• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Kuhar bira umjesto vas: Upoznajte Cromakase, novi koncept zagrebačkog restorana Time

Osim mekane i sočne paške janjetine, jadranske sipe, gofa, kvarnerskih škampa, dalmatinske kozice te tune s Ugljana, priča se zaokružuje slasticama chefa Roberta Hromalića, talentiranog mladog slastičara...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 15.05.2018 07:13 komentari
viber Created with Sketch.
Cromakase
Cromakase (Foto:PR)

Galerija Cromakase 2 Cromakase 2 Cromakase 2 Cromakase 2

U trendu Pohano meso Štajerski recept U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Villa Nai 3.3, Dugi otok - 2 Ključ savršenog odmora "Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu

Naziv japanskog koncepta omakase zapamtili smo igrom riječi "omaka se". Naime, omaknula nam se savršena večera u restoranu Time. Očekivali smo japansko-hrvatsku fuziju i mogli smo pretpostaviti da ćemo jesti smotuljke s algama i rižom štapićima, ali nismo mogli predvidjeti toliko finih i osvježavajućih nota mora u ustima, svih nijansi umamija potaknutih okusima dima, paške janjetine, listićima motra… Bila je to senzacija na tanjuru koja uz promišljeno birana vina postaje gozba koja se ne zaboravlja.

Vlasnik popularnog restorana u Petrinjskoj ulici Davor Bienenfeld objasnio nam je da se radi o cromakaseu, mediteranskom sushi meniju s najboljim hrvatskim namirnicama koji se priprema prema načelima omakasea. Pojam omakase ugrubo označava koncept prema kojem gosti ne naručuju sami, već izbor jela prepuštaju kuharu koji zatim priprema najbolje namirnice s kojima u tom trenu raspolaže. Kako nam je ispričao, Bienenfeldu se ostvario veliki san jer je gostima ponudio nešto već dobro poznato poput sushija, ali isključivo s domaćim namirnicama.

Interijer Interijer (Foto: PR)

Osim mekane i sočne paške janjetine, jadranske sipe, gofa, kvarnerskih škampa, dalmatinske kozice te tune s Ugljana, priča se zaokružuje slasticama chefa Roberta Hromalića, talentiranog mladog slastičara koji prema mišljenju mnogih spada u sami vrh hrvatske "slatke scene".

Cijenjeni sushi chef Rene Cehman večeru je započeo trakicama od svježe jadranske sipe s tapioka perlama, sokom od krastavaca i jabuke te tobikom, dok je umjesto klobuka mamila pločica bijele čokolade s marakujom. Senzaciji slatkih i umami okusa doprinijela je krema od kulena i kokosa, kao i čaša pjenušavog Meneghetti Classic vina iz zapadne Istre.

Uslijedio je carpaccio od gofa s mladim lukom i ikrom ribe poletuše, cvijetom soli i šarenim paprom te osvježavajućim umakom ponzu, a St. Hills Frenchie bio je savršen izbor uz taj slijed.

Na tanjure je kao treći slijed stigao rep kvarnerskog škampa na riži s bisqueom od škampa te gunkan od jadranskih kozica s algom nori i tartarom od kozica. Nježnost okusa odlično se nadopunila s čašom ponosa Dalmacije – Pošip Stina Majstor vina izrazite mineralnosti i kombinacije svježine i voćnosti s jedne te punoće i lagano barikiranih nota s druge strane. 

 

A post shared by Robert Hromalić (@roberthromalic) on Feb 10, 2018 at 1:13am PST

Za hrvatskom tunom poludjeli su i u dalekom Japanu, gdje je upravo ona jedan od premium proizvoda na svjetski poznatoj tržnici Tsuki, a Time ju je u jednom slijedu ponudio na tri načina: kao carpaccio s emulzijom agruma, motarom, kaparima, inćunima i maslinama, sirovi nigiri s čilijem i limetom te nigiri s dimljenom potrbušinom. Tunu je pratilo vino Orange Tomac Amfora narančaste boje s područja Samoborskog gorja, proizvedeno biodinamikom i čuvano u ručno proizvedenim amforama.

Kako omakase ne bi bio isključivo riblji, pobrinuo se predzadnji slijed s kosanim fileom od sirove paške janjetine na riži omotanom algama te posipan mladim lukom. Maslinovo ulje, ružmarin, limun, vlasac i loj pobrinuli su se za istinski okus Mediterana u ovom slijedu. Uz janjetinu je posluženo vino Meneghetti Red.

> Najgostoljubivija zemlja svijeta u kojoj su ljubazni svi, pa čak i strojevi

Za kraj se pobrinuo Robert Hromalić koji je gostima ponudio čak nekoliko deserata: sladoled od rogača s jagodama u sirupu od vanilije i pestom od bosiljka, popularni Tris s bademima, lješnjacima i orasima te biskvitni kolač Rhum baba namočen u rumu i sirupu od naranče, limete, limuna i vanilije s čokoladom Valrhona duplo fermentiranom s marakujom. Goste je oduševio i crème brûlée od limuna – kandirani kumkvat punjen kremom od limuna, crumble, yuzu gel s mentom, marshmallow od limuna

Ovo je samo jedna od verzija cromakasea jer je omakase tradicionalno podložan promjeni u skladu s namirnicama koje su taj dan stigle u kuhinju, a ponuda će svakako dodatno obogatiti domaću restoransku scenu na jedinstven način.

  • #gdje sjesti
  • #cromakase
  • #omakase
  • #time
  • #Restoran
  • #Zagreb
  • #Japan
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Grije i želudac i dušu: Gusta pileća juha s finom tjesteninom s jajima
Bez vrhnja
Grije i želudac i dušu: Recept za gustu pileću juhu s finom tjesteninom
Recept za prave gurmane: Buffalo piletina - ali kao pizza
Raskošno
Recept za prave gurmane: Jedinstvena "buffalo" pizza s piletinom
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Ponos nacije
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo vrijedno čekanja
Lako
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo idealno za grickanje uz sve!
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kod Mrkoplja
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Prazne pedijatrijske ordinacije: trećini domova zdravlja nedostaje pedijatar, roditelji prisiljeni na hitnu
Zvono za uzbunu
Došli s bolesnom bebom na pregled, nisu mogli vjerovati što im se dogodilo: "Šokirali smo se, kako je onda u manjim sredinama?"
Na granici pokušao unijeti 40 tisuća eura gotovine bez prijave: Carinici novac pronašli u naslonu za ruke
opalili ga po džepu
Pao na granici: Nije napravio ono što mnogi putnici i vozači "zaboravljaju"
Teška prometna nesreća u Splitu: Automobil naletio na pješakinju dok je prelazila cestu
U SPLITU
Teška prometna nesreća: Automobil naletio na pješakinju, poginula je
show
Lidija Bačić okrenula novo poglavlje u životu i otkrila o kojoj temi ne želi ni čut
drastična promjena
Lidija Bačić okrenula novo poglavlje u životu: ''Pa znaš što, čudno je i meni, ali...''
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Neda Ukraden nije htjela pjevati veliki hit koji ju je proslavio
pred njom je koncert karijere
Neda Ukraden nije htjela pjevati jedan od svojih najvećih hitova: ''Što ću ja sad tamo...''
zdravlje
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
zabava
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Pokažite što znate!
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
tech
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Uvode se ograničenja na popularnoj platformi: Evo u kojem slučaju više nećete moći slati poruke na WhatsAppu
Počinju testiranja
Uvode se ograničenja na popularnoj platformi: Evo u kojem slučaju više nećete moći slati poruke na WhatsAppu
sport
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
Bizarno!
VIDEO Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
Andy Bara objasnio Srbima: "Vatreni imaju nešto što vama nedostaje, a to je..."
Usporedio obje reprezentacije
Andy Bara objasnio Srbima: "Vatreni imaju nešto što vama nedostaje, a to je..."
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Hoće li obitelj Macan uspjet vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Hoće li obitelj Macan uspjeti vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
MasterChef: Nakon što je Sandra napustila natjecanje, za Eliasa je uslijedilo iznenađenje!
BROJ SE SMANJUJE
Nakon što je Sandra napustila natjecanje, za Eliasa je uslijedilo iznenađenje!
putovanja
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
novac
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
gdje je hrvatska?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
Forbesova lista
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
lifestyle
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Brigitte Macron u trapezicama i čizmama s blok petom
I SAKO JE MRAK
Brigitte Macron: Hlače kojima se iznova vraćamo nakon što se zasitimo skinny i trendi modela
sve
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Jelovnik s potpisom

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close