Dok razmišljamo o budućnosti hrane na pamet nam prvo padaju termini poput održivosti, ali hranjive ideje padaju sa svih strana svijeta. Tako primjerice UN smatra da su kukci zalog za budućnost u slučaju gladi, a slažu se i nutricionisti jer je u takvoj hrani obilje proteina, vitamina i minerala. Osim toga, prelaskom s govedine na kukce uvelike bi se smanjila emisija stakleničkih plinova, čime bismo napravili veliku uslugu Zemlji.
O budućnosti se razmišljalo i prilikom izgradnje najveće svjetske banke biljnog sjemena na Svalbardu. Svrha je da se ovdje sačuva sjeme, ukoliko iz bilo kojeg razloga ono više ne bude dostupno i nestane u nekom dijelu svijeta, o čemu više možete pročitati ovdje.
Hrana u flasterima
Lijekovi koji se apsorbiraju putem flastera nisu novost, ali u budućnosti bismo mogli njima primati i hranjive tvari. Takvi flasteri razvijaju se za potrebe vojske, a zamišljeni su tako da imaju i mikroprocesore koji računaju prehrambene potrebe korisnika i oslobađaju tvari prema njihovim potrebama. Iako ne zamjenjuju pravu hranu, očekuje se da će pomoći ljudima da funkcioniraju dok ne dobiju pravi obrok. Osim za vojsku, hranjivi flasteri mogli bi koristiti i rudarima, astronautima i drugim ljudima kojima nije jednostavno doći do hrane kada je to potrebno.
Ručak sa slušalicama
Zvuk može utjecati na okus hrane, pokazala je studija Sveučilišta Oxford. Naime, visoki tonovi pojačavaju slatkoću, dok niski tonovi udaranja o metalnu površinu pojačavaju gorčinu. Znanstvenici su zaključili da bi to otkriće moglo smanjiti potrebu za šećerom u prehrambenim proizvodima. Britanski chef Heston Blumenthal u svom restoranu The Fat Duck već je koristio ovu tehniku, dajući gostima iPod s umirujućim zvukovima oceana dok jedu plodove mora. Gosti su kasnije tvrdili da im je hrana imala izraženiji slan okus.
Jestiva ambalaža
Brazilski lanac brze hrane Bob’s svojedobno je privukao burgerima iz jestivog papira. Kupci nisu trebali odmotati ambalažu – mogli su pojesti sve. Na tom tragu, profesor David Edwards predstavio je novi izum - Wikicells. Inspiriran načinom na koji stanica sprema vodu, razvio je ambalažu od prirodnih materijala otpornu na bakterije i druge zagađivače. Ambalaža se može koristiti za pakiranje raznih namirnica i pića, a istovremeno je potpuno jestiva. Takvi izumi bi mogli smanjiti upotrebu plastike i količinu otpada.
Krivo za ludilo, nasilje i halucinacije? Žestoko piće koje se pije u posebnim barovima