Špageti bolonjez omiljeno su jelo u brojnim domaćinstvima. Ako ste se zasitili klasičnog recepta ili ste odlučili uzeti pauzu od konzumacije mesa, isprobajte vegetarijansku verziju toga jela Jamieja Olivera.

Hrskavu pancetu i mljeveno meso britanski chef zamijenio je gljivama i lećom, koji obiluju mnogim vrijednim nutrijentima, a pogotovo bjelančevinama.

Sastojci za vegetarijanski bolonjez:
2 stapke celera
2 srednje velike mrkve
2 luka
2 češnja češnjaka
20 g sušenih vrganja
100 ml crvenog vina
2 konzerve pelata od 400 ml
1 konzerva leće od 400 ml
2 grančice ružmarina
2 lovorova lista
15 g naribanog parmezana
700 ml vruće vode
šaka svježeg peršina
malo maslinova ulja
sol i papar po želji

Priprema:

1. U velikoj tavi zagrijte nešto maslinova ulja. Na njemu propirajte sitno nasjeckan celer, češnjak i ružmarin.

2. Dodajte sitno nascjekanu mrkvu i luk. Poklopite tavu i pustite da se sve zajedno pirja na umjerenoj temperaturi oko 15 do 20 minuta.

3. Preko sušenih vrganja prelijte vruću vodu i pustite da se gljive ponovo rehidriraju.

4. U tavu s povrćem ulijte vino i pustite da sve zajedno pirja dok alkohol ne ispari.

5. Izvadite gljive iz vode i narežite ih na sitne komade. Dodajte gljive u povrće i sve dobro promiješajte.

6. U tavu dodajte vodu u kojoj su se gljive namakale. Ubacite i pelate, a ostatkom vruće vode isperite unutrašnjost konzervi od pelata te i to dodajte u umak.

7. U lažni bolonjez stavite i leću iz konzerve. Poklopite tavu i pustite da umak kuha na laganoj temperaturi još pola sata.

8. Probajte umak, posolite ga i popaprite po želji te mu dodajte svježe nasjeckani peršin.

9. Poslužite uz kuhane špagete i malo naribanog parmezana. Dobar tek!

Na YouTube kanalu Jamieja Olivera pogledajte kako britanski chef radi lažni bolonjez prema vlastitom receptu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju