Biti ljubazan i nesebičan prema drugima, a bez hinjenja takvog ponašanja i bez očekivanja ičeg zauzvrat, zaista postoji i u svijetu je poznato pod nazivom japanska gostoljubivost, odnosno omotenashi.

Omotenashi je protkan u život Japanaca od malih nogu. Plod je to želje da održavaju ravnotežu i izbjegavaju sukob, a razvilo se iz japanske ceremonije vezane uz čajanke te bushida, koda ponašanja samuraja. Tako barem smatraju japanski etnolozi. Naime, japanske čajanke zaista su posebna ceremonija, pa se tako domaćini za njih jako pažljivo pripremaju. Od stvaranja određene atmosfere, korištenja određenih posuda, odabira cvijeća i dekoracija, zapravo, pažnje pri odabiru svakog detalja… Gosti, pak, izražavaju veliku zahvalnost za trud domaćina.



Samuraje je krasio određeni kod ponašanja, disciplina, moral i čast. Ti principi utemeljeni su u zen budizmu, što znači da osoba mora ovladati svojim osjećajima, unutarnjim mirom, a imati poštovanje prema drugima, čak i prema neprijateljima.

> 9 japanskih izuma koji očajnički trebaju svijetu

Od malih nogu Japance uče da, ako netko učini nešto lijepo za njih, oni trebaju učiniti nešto lijepo za tu osobu. No, ako osoba učini nešto loše prema njima, ne trebaju uzvratiti lošim ponašanjem. Dobro svih dolazi ispred osobnih potreba.



Bilo kako bilo, danas su Japanci poznati u svijetu po izuzetnoj ljubaznosti koja se vidi na svakom koraku. Tako, kad prilazite taksiju, vozač vam već otvara vrata. Kada ulazite u restoran ili trgovinu, osoblje vam se klanja, a kada ju napuštate klanjaju se dok im ne izađete iz vidokruga. Kada vam vraćaju kusur, jednu ruku stave ispod vaše, kako vam sitniš ne bi ispao. Ako su bolesni, na licima nose kirurške maske da ne bi zarazili druge. Ako kreću graditi kuću, Japanci svojim susjedima nose poklon: sredstva za čišćenje kako bi lakše očistili kuću od neizbježne prašine.

> Iori Handa otkriva tajne prekrasnog Japana

U Japanu gostoljubivi su čak i strojevi. Vrata taksija automatski se otvaraju kako im prilazite, a dizala se ispričavaju jer ste na njih dugo čekali.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju