• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Mason burger: Hit-jelo od 3 tjedna stare junetine zbog kojeg ljudi odlaze u Pulu

Pljeskavica Mason burgera sadrži meso koje je 3 tjedna odležalo u suhoj komori, a zbog fermentacije dobilo je specifičan okus. Posluženo je u brioš pecivu čiji je recept – tajna.

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 8.09.2017 10:32 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Pogrešno je uvjerenje da je za dobar burger potrebna dobra pljeskavica. Ona je bitna, ali nije najbitnija, jer nema te pljeskavice koja će spasiti burger koji ima loše pecivo, kaže iskusni šef Ivan Zidar koji je osmislio pulski gastronomski hit "Mason burger and stuff".

U trendu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Tunel Rose u Bokokotorskom zaljevu - 7 Beton i hrđa Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Tri je mjeseca s Ivanom Smetkom, direktorom istarske pekare "Brionka", razvijao recept za brioš pecivo, kako bi dobio savršen omjer brašna, jaja, maslaca, mlijeka i vode.

"Probavši brojne burgere po Europi shvatio sam da su oni najbolji imali Brioche bun. S obzirom na to da mi Brioche bun nije bio stran te sam uglednoj francuskoj školi Paul Bocuse u Lyonu usavršio tehniku njegove pripreme, odlučio sam napraviti vlastiti burger s Brioche bunom," priznaje istarski šef koji je odrastao na kolačima i krafnama najveće istarske pekare Brionke.

Probavši brojne burgere po Europi shvatio sam da su oni najbolji imali Brioche bun. S obzirom na to da mi Brioche Bun nije bio stran te sam uglednoj francuskoj školi Paul Bocuse u Lyonu usavršio tehniku njegove pripreme, odlučio sam napraviti vlastiti burger s Brioche bunom, kaže izumitelj Mason burgera. Vrhunska pljeskavica

Uz odlično pecivo, Mason burger ponosi se i svojom pljeskavicom.

"Naša je pljeskavica vrhunske kvalitete jer meso koje koristimo u burgeru prethodno 3 tjedna odleži u suhoj komori te zbog fermentacije ima specifičan okus. U posebne se komore stavljaju komadi junetine kako bi se iz mesa izvuklo što više vode i kako bi ono postalo još mekše, a okus još izraženiji,“ pojašnjava pulski chef.

Protok zraka, vlažnost i temperatura u komorama se kontrolira te se stalno održava na 2 do 4 Celzijeva stupnja. U ovim uvjetima meso dehidrira čak trideset posto, čime se koncentrira njegov okus. Zbog posebnih uvjeta enzimi koji se nalaze u mesu rastvaraju čvrsta mišićna vlakna, a meso postaje još mekanije.

Trenutno su dostupne četiri vrste burgera: Mason, Istrian, Skuta i Korean, a mogu se probati isključivo na istarskom tržištu. Točnije, Mason burgeri jedu se u The Shipyard Pubu u Puli te za vrijeme ljetne sezone u Beach baru Portich na Kamenjaku, Beach baru Shark u Fažani, u Marea Restoranu i Beach Baru na otoku Levanu te u Paradiso Beach baru u Peroju.
"Glavna su razlika među ovim burgerima sastojci i okusi. U Masonu se uz pljeskavicu u Brioche bunu nalazi panceta, jaje na oko, zelena salata i BBQ umak, u Istrijanu su to rukola, pršut i kompot luka u teranu, u Skuti se nalazi skuta, zelena salata, rajčica, umak od senfa, naranče i meda, a pikantni Korean svoj specifičan okus može zahvaliti gochujang majonezi, svježem umaku u oyster sosu i čiliju.“

Novi okusi na Zagreb Burger Festivalu

Kreacije Ivana Zidara uskoro će moći kušati i posjetitelji Zagreb Burger Festivala powered by Heinz na koji stiže s dva nova okusa: Špaleta i Zagrebački burger.

"Špaleta je zapravo plećka - tradicionalni istarski uskršnji specijalitet, koji je u posljednje vrijeme postao samo privilegijom pravih ljubitelja špalete, jer je napušten običaj njezinog pripremanja. Ovim burgerom želimo oživjeti i popularizirati stari recept pripreme plećke na giravolta način.“

Pljeskavicu ovog burgera čini 50 posto junetine i 50 posto špalete, a umak se radi od ostatka špalete, vina i maslinovog ulja. Burgeru se dodaje kriška istarskog kravljeg sira, rukola i dresing od sjemenki gorušice.

"Iako smo trenutno prisutni samo na istarskom tržištu i fokusirani na istarsku kuhinju, želimo pokazati da svaki kraj može imati svoj burger, ako se iz njegove kuhinje uzmu najbolji sastojci, pa sam tako inspiriran mesnicama na Dolcu i svojim viđenjem Zagrebačkog burgera odlučio napraviti istoimeni burger čiji će glavni sastojci biti junetina, dimljeni goveđi jezik, zelena jabuka, kupus i umak od hrena,“ zaključuje istarski chef.

  • #gdje sjesti
  • #hamburger
  • #burger
  • #zagreb burger festival
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Naravno - s rumom: Jeste li kušali karipsko kuhano vino?
Savršeno začinjeno
Naravno - s rumom: Jeste li kušali karipsko kuhano vino koje oduševljava?
Friluftsliv – norveški način prihvaćanja zime!
U hladnoću na skandinavski način
Kako se Norvežani nose sa zimom? Formula sa sjevera koja može uljepšati mračne i hladne dane
Što je Zona tišine u Meksiku?
Zona tišine
Misteriozno mjesto "usred ničega" u kojem se gubi radijski signal, a kompasi se kvare
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Brak s drvetom: Neobična ceremonija koja je nastala iz straha od nesreće i smrti
Običajima oko svijeta
Brak s drvetom: Neobična ceremonija koja je nastala iz straha od nesreće i smrti
Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"
Tajna je u...
Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tragedija kod Varaždina: Vozač sletio s ceste i poginuo na mjestu
Tragedija kod Varaždina
Vozač sletio s ceste i poginuo na licu mjesta: Identitet muškarca još nije poznat
Tragedija u cirkusu: Tijekom izvedbe Globusa smrti poginuo akrobat
Pred očima publike
Tragedija u cirkusu: Tijekom izvedbe Globusa smrti poginuo akrobat
Potpuni horor! Više od 300 kršćanskih učenika oteli naoružani napadači: Ovo je drugi takav napad u nekoliko dana, na sve je upozoravao i Trump
strateška meta
Potpuni horor! Više od 300 učenika oteli naoružani napadači: Ovo je drugi takav napad u nekoliko dana
show
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Miss Obale Bjelokosti upala u predstavljanje Laure Gnjatović
morala nastaviti dalje
Iznenadni gaf! Proširio se video naše misice, ovako se snašla u neočekivanoj situaciji
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Žrtvovao kameru i spustio je na dno jedne od najopasnijih rijeka na svijetu! Pogledajte što je snimio
Wow!
Žrtvovao kameru i spustio je na dno jedne od najopasnijih rijeka na svijetu! Pogledajte što je snimio
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Tehnologija iz prirode
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Veliki pad bitcoina: Analitičar tvrdi kako bi vrijednost mogla pasti na samo 10 tisuća dolara
Koliko je to uopće realno?
Veliki pad bitcoina: Analitičar tvrdi kako bi vrijednost mogla pasti na samo 10 tisuća dolara
sport
Hajduk ponižen na Rujevici! Rijeka potpuno deklasirala Splićane, pukla petarda
Frukova utakmica života
Hajduk ponižen na Rujevici! Rijeka potpuno deklasirala Splićane, pukla petarda
Bad Blue Boysi poslali jasnu poruku Vladimiru Putinu: Uslijedilo je skandiranje dvije riječi
Podrška imenjacima
FOTO Bad Blue Boysi poslali jasnu poruku Putinu: Uslijedilo je skandiranje dvije riječi
Gonzalo Garcia objasnio je zašto u igru nije ušao Marko Livaja u visokom porazu protiv Rijeke
Potres u Splitu?
Puklo između Livaje i Garcije? Španjolac tražio da se zagrije, on poručio - ''Boli me trbuh''
tv
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
Kumovi: Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
U dobru i zlu: Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
putovanja
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Recept za kraljevski kolač Nataše Pralice
Laka priprema
Tako bogat, ukusan i raskošan: Recept za kolač koji će oduševiti baš svakog tko ga proba
Najljepše misice svih vremena
NEMA IM RAVNIH
Bez konkurencije: 12 najljepših misica svih vremena koje se ne zaboravljaju
sve
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Burgeri s colom
Tajna je u...

Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"

Kombinacija francuskog preljeva za salatu i cole istovremeno će meso omekšati, aromatizirati, karamelizirati i napraviti ga nevjerojatno sočnim i punim okusa. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Veliki test burgera na Zagreb Burger Festivalu - 32 Hrana i piće
    Veliki vodič

    Testirali smo sve: 5 burgera koje morate probati na Zagreb Burger Festivalu

  • Burgeri s colom Hrana i piće
    Tajna je u...

    Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"

  • Restoran 1444, Mokrice Aktualno
    Doživljaj za nepce

    Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close