Avanturistički duh dočekao je ekipu novinara kada su krajem kolovoza došli u Korošku. Nakon što smo iskrcani u Geoparku Karavanke na krajnjem slovenskom sjeveru, čuli kratku povijest tamošnjeg rudnika olova i cinka, dobili smo bicikle kojima smo, uz pomoć brižnog vodiča, prevezli šest kilometara u sada već zatvorenom rudniku.

Ravnateljica muzeja Suzana Fajmut Štrucl, zaposlena u Karavankama, kazala je kako je, dok je rudnik još radio, i ona u njemu bila zaposlena. A onda, kada se rudnik 1994. godine zatvorio, pomislila je: 'Pa još sam mlada i radila bi'. Tada je njoj i kolegama sinula ideja da bi umjesto rudnika iz kojeg se crpi ruda, mogli napraviti turističku atrakciju i muzej.

I uspjelo im je. Karavanke u slovenskoj Koruškoj, sada su atraktivno mjesto za turiste koje nudi pregršt odličnog sadržaja, što za djecu, što za odrasle, što za prave avanturiste. Tako primjerice, dok djeca obilaze muzej, odrasli kroz rudnik mogu proći na biciklima, kajakom, pješice ili rudarskim vlakom.

Tijekom 350 godina povijesti tog rudnika olova i cinka u Mežici, rudari su prokopali oko 1.000 kilometara rovova i iskopali oko 19 milijuna tona olovne i cinkove rude. U blizini Geoparka Karavanke je malo mjesto Ravne na Koroškem u kojem se nalazi najbolji hostel Slovenije 2013. godine – Punkl. Iz tog niskoenergetskog hostela, pješice možete do muzeja u kojem je na inovativan način prikazana povijest tamošnje željezare. Od oko 5.000 zaposlenih, u relativno kratkom vremenu u njoj je otpušteno oko polovice. Tako da u Željezari Ravne radi još oko 2.500 ljudi.

Ali njezina bogata povijest puna toplih ljudskih priča, zaslužila je poseban prostor koji se nalazi svega nekoliko metara od tvornice, iz koje se, dok smo prilazili muzeju, čula teška buka rada glomaznih strojeva. Zbog svega što je dala lokalnom stanovništvu zovu je Mati Fabrika. No, kruh kojim ih je hranila, puno je naplatila. Mnogo je oboljelih od posljedica rada za Mati Fabriku koje se ipak rado sjećaju, pa su joj posvetili čitav muzej koji možete pogledati u galeriji fotografija.

Ako ste propustili prijašnje članke o Koruškoj, pogledajte ih kliknuvši na ovaj i ovaj link!

Ivana Domitrović

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju