Uz pravi pristup, znanje i pripremu, susret izoliranih plemena i "modernog" čovjeka ne treba biti loše ili opasno iskustvo ni za koga. Dokaz su za to, među ostalim, istraživanja belgijskog znanstvenika Jean-Pierrea Dutilleuxa, koji je u bogatoj karijeri široj zajednici vjerojatno ostao zapamćen po snimkama koje su nastale dalekih sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Dutilleux je napravio sve "prema PS-u" i unatoč prvotnom oprezu uspostavio je kontakt s izoliranim plemenom u Papui Novoj Gvineji. Kao i u priči čovjeka koji je više puta posjetio Sentinelce, pleme koje je prije nekoliko godina bilo u fokusu svjetske javnosti jer je, braneći svoj teritorij, ubilo američkog misionara Johna Chaua, belgijski istraživač oprezno je pristupio domorodcima, odnosno oni su prišli njemu, te je unaprijed pripremio brojne darove, koji su isprva preplašili, a potom oduševili stanovnike prašume.

Genijalni videomaterijal otkriva kako čovjek reagira kada prvi put vidi naizgled uobičajene stvari, poput ogledala, šibica, riže ili metala. Ovaj je "bijeli duh", nakon što je zadobio povjerenje lokalaca, podijelio lijekove protiv malarije, za koju je znao da je veliki problem u plemenu te je, uz znanstveno istraživanje, proveo i edukaciju o tome koliko često i koje količine lijeka trebaju uzimati kako bi iskorijenili tu bolest.

Pripadnici plemena nakon dosta opreza spustili su gard i rado pričali Belgijancu o svemu što ga je zanimalo te su spremno objašnjavali svoj jezik. Još kulturnih i drugih šokova pogledajte u priloženom videu i uživajte jer je svaka sekunda dragocjen materijal.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju