Savršeno pečeno carsko meso je mekano i topi se u ustima – istovremeno ima kožicu koja krca pod zubima i iznimno je hrskava.
Da bi se postigao ovaj rezultat potrebno je uložiti nešto vremena i truda u pripremu i termičku obradu svinjske potrbušine.
Koža se prvo isuši u hladnjaku preko noći, ispeče u pećnici na niskoj temperaturi, a potom završiti u plitkom ulju na tavi – po želji je možete dovršiti čak u fritezi na vrući zrak.
Pečeno carsko meso s hrskavom kožicom - sastojci:
- 1 komad svinjske potrbušine s kožom od 1 do 1,5 kg
- 1,5 čajna žličice soli
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- ¼ čajne žličice kineske mješavine začina Five spice
- biljno ulje za prženje
Pečeno carsko meso s hrskavom kožicom - priprema:
- Uklonite višak vlažnosti s površine kože svinjske potrbušine s papirnatim ručnikom. Pomiješajte sol, češnjak u prahu i Five spice te ovu mješavinu natrljajte na donji i bočni dio mesa koji nije prekriven kožom. Ako se slučajno nešto začinske mješavine preslika na kožu – obrišite. Začin na koži bi mogao zagorjeti tijekom pečenja te pokvariti cijeli okus.
- Ovako pripremljenu i nepokrivenu potrbušinu stavite na tanjur i odložite u hladnjak – s kožom okrenutom prema gore. Cilj je što je moguće više isušiti kožu u hladnjaku, a za to će vam biti potrebno oko 12 sati.
- Kada ste spremni za termičku obradu i dehidriranje kože – upalite pećnicu. Zagrijte je na oko 120 Celzijevih stupnjeva. Pecite potrbušinu na srednjoj rešetki tri sata da se koža dodatno isuši.
- Dovršite meso u tavi – stavite potrbušinu u hladnu tavu i dodajte ulje do otprilike četvrtine visine kože. Nemojte pretjerivati s količinom ulja – važno je samo da dotiče kožu.
- Zagrijte tavu i njezin sadržaj na srednje jakoj vatri i pustite da se peče 10 do 15 minuta. Po želji možete na meso staviti neki teži lonac kako bi meso pritisnuli, a rubovi se ravnomjerno zapekli. Znat ćete da je carsko meso hrskavo kada koža počne stvarati mjehuriće uz rubove.
- Ako želite meso dovršiti u fritezi na vrući zrak – stavite potrbušinu na 190 Celzijevih stupnjeva i pustite da se peče 10-ak minuta, odnosno sve dok niste zadovoljni rezultatima. Dobar tek!
Vodič za pripremu svinjetine: Trikovi za sočnu vratinu, hrskavo carsko meso i neodoljivi kare