Kada bi ukratko trebali opisati Wine Bar Basement, koji se smjestio u centru Zagreba u Tomićevoj 5, krilatica kojom bi se koristili definitivno bi bila - 'najbolje od Hrvatske'. A kada bi morali dodati još koju riječ poslužili bi se isto tako popularnom frazom – 'na moderan način'. Jer Basement je upravo to, najbolje od Hrvatske na moderan način. Vama ostavljamo da ispunite praznine i dodate epitete jer vjerujemo kako će vas 'vinski podrum' u centru metropole osvojiti na prvu i pružiti vam iskustvo kakvo nećete doživjeti nigdje drugdje.

U najoriginalnijem podrumu Tomićeve sve je podređeno guštima i otkrivanju novih vina i okusa. A ta vina i okusi dolaze iz svih krajeva zemlje pa iako vam ih je većina iza ugla, vjerojatno niste imali priliku uživati u najboljem od Lijepe naše. Upravo je to zamisao ekipe koja stoji iza Basementa. Na jednom mjestu okupiti najbolje hrvatske vinare, male proizvođače tradicionalnih specijaliteta, neke nove avangardne priče domaće gastronomije, poput čokolade s pršutom te educirati posjetitelje o vinima i hrani u kojoj uživaju.

Za taj potpuni ugođaj i iskustvo koje se pamti zaslužan je, među ostalima, Zvonimir Krželj, čije nepce na kraju i određuje što će se naći u ponudi Basementa. Vinska karta doista je impresivna. Zastupljene su sve hrvatske regije, a brojne boce u kojima ćete ovdje uživati rijetko ćete naći na policama ili u ponudi na nekim drugim mjestima, poput osvježavajuće i mirisne istarske malvazije Piquentum ili plavca malog vinarije Marlais, koju vodi jedan od najperspektivnijih domaćih vinara Ante Marlais.

A najbolja pratnja autohtonih sorti je autohtona hrana za čiju kvalitetu se brinu mali proizvođači iz cijele zemlje. Ponuda hrane svedena je na zanimljive zalogaje koji odlično idu uz vino pa su tako i plate Bure & soli, koje će vam ljubazni domaćini ponuditi uz određena vina, odlična priča koja u Basementu predstavlja Dalmaciju.

Bura & sol obiteljski je posao kojemu je u prvom planu tradicionalna proizvodnja pršuta. Na OPG-u Zvonimira Marina cijeli proces obavlja se na 'starinski' način pa možete uživati u pravom pršutu drniškog kraja koji mora 'odležati' više od godinu dana da bi bio spreman za Basement. Bura & sol godišnje proizvede samo tisuću komada pršuta pa ako ne možete do njihove trgovine na Trešnjevci, Tomićeva je pravo mjesto za pršut kakvog je, nažalost, sve manje na našim stolovima. Uz pršut, na dalmatinskoj plati koja će vas dočekati u Basementu naći će se domaći sir, smokve, masline... a možda i koje zrno aromatične dimljene soli, koju Bura & sol proizvodi te sigurno još neko iznenađenje koje će složiti Domagoj Marin, glavni kreativac Bure.

Većinu butelja Basement nudi na čaše, a ono što bi moglo oduševiti sve vinoljupce i one koji vole otkrivati nove okuse su posebni degustacijski sljedovi vina u ponudi, koji će vam otkriti sve ljepote kapljica različitih vinara, tla na kojima je grožđe uzgajano ili posebnosti procesa kojim je vino nastajalo. U svakom slučaju Basement wine bar je idealno mjesto za ugodno druženje uz najbolje od Hrvatske.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju