Prolaz sestara Baković, mnogima poznatiji kao Miškecov, dobio je kafić posvećen protagonistu tog zavučenog dijela zagrebačkog centra u kojem se može osjetiti starinski duh grada. Na mjestu nekadašnjeg Vimpija, u Miškec baru živi priča obavijena tajnom o Miškecu i njegovoj nesretnoj ljubavi Štefici Vidačić.

Prije nego što je postala Steffie Vida, Miss Europe i glumica, Štefica je iz Požege došla u Zagreb, gdje je radila kao konobarica. Za njezinom crnom kosom i zelenim očima uzdisali su mnogi, uključujući i Miškeca o kojem se ne zna mnogo. Navodno je bio šegrt majstora kojeg je nesretna ljubav i alkohol kojom ju je liječio, dovela na prosjački štap. Zbog nesreće u kojoj se ozlijedio nije mogao naći posao pa je radio kao hodajuća reklama (popularno nazvano „čovjek-sendvič“).

Štefica se udala za drugoga, a on je dane provodio uz bocu na prolazu koji je njemu u sjećanje promijenio ime. U nedavno otvorenom kafiću Miškec cijeli je zid posvećen filmskoj ljubavi – njihove fotografije stoje jedna do druge.

Miškec bar - 5 Miškec bar - 5 (Foto: NB)

No novo mjesto za kavu ili pivo, vrijeme starog Zagreba zaustavlja i brojnim drugim detaljima koje je u pomno osmišljeni interijer sjajno uklopio Nedjeljko Mikac Cak, s čijim ste se industrijskim dizajnom mogli upoznati u Fidel Gastru ili Il Caminu.

Drvo, školske klupe, cirkusanti i koža na rustikalnim zidovima, stare fotografije, radijski prijemnici, kao i zeleni detalji koji unose živost u prostor dijelovi su slagalice, što pridonosi opuštenoj, udobnoj atmosferi.

Naiđete li sami u Miškec, društvo vam može praviti jedan od Alan Fordova s police. Na cjeniku, inspiracije u čaši za večernji izlazak ima dovoljno; od džina Alkemist i Panarea do Chivasa, Korlatove 'barikirane' loze, teranina i piva iz Istarske pivovare. Posjetite li Miškec bar, nemojte zaboraviti nazdraviti dobrom starom Miškecu i njegovoj Štefici.

Kak se šika - 9 Putovanja 30 najboljih kvartovskih kafića u Zagrebu

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju