledaju kćeri Anice Kovač? Svojom ljepotom ukrale su sav fokus sa slavne mame
Udala se Ema Jusić, unuka Đele Jusića
otkrila detalje svadbe
Udala se unuka pokojne hrvatske glazbene legende, suprug joj je američki časnik
Tko je Marko Kovač, sin Anice i Roberta Kovača?
sportski nasljednik
Znate li tko je ovo? Visok je 208 cm i sin je jednog od naših najpoznatijih parova
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Ovo je povezano s 850 % većim rizikom od raka debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je povezano s 850 % većim rizikom od raka debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba!
zabava
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
sport
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a
SPEKTAKL U NEDJELJU
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a te udarcu koji je obišao svijet: ''Kazna mora biti oštra!''
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
nakon el clasica
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
Oceane Dodin progovorila o estetskoj operaciji grudi
Progovorila o operaciji
FOTO "Znala sam da će pričati o mojim grudima": Poznata tenisačica ne može podnijeti jedno pitanje
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
MasterChef: Borba za mjesto u MasterChefu se nastavlja! Čija će replika podbaciti?
ŠTO MISLITE?
Borba za mjesto u MasterChefu se nastavlja! Čija će replika podbaciti?
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
novac
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Kolač mjeseca: Brzi kolač od pudinga i keksa
Kolač s pudingom i keksom
Provjerile smo koji ste kolač najviše pretraživale u listopadu, evo recept
sve
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Anica Kovač s kćerima na izboru za Miss Hrvatske
njezine nasljednice
Kako izgledaju kćeri Anice Kovač? Svojom ljepotom ukrale su sav fokus sa slavne mame
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Jelovnik s potpisom

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Squad sliders - 3 Hrana i piće
    Slažu se kao Tetris

    Što ih više pojedeš, to su jeftiniji: Originalni mali burgeri u kojima se gušta na zagrebačkom Tuđmancu

  • Spud Bud Zagreb - 6 Hrana i piće
    Viralni hajp

    Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close