Roštiljarnice su mesoljupcima nezaobilazan dio zagrebačkog gurmanskog  folklora, a o tome gdje je najbolje omastiti prste ćevapima i pljeskavicama, šiševima i kombinacijama lako se porječkati. I mi smo teško odabrali 15 mjesta na kojima se jede dobar roštilj u Zagrebu.

Kultni status u gradu imaju mjesta koja žare i pale godinama, a rijetko se pojavi kakav pokušaj dobrog roštilja koji uspijeva zadržati publiku. Potaknuti komentarima čitatelja, prenosimo njihove preporuke kamo otići na dobar roštilj u gradu. 

Tvornica Pljeskavica Kosta

TPK je ubrzo među ljubiteljima roštilja stekla odličan status. Sudeći prema komentarima nacije, leskovačka receptura po kojoj se rade vješalice, uštipci, ćevapi i ostala klasika izazivaju euforiju. Gostima se sviđa punjeni batak, plješću kajmaku, a klanjaju se pljeskavici. Nažalost, jednako ne vrijedi za ugođaj koji bi prema komentarima mogao biti uredniji, konobari "nasmješeniji", a izbor piva širi.

Kraljice

„Kod Kraljica je najveći problem zaustaviti se, bez obzira na to što si bio sit prije desetak minuta“, jedan je od komentara na vrhunski roštilj pečen na ugljenu. Posebno se hvali kajmak kojim se i pune pljeskavice, kao i sočni juneći ćevapi koji na stol dolaze s finim lepinjama te ugođaj koji je za čistu peticu.

Mitnica (Labus)

Mazalice, gurmanska pljeskavica, šopska salata, zapečeni grah, kao i pikantna ruža hrvatska, razlozi su zbog kojih se dolazi u Mitnicu. Onima kojima je hrana jednako važna kao uređenje interijera nisu najzadovoljniji retro štihom, ali svakome prema ukusu…

Magazinska klet

Baš kao i Mitnica, ni Magazinska klet nije popustila modernim trendovima uređenja. Dominira "narodni" dizajn s naglaskom na drvene klupe, stolove i grede, ali uz tako dobar roštilj estetika pada u drugi plan. Najhrabriji se u Magazinskoj kleti "ukrcavaju" u leskovački voz gdje se jede puno, ali pomalo, od punjene pljeskavice i ražnjića te kobasica do leskovačke mućkalice, pa tko preživi.

Budweiser

Velike porcije i odlična hrana razlog su zbog kojeg je Pivnica Budweiser omiljeno mjesto za gablece i roštilj na Kvatriću, ali i na Trešnjevci. Najviše komplimenata gostiju odlazi na đevrek, popularnu pljeskavicu s rupom koja se puni kajmakom te ćevape punjene sirom.

Paulaner Grill Bar

Paulaner Grill Bar na adresi Črnomerec 102 također skuplja lovorike obožavatelja komada mesa koji mirišu po dimu, ali i bavarskog piva. Najbolje im prolaze punjeni bataci i zabataci, često se naručuju i burgeri, kao i salate.

Chevo's

Chevo's u Zapruđu prema mišljenju mnogih odlično je mjesto za ručak. Prema preporuci vrijedi probati gurmansku pljeskavicu, kao i ćevape, punjeni batak ili lungić u janjećoj maramici.

Žar
Sočno meso i fine arome dima lijepo zaokružuju ugostiteljsku priču koja već godinama čini Trešnjevku gurmanski uzbudljivijim mjestom. U Žaru se hvale da se njihova jela pripremaju na dnevno svježoj bazi. Jedno je od popularnijih jela Čarobni ćevap od junetine špikan sirom koji dolazi na stol s pekarskim krumpirom.

Kod Dede

Nostalgičari i dalje navraćaju Kod Dede u Prečko, ali mnogo je komentara koji sugeriraju da Dedi treba više koncentracije kako bi meso bilo sočnije. Drugi pak tvrde da je fino i obilno pa je najbolje da procijenite sami.

 

Batak

Roštiljarnica novijeg doba skuplja lovorike na račun ambijenta i ćevapa u kajmaku. Ovisno o lokaciji, gosti se ponekad ljute na konobare zbog manjka takta ili ljubaznosti, no ni pohvale nisu rijetkost. Pljeskavica sa sirom, kažu, mogla bi im biti bolja, a mazalice veće.

Urban Grill Sarajevo

Bosanski ugođaj, file lepinje i dobri ćevapi argumenti su onih koji hvale roštiljarnicu na Zagrebačkoj Aveniji kod „Antunovića“. Pokude idu na račun konobara koji bi mogli biti malo ljubazniji, a istančani jezici tvrde da im kvaliteta često varira pa je pitanje sreće hoćete li naići na mesne poslastice za gurmane ili prosječni obrok.

Stari kotač

Pljeskavice i ćevapi po pristupačnim cijenama u roštiljarnici koja je poput vremeplova u doba starih zagrebačkih zalogajnica glavni su razlozi zbog kojih se poteže u Prečko iz svih dijelova grada po svoju porciju nostalgije. Minusi idu na veličinu porcije, ali gurmanima koji dolaze na punjene pljeskavice što mirišu na dim to uopće nije problem.

> Dobrodošli u Ranč: Kafić u kojem možete pojesti proteinski doručak za manje od 2 i pol kune

Tomislav

Mirisni ćevapi pečeni baš onako kako treba i lepinja koja je izvana hrskava, a iznutra sočna mogu se pronaći u Martićevoj 62, blizu Kvatrića. Vjerni jelci savjetuju da preskočite ražnjiće i kotlete, a držite se pljeskavica, šiša i ćevapa – pogotovo onoga sa sirom.

Jarunski dvori

Među komentarima o tome gdje se u Zagrebu može pojesti dobar roštilj našao se i restoran koji ima odličan cijene i kvalitete. U Jarunskim dvorima osobito se hvali roštilj na drveni ugljen, kao i ambijent.

Sofra

Solidan roštilj i korektne cijene, jedan je od komentara na restoran u koji se ide po dašak bosanske tradicije. Ćevapi, šiš ili kombinacija korektni su, a na stol dolaze s mekanim, sočnim lepinjama. Dobar dio strastvenih ljubitelja mesa tvrdi da ima puno boljih mjesta za roštilj, ali toliko o ukusima.

> Željezni čovjek od 182 metra novi je najviši spomenik na svijetu

Najviši spomenik na svijetu: Pogledajte nevjerojatnog željeznog čovjeka od 182 metra Željezni čovjek - 3 Željezni čovjek - 4 Željezni čovjek - 1 +0 Željezni čovjek - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju