Južina predstavlja meteorološko stanje vremena na Jadranu kad puše jugo, a ljudi se osjećaju nelagodno zbog visoke vlage i vjetra. Uslijed naglog skoka temperature, simptome poput vrtoglavica, glavobolja i umora mogu osjećati i osobe u kontinentalnom dijelu.

Umjesto industrijski procesuirane hrane prepune bijelog šećera i brašna koje daju kratkoročni izboj naleta i snage (a potom pogoršavaju cjelokupno stanje organizma) valja se okrenuti "dobrim" izvorima energije koja će odagnati loše raspoloženje i neugodne simptome.

1. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata bogato je magnezijem i kalijem, koji igraju ključnu ulogu u procesu pretvaranja hrane u energiju. Ova vrsta namirnica prepuna je minerala željeza koji je važan jer stanice tijela opskrbljuje s odgovarajućim količinama kisika i tako smanjuje mogućnost od pojave umora.

2. Hrana bogata vitaminom C

Dokazano je da manjak vitamin C u tijelu izaziva umor, pa se svakako treba pridržavati dnevnih preporuka za konzumacijom ovog važnog elementa. (75 miliigrama dnevno za žene i 90 miligrama za muškarce).

Vitamina C najviše ima u citrusima poput limuna i naranči, ali i u paprici, brokuli i drugom voću i povrću. Imajte na umu da se kuhanjem gubi otprilike četvrtina sadržaja vitamina C iz neke namirnice, pa ustrajte na svježim plodovima i hrani koju ste minimalno termički obrađivali.

Orasi Orasi (Foto: Getty Images)

3. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke odlični su izvori hranjivih tvari, a posebice proteina i zdravih omega-3 masnih kiselina. Ovisno o vrsti konzumiranih plodova iz ove skupine, u tijelo ćete unijeti i značajne količine mangana, magnezija, fosfora, bakra, te vitamina iz skupine B kompleksa koji su neophodni u procesu stvaranja energije.

4. Grahorice

Grahorice su se nekoć nazivale čudotvornom hranom jer sadrže uistinu mnogo pozitivnih karakteristika za ljudski organizam, primjerice snižavaju visoki krvni tlak. S obzirom na to da imaju mnogo prehrambenih vlakana, a malo masti, predstavljaju stabilan izvor energije. Konzumacija graha, graška, boba, leće i drugih grahorica tijelo opskrbljuje s važnim mineralima koje osnažuju organizam, ali i poboljšavaju probavu.

5. Hrana bogata bjelančevinama

Želite li jutro započeti na pravi način, napravite doručak s visokim postotkom bjelančevina – jajima, mliječnim proizvodima, mesom, ribom ili drugim alternativama. Aminokiseline od kojih se bjelančevine sastoje igraju važnu ulogu u obnavljanju stanica, ali i poboljšavanja raspoloženja.

U organizam biste trebali unijeti 0,8 grama za svaki vaš kilogram težine. Drugim riječima, ako težite 80 kilograma, svakoga biste dana trebali pojesti 64 grama proteina. Za usporedbu, u 250 mililitara mlijeka nalazi se oko 8 grama proteina, dok stotinu grama pilećih prsa ima 33 grama proteina.

Ljetujte na rajskim Maldivima u srpnju i kolovozu za samo 100 kuna po osobi! Maldivi Maldivi +0 Maldivi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju