Sati i sati koji bi izgorjeli na igranje Tetrisa, Super Maria, Pac-Mana ili neke druge kockaste arkade nekima su sretna uspomena na djetinjstvo, a starim dušama i danas omiljena zabava. A asocijaciju na kockasti virtualni svijet od nedavno možete vidjeti u obliku plave ploče u Ilici, kraj Tuđmanca, na kojoj prepoznatljivim fontom piše Squad sliders. Zavirite li unutra, osjetit ćete miris burgera i naići na igru slaganja malih slidera u idealnu kombinaciju za ručak ili večeru. Sve što vas zanima o sliderima možete naučiti na Instagramu nostalgičnog fast-fooda, a pojednostavljeno – radi se o mini burgerima ili sendvičima koje Amerikanci obožavaju.

„Termin slider je prvi put korišten u američkom lancu brze hrane White Castle za njihov prepoznatljivi omanji burger i od tada je opće prihvaćen u cijelom svijetu kao termin za slastan i ukusan sendvič koji se može pojesti u svega par griza. Postoje dvije priče o porijeklu samog naziva. Prva je da su slidersi toliko slasni i maleni da jednostavno klize niz grlo (engl. slide)“, piše ekipa iz Squad slidersa, a prema drugoj mali su sendviči otklizali u White Castleu do gosta, kada bi konobari gurnuli na porculanskim tanjurima pogurali preko šanka.

U Squad sliders put nas je odveo lijenog blagdanskog popodneva, kada su svi koji drže do sebe pobjegli iz grada. Nije bilo nigdje nikoga, pa čak niti plavih i žutih raznosača hrane na biciklima koji inače strpljivo čekaju vrećice na punktovima s hranom. U simpatičnom, majušnom prostoru s tek nekoliko stolica dočekalo nas je dvoje prijateljski raspoloženih zaposlenika koje smo pitali za savjet što odabrati. Ovisno o tome želite li klasični slider s junetinom ili pak s gljivama umjesto mesa, volite li ljuto ili ste raspoloženi za sir naći ćete nešto po guštu, a slobodno prijeđite na viši nivo i skupite cijelu ekipu slidera u full squad opciji. Mala osmorka koja zvuči poput likova iz kompjutorske igre osmišljena je prema ekipi prijatelja iz srednje škole, a svaki slider je inspiriran njihovim karakteristikama (živo nas zanima koja je veza između Friškog Poduzetnika i pljesnivog sira, ali to ćemo pitati idući put).

Na raspolaganju su: Srećko Barbarin, Profesor Bebica, Džoker Antimon, Vreli Pustolov, Komandant Klipson, Friški Poduzetnik, Don Celjone i Doktor Škiljo. Iako možete naručiti samo jedan slider, ako ste gladni ili u društvu, bolje je odabrati neku od opcija kao što su duo, trio, squad ili full squad. S količinom pada i cijena slidera. Tako će vas jedan koštati 3,7 eura po komadu, trio je 10,5 eura, squad je 14 eura, a full squad 26,45 eura. Od priloga imaju hrskave ličke krumpiriće u waffle obliku (3,05 eura), kao i varijacije na temu (truffle i pikantni chipotle bacon). Umak se dodatno naplaćuje. Sliderse možete zaliti sokovima ili Devetkom (APA, Lager, Belgian Lager, Red Ale ili Porter).

Gelateria Dondoli, San Gimignano - 1 Hrana i piće Slastičarnica s najboljim sladoledom u Italiji zbog kojeg se isplati čekati u redu (i sat vremena)

Odlučili smo se za Vrelog Pustolova i Don Celjonea, pričekali dok „csss“ s vruće ploće u kuhinji ne odradi svoje i za koji trenutak dobili vrećicu sa simpatično zapakiranim slidersima koji za prepoznavanje nose naljepnice s likovima. Jesti možete u malom prostoru, ali obzirom da vas minuta dijeli od Tuđmanca ili parka u Bosanskoj ulici, za sunčanih dana možete napraviti piknik na klupicama. Odmotali smo papire i bacili se na posao.

Ljutkasti Vreli Pustolov koji kombinira junetinu, goudu, rajčicu, iceberg salatu i chipotle umak bio je taman ljut da zažari, ali ne i zasjeni ostale okuse. Ljutomanima će Pustolov možda biti previše blag, a one koji pušu i na sasvim malo pikantno mogao bi razljutiti, stoga ako ste u nekoj zlatnoj sredini kada su igri scovillei, bit će vam taman. Fino, mirisno i maslačasto pecivo dovoljno je konkretno da zadrži ostale sastojke kojih ima dovoljno da biste u svakom zalogaju imali puna usta slasti. U balansu je i taman pečeno meso koje nije toliko ružičasto da izazove nesvjesticu kod ljudi su bliže karbonizaciji na spektru, a srećom rumenih tonova koji sugeriraju sočnost ima sasvim dovoljno. Nismo precizirali koji stupanj pečenosti mesa želimo, ali vjerujemo da bismo dobili slabije pečeno ako bismo to i tražili.

Nešto pitomiji, a opet dovoljno zanimljiv Don Celjone ima slatkastu notu karameliziranog luka kojoj osvježavajuću protutežu daje coleslaw salata, a za hrskavost tu su i komadići hrskave slanine. Ne treba zaboraviti niti BBQ umak i sir cheddar koji zaokružuju čitavu sočnu priču bez zamjerke. Ponovilo se!

Posveta mesu i tjestenini: Novi bistro na najljepšoj terasi u Tkalčićevoj ulici za uživanje u toplim večerima Dolce Vita - 12 Dolce Vita - 11 Dolce Vita - 10 +8 Dolce Vita - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju