Pelješka Korta Katarina jedna je od rijetkih vinarija koja koristi isključivo grožđe Plavca Malog s položaja Dingač i Postup, a da to ne ističu na etiketama. Dapače, jedina koja najskuplje pelješke bobice stavlja u – rose! U Korta Katarini posvetili su se kupažiranju najcjenjenijih položaja u potrazi za vlastitim stilom Plavca Malog, kojeg dosljedno prikazuju u svojim vinima svake godine.


Druženje u zagrebačkom wine baru Basement u sklopu još jednog Wine Wednesday-a započeli smo prvim pjenušcem napravljenim od Pošipa, Sabionom iz 2014. Iznimno zahtjevna vinogradarska godina osjeti se i ovdje. Pjenušava vina perjanica su svake vinarije, posebno kada pričamo o Dalmaciji – vrućini na kojoj je teško sačuvati kičmu pjenušaca, kiseline.
Kod Sabiona imamo kičmu, no još uvijek ne sklad kojeg će donijeti tek vrijeme, istraživanje i konstantno usavršavanje u vinariji. Ipak je ovo bila tek druga godina u kojoj su ga napravili.
Kompletna godišnja proizvodnja Korta Katarine, od 60 do 70 tisuća boca usmjerena je isključivo na dvije autohtone sorte, Pošip i Plavac Mali, uz malen udio Crljenka. Vlastiti nasadi Plavca Malog na Dingaču i Postupu čine najveći dio proizvodnje.


Jedini rose koji se radi od grožđa s Dingača i Postupa


U Korta Katarini čini se vole izazove. Rose kojeg će većina tržišta svrstati u nježnija, naglašeno voćna, laganija ljetna pića obično je namijenjen konzumiranju u prvoj godini. Za ovu vrstu lepršavih vina gotovo se nikada i nigdje ne koristi skupo grožđe s položaja koji daju neka od najpotentnijih, bogatijih, gustih i taničnih vina.

Korta Katarina - 2 Korta Katarina - 2 (Foto: Julio Frangen)


No Korta Katarina Rose 2016, ne spada u lepršavu kategoriju. Ovo je moćna verzija ružičastog, s puno mišića koje ga svakako svrstavaju u "mušku kategoriju" – ako "ženska", uopće postoji. Rose je kupaža manjeg dijela Crljenka (Tribidraga) s Plavcem. Svježinu i elegantnu voćnost sačuvali su birajući grožđe iz mlađih nasada vinograda te vrlo preciznom, ranijom berbom. Pred vama je osvježenje, većinom s Dingača. Ako ste ikada posjetili, onda znate da s ovakve strme, vruće, sunčane i slane pozicije – upravo osvježenje ne biste očekivali. Crljenak je dao nježniji cvjetni potpis, malo ljubičica u ovaj i dalje voćan, ali i zemljan, ozbiljan mediteranski rose koji sjajno ide uz mesna predjela.


Moderan pristup vs autentičnost i tradicija – Dvije verzije Plavca Malog iz istog podruma

U želji da naprave Plavac mali, s modernijim potpisom – ono što internacionalno nepce traži u boci, kontrolirane alkohole, bogato, ali elegantno voće i pažljivo odležavanje u drvu – iz Korta Katarine dolazi jedna od najelegantnijih verzija pelješkog Plavca malog. Na tržište puštaju samo odležane Plavce, pa smo tako premijerno kušali Plavac mali 2012. koji je tjedan nakon ovog vinskog druženja i službeno došao na tržište. Vino koje aromatski dostavlja svu punoću zrelog, bogatog grožđa, njegu u drvenim barrique bačvicama, začinjenost bez težine na nepcu. Ovo je vrlo teško postići s 14,7 % alkohola, no enologici vinarije Niki Silić Maroević polazi za rukom u svakom godištu njihova Plavca kojeg smo probali.

Korta Katarina - 4 Korta Katarina - 4 (Foto: Julio Frangen)

S druge strane, posveta tradiciji i autentičnosti Dingača i Postupa, Ruben's Private Reserve 2009. Linija koja se ne radi svake godine i najbolje ocjenjen Plavac na prestižnom Decanteru, do sada. Suhe šljive, grožđice, voćni kolač, kožnatost idealno nose preko 16 posto alkohola. Vino koje ne otkriva godine, u punom sjaju govori kako je napravljeno da traje. Čak i u ovoj koncentriranosti, zrelosti i tek tragovima duhana i zemlje, Korta Katarina ostaje dosljedna toj eleganciji – sve je savršeno na mjestu. Svega ima puno; tanina, alkohola, ekstrakta ali u omjerima koji ne ometaju harmoniju. Rubenova rezerva je esencija, bogata koncentracija koja hrani pa zapravo, ni ne treba pratnju u smislu jela.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju