• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Mason burger: Hit-jelo od 3 tjedna stare junetine zbog kojeg ljudi odlaze u Pulu

Pljeskavica Mason burgera sadrži meso koje je 3 tjedna odležalo u suhoj komori, a zbog fermentacije dobilo je specifičan okus. Posluženo je u brioš pecivu čiji je recept – tajna.

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 8.09.2017 10:32 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Pogrešno je uvjerenje da je za dobar burger potrebna dobra pljeskavica. Ona je bitna, ali nije najbitnija, jer nema te pljeskavice koja će spasiti burger koji ima loše pecivo, kaže iskusni šef Ivan Zidar koji je osmislio pulski gastronomski hit "Mason burger and stuff".

U trendu Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Begovo razdolje - 1 Jedinstveno Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi

Tri je mjeseca s Ivanom Smetkom, direktorom istarske pekare "Brionka", razvijao recept za brioš pecivo, kako bi dobio savršen omjer brašna, jaja, maslaca, mlijeka i vode.

"Probavši brojne burgere po Europi shvatio sam da su oni najbolji imali Brioche bun. S obzirom na to da mi Brioche bun nije bio stran te sam uglednoj francuskoj školi Paul Bocuse u Lyonu usavršio tehniku njegove pripreme, odlučio sam napraviti vlastiti burger s Brioche bunom," priznaje istarski šef koji je odrastao na kolačima i krafnama najveće istarske pekare Brionke.

Probavši brojne burgere po Europi shvatio sam da su oni najbolji imali Brioche bun. S obzirom na to da mi Brioche Bun nije bio stran te sam uglednoj francuskoj školi Paul Bocuse u Lyonu usavršio tehniku njegove pripreme, odlučio sam napraviti vlastiti burger s Brioche bunom, kaže izumitelj Mason burgera. Vrhunska pljeskavica

Uz odlično pecivo, Mason burger ponosi se i svojom pljeskavicom.

"Naša je pljeskavica vrhunske kvalitete jer meso koje koristimo u burgeru prethodno 3 tjedna odleži u suhoj komori te zbog fermentacije ima specifičan okus. U posebne se komore stavljaju komadi junetine kako bi se iz mesa izvuklo što više vode i kako bi ono postalo još mekše, a okus još izraženiji,“ pojašnjava pulski chef.

Protok zraka, vlažnost i temperatura u komorama se kontrolira te se stalno održava na 2 do 4 Celzijeva stupnja. U ovim uvjetima meso dehidrira čak trideset posto, čime se koncentrira njegov okus. Zbog posebnih uvjeta enzimi koji se nalaze u mesu rastvaraju čvrsta mišićna vlakna, a meso postaje još mekanije.

Trenutno su dostupne četiri vrste burgera: Mason, Istrian, Skuta i Korean, a mogu se probati isključivo na istarskom tržištu. Točnije, Mason burgeri jedu se u The Shipyard Pubu u Puli te za vrijeme ljetne sezone u Beach baru Portich na Kamenjaku, Beach baru Shark u Fažani, u Marea Restoranu i Beach Baru na otoku Levanu te u Paradiso Beach baru u Peroju.
"Glavna su razlika među ovim burgerima sastojci i okusi. U Masonu se uz pljeskavicu u Brioche bunu nalazi panceta, jaje na oko, zelena salata i BBQ umak, u Istrijanu su to rukola, pršut i kompot luka u teranu, u Skuti se nalazi skuta, zelena salata, rajčica, umak od senfa, naranče i meda, a pikantni Korean svoj specifičan okus može zahvaliti gochujang majonezi, svježem umaku u oyster sosu i čiliju.“

Novi okusi na Zagreb Burger Festivalu

Kreacije Ivana Zidara uskoro će moći kušati i posjetitelji Zagreb Burger Festivala powered by Heinz na koji stiže s dva nova okusa: Špaleta i Zagrebački burger.

"Špaleta je zapravo plećka - tradicionalni istarski uskršnji specijalitet, koji je u posljednje vrijeme postao samo privilegijom pravih ljubitelja špalete, jer je napušten običaj njezinog pripremanja. Ovim burgerom želimo oživjeti i popularizirati stari recept pripreme plećke na giravolta način.“

Pljeskavicu ovog burgera čini 50 posto junetine i 50 posto špalete, a umak se radi od ostatka špalete, vina i maslinovog ulja. Burgeru se dodaje kriška istarskog kravljeg sira, rukola i dresing od sjemenki gorušice.

"Iako smo trenutno prisutni samo na istarskom tržištu i fokusirani na istarsku kuhinju, želimo pokazati da svaki kraj može imati svoj burger, ako se iz njegove kuhinje uzmu najbolji sastojci, pa sam tako inspiriran mesnicama na Dolcu i svojim viđenjem Zagrebačkog burgera odlučio napraviti istoimeni burger čiji će glavni sastojci biti junetina, dimljeni goveđi jezik, zelena jabuka, kupus i umak od hrena,“ zaključuje istarski chef.

  • #gdje sjesti
  • #hamburger
  • #burger
  • #zagreb burger festival
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Proteinski brownie recept
Samo 5 sastojaka!
Ove čokoladne kocke jako su fine, a možete ih pojesti prije ili nakon treninga umjesto proteinskog shakea
Leti, leti - plaća: Mjesta na kojima vas hranjenje golubova može koštati i do 9 tisuća eura
Mrvice k sebi
Leti, leti - plaća: Mjesta na kojima vas hranjenje golubova može koštati i do 9 tisuća eura
Morska farma za uzgoj ribe Genghai No 1, Kina
50 tisuća posjetitelja
Morska farma za uzgoj ribe i škampa postala je turistički hit u Kini, a evo i zašto
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Zašto svi vole čips? Pravi razlog zbog kojeg je tako lako smazati cijelu vrećicu
Točka užitka
Zašto svi vole čips? Pravi razlog zbog kojeg je tako lako smazati cijelu vrećicu
Omiljeno nedjeljno pečenje: Recept za bavarsku svinjetinu u slasnom tamnom umaku
Nježno za budžet
Omiljeno nedjeljno pečenje za manje od 10 eura za 4 osobe
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Boris Jokić o požaru Vjesnika i utjecaju društvenih mreža na mlade
Za Dnevnik Nove TV
Jokić o opasnim izazovima i Vjesniku: "Požar nije slučajan, nego je rezultat dvije stvari"
Podignuta optužnica protiv mladića (20). Napravio je dijete 14-godišnjakinji
Odbio dati iskaz
Mladić optužen za teško spolno zlostavljanje: 14-godišnjakinja rodila njegovo dijete
Trojica braće čistila tavan nakon majčine smrti: Ono što su pronašli u kutiji donijelo im je milijune
zaboravljen desetljećima
Trojica braće čistila tavan nakon majčine smrti: Ono što su pronašli u kutiji, šokiralo ih je
show
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda sa suprugom Jurom
''nikad nismo skrivali''
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda kojim je šokirala Hrvatsku: ''Pustili smo jedno drugo u tom trenutku...''
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
Jedan od najosjetljivijih dijelova tijela
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Kad su mačke vidjele što im je vlasnica poslužila za objed, nastao je tajac…
LOL
Kad su mačke vidjele što im je vlasnica poslužila za objed, nastao je tajac…
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
Nakon novih analiza
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Tehnologija iz prirode
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
sport
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
Na Skupštini Reala "pojavio" se Modrić, cijela dvorana erumpirala: "On pripada srcu kluba"
"Dragi Luka..."
Na Skupštini Reala "pojavio" se Modrić, cijela dvorana erumpirala: "On pripada srcu kluba"
Luka Modrić uvršten u najbolju momčad 21 stoljeća: Pogledajte prvih 11
kakva imena!
Luka Modrić uvršten u najbolju momčad 21. stoljeća: Pogledajte prvih 11
tv
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
Kumovi: Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
U dobru i zlu: Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
putovanja
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
lifestyle
Mirela Holy u Steve Madden Cobra gležnjačama s neobičnim kišobranom 2025.
Uvijek privlači poglede
Gležnjače Mirele Holy hrabar su izbor za skliske zagrebačke ulice, ali ipak ih je zasjenio – kišobran
Ulična moda Zagreb čupavi zimski kaput
Najveći zimski trend
Brineta sa zagrebačke špice zna dobar trik za naglašavanje figure – čak i kad nosi čupav zimski kaput
Ella Dvornik i The Pounch torba Bottege Venete 2025.
Uz tenisice i štikle
Uz ovu torbu nemoguće je ostati nezamijećen, Ella Dvornik nosi je već tri godine – i baš je posebna
sve
Mirela Holy u Steve Madden Cobra gležnjačama s neobičnim kišobranom 2025.
Uvijek privlači poglede
Gležnjače Mirele Holy hrabar su izbor za skliske zagrebačke ulice, ali ipak ih je zasjenio – kišobran
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda sa suprugom Jurom
''nikad nismo skrivali''
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda kojim je šokirala Hrvatsku: ''Pustili smo jedno drugo u tom trenutku...''
Burgeri s colom
Tajna je u...

Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"

Kombinacija francuskog preljeva za salatu i cole istovremeno će meso omekšati, aromatizirati, karamelizirati i napraviti ga nevjerojatno sočnim i punim okusa. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Neviđene delikatese

    Slast & Mast: Novo odredište za sve ljubitelje najsočnijeg mesa

  • Veliki test burgera na Zagreb Burger Festivalu - 32 Hrana i piće
    Veliki vodič

    Testirali smo sve: 5 burgera koje morate probati na Zagreb Burger Festivalu

  • Burgeri s colom Hrana i piće
    Tajna je u...

    Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close