Utjecaji kontinenta i Istre, začinjeni zanatom koji se pekao posvuda, na daskicama chef's tablea u Ducku vruća su preporuka svima koji cijene sočnost burgera. Pritom ne ciljamo samo na meso, nego i pecivo za koje je prosuto puno brašna prije nego što je postalo brioš baš onakav kakav treba biti. Umijeće pripreme Ivan Zidar uvježbao je u cijenjenoj francuskoj školi Paul Bocuse u Lyonu.

Igor Gudac i Ivan Zidar Igor Gudac i Ivan Zidar (Foto: NB)

U Istri je Mason već poznata stvar. Zidarovi burgeri jedu se u The Shipyard Pubu u Puli te za vrijeme ljetne sezone u Beach baru Portich na Kamenjaku, Beach baru Shark u Fažani, u Marea Restoranu i Beach Baru na otoku Levanu te u Paradiso Beach baru u Peroju.

Lik i djelo Ivana Zidara, čovjeka iza Masona, Zagrepčani su mogli upoznati na prošlogodišnjem festivalu burgera kad je pripremao špaleta burger inspiriran istarskim receptom od svinjske plećke koji se tradicionalno priprema za Uskrs. Pršut koji se nije potpuno osušio tanko se reže pa zatim prži u maslinovu ulju. Recept za brioš pecivo razvijao se tri mjeseca, a pljeskavica je prethodno tri tjedna odležala u suhoj komori te zbog fermentacije ima specifičan okus.

Burgeri - 5 Burgeri - 5 (Foto: NB)

Osim vrhunskog mesa i finog peciva razlog više za kušanje jest to što su Zidarovi specijaliteti dobro promišljeni u cjelini. Predstavljaju kompletna jela u izvedbi burgera, interpretirana na vrlo uspješan način. Prilozi nemaju ulogu maskiranja ili "lažne sočnosti" što se najbolje može okusiti u butter burgeru koji je tek komad domaće sitnije mljevene junetine s nešto više masnoće koja se topi u ustima poput najfinijeg maslaca.

Burgeri - 1 Burgeri - 1 (Foto: NB)

Čak bi i list salate pokvario priču. Još ga kratko možete kušati u Ducku, a vrijedi ostaviti mjesta i za još dva. Romanovski janjetina ide sa špinatom ili raštikom i mladim lukom s ovčjim sirom i rotkvicama; ta je oda janjetini i proljeću kremasta poslastica u kojoj ničega nema premalo niti previše. Nešto „francuskiji“ pačji također je savršen primjer burgera koji bi bio fantastično jelo i da se rastavi na dijelove te posluži kao jedno od jela u „fine dining vozu“. Diči se torchonom od guščje jetre i karameliziranim kruškama. Za sreću dosta!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju