Sve je više ekološki osvještenih poduzetnika, pa su tako i nastali i ovi tanjuri za jednokratnu uporabu koji su, usto, jestivi.
Biotrem biorazgradivo posuđe - 8
(Foto: Biotrem)
Proizvodnju tanjura i pribora za jelo od pšeničnih mekinja izumio je Poljak Jerzy Wysocki, a sada u svojoj firmi Biotrem godišnje može proizvesti oko 15 milijuna biorazgradivih i jestivih tanjura i posuda.
Zapravo, od tone mekinja nastane čak 10 tisuća tanjura ili posuda. Jedan Biotrem stroj svakih 45 sekundi izbaci jedan tanjur, a firma ih trenutno ima 24. A ako ih ne odlučite pojesti nakon što ih ispraznite, oni će se razgraditi u roku od 30 dana.
U njima možete posluživati hladna, ali i vruća jela, a mogu se koristiti čak i u pećnicama i mikrovalkama.
U ponudi su trenutno tanjuri s promjerom 28, 24 i 20 centimetara, zdjela od 20 te ovalna od 24x16 centimetara. Tu su i nož i vilica proizvodedeni od mekinja u kombinaciji s PLA bio plastikom. Trenutno prodaju pakiranja po 10 komada, a cijena izravno od njih je oko 35 kuna.
Posuđe od pšeničnih mekinja odlična su alternativa plastičnom, pa i papirnatom, a njihova proizvodnja nimalo ne šteti okolišu. Osim od mekinja, njihova tehnologija može proizvesti i posuđe od manioke (tropske biljke) i algi. A razmišlja se i o bezglutenskoj verziji tanjura od mekinja.
Posuđe nastaje u modernoj tvornici, a tehnologija je zaštićena brojnim patentima, a ima i certifikate koji potvrđuju da je riječ o ekološkoj proizvodnji.
Biotrem biorazgradivo posuđe - 6
(Foto: Biotrem)
Proces nastanka tanjura temelji se na prirodnim i sirovim materijalima, pšeničnim mekinjama i malom količinom vode. Ostatak se odvija pod viskim pritiskom i visokom temperaturom.
Tvornica je smještena u Zambrowu, ekološki čistoj i tradicionalno poljoprivrednoj poljskoj regiji gdje je organska pšenica nadohvat ruke, a u blizini nema GMO-a.
Biotrem je svoj proizvod već proširio na velikom području Europe, pa ga u ponudi ima u 40-ak zemalja. Hrvatska još nije među njima, ali mogu se nabaviti u blizini. Ima ih u Mađarskoj, Austriji, Italiji... A firma se širi i dalje na Ameriku i Aziju. Prodaju restoranima i trgovinama na malo i distributerima.