Već smo vam predstavili fantastične biorazgradive i jestive tanjure koji se proizvode u Poljskoj, a malo dalje, u Indiji krenula je masovna proizvodnja jestivih žlica.

Narayana Peesapati osnivač je tvrtke Bakeys, tvorca odličnih žlica za jednokratnu uporabu koje ne štete okolišu. Proizvode se od rižinog brašna, pšenice i kineske šećerne trske.

Ne sadrže konzervanse i umjetna bojila, GMO sastojke ili one mliječnog porijekla, nemaju transmasti ni glukozno-fruktoznog sirupa. Sastojci su iz organskog uzgoja i proizvedeni po načelima etičkog poslovanja.

Žlice zasada dolaze u tri okusa: obične, slatke i pikantne, a ove potonje sadrže sol, crni papar, kumin i ajwain. Mogu se koristiti za jedenje svih vrsta jela s rižom, umake, torte, sladoled, za čaj i kavu, frapee. Ove žlice mogu podnijeti visoku temperaturu i ne tope se i ne pucaju u vrućim ili hladnim napitcima ili juhama.

Proizvođači napominju da su žlice za jednokratnu uporabu i ne bi se trebale držati u frižideru. Kada se pakiranje otvori, ostatak žlica treba držati u suhoj kutiji jer postanju manje hrskave ako povuku vlagu. Rok trajanja je dvije godine od datuma proizvodnje. A ako ih ne želite pojesti nakon upotrebe, ubacite ih u teglu s biljem ili kompost da se tamo razgrade.

Bakeysu je cilj da žlice prodaju po cijeni plastičnih žlica za jednokratnu uporabu jer, ako postoji alternativa koja je bolja i za zdravlje, ali i za okoliš, a po istoj cijeni, tko ju ne bi odabrao. Planiraju ponudu proširiti na kompletan pribor za jelo i tanjure.

Trenutno im je najveći problem proizvesti dovoljno da zadovolje potražnju. U Indiji godišnje prodaju čak 1,5 milijun žlica. A potražnja po svijetu raste.

Projekt je dostupan i na Kickstarteru, gdje se 5 pakiranja od 100 žlica prodaju za 24 dolara odnosno 150 kuna, a u to je uključena i poštarina. Šalju po čitavom svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju