Hrvatska je izuzetno popularna destinacija među Izraelcima, a dvije zaljubljenice u Lijepu Našu, Iffat i Ayelet, nakon više posjeta zemlji odlučile su se ovdje i preseliti. Prije sedam mjeseci krenule su u otvaranje prvog izraleskog restorana u Zagrebu, štoviše, prvog na području čitave Hrvatske, a za Punkufer Iffat je ispričala što sve tamo možete probati.

Restoran "Kako da ne?" specijalizirao se u pravljenju humusa i slanutka na razne načine, a ovdje je humus kao nigdje drugdje, jer tahini koji koriste stiže izravno iz Izraela.

U svojoj ponudi ističu shakshuku, jelo koje se sastoji od paradajz sosa, luka i papričica u kojem se peku dva jaja na oko, a uz to poslužuju humus, masline i lepinju. Iako bi u izraelskoj verziji tradicionalno išlo pecivo imena pita, najsličnije tome kod nas je lepinja. "Možda ćemo ubuduće nabaviti stroj, pa ćemo ga sami raditi", kazala je Iffat.Sambusak
je tijesto punjeno humusom i gljivama i pečeno u ulju, a uz njega se poslužuje salata i jogurt. Humus dolazi u varijacijama s gljivama, humus sabih se poslužuje s kuhanim jajima i slanutkom, a falafel, zahvaljujući začinima poput peršina i korijandera, je neuobičajeno zelenkast.

Na meniju je i neizostavan kuskus s povrćem ili mesom, a ima i tipičnih zapadnjačkih stvari poput pomfrita, tosta ili odrezaka.

Ovdje se možete i zasladiti palačinkama s nutelom ili oreo keksima, a specijalitet je shalab, pudingasto piće od vrhnja i mlijeka kojemu je poseban začin ružina voda, Shalab se poslužuje s cimetom, orahom i kokosom.

"Sve radimo svježe, namirnice kupujemo svakodnevno na Dolcu, humus radimo svaki dan, a iz Izraela, osim tahinija, donesemo kavu i košer vino te ambu, specijalni začin, kao sos od manga i currija. Ovdje nema ničeg sličnog", objašnjava Iffat.

Ona i Ayelet žele da se njihovi gosti osjećaju ugodno, pa poručuju da ovdje mogu doći i samo popiti piće. "U Izraelu je normalno da u restoran možete ući i samo popiti nešto, možete uz to naručiti nešto za grickanje ili kompletan obrok. Zato smo na meni stavili i pomfrit i kečap, grickalice i slično, pa ako netko želi uz piće nešto malo prigristi, može", kaže Iffat.Poseban ugođaj daje izraelska glazba u pozadini, no uz nju puštaju i hrvatsku, koja im se jako sviđa. Doris Dragović osobito je popularna u Izraelu, pa tako jedan zid restorana krasi njen portret, kojega je naslikala sama Ayelet. "Naravno da smo guglale riječi pa znamo o čemu pjeva. A volimo jako i Olivera, ima prekrasne pjesme. Našu glazbu slušamo jer nam fali jezik", kaže Iffat dodajući kako joj je u Zagrebu jako lijepo, ali ima jedna stvar na koju se ne može naviknuti: vrijeme. U Izraelu je klima ipak blaža i temperature nikad ne idu u minus. Ali, ljudi su nervozniji, a ovdje, smatra, puno su ležerniji i prijateljski nastrojeni. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju