Veli se da što je vino starije to je bolje pa suzdržavanje od otvaranja boce pravog vina itekako se može isplatiti i nakon nekog vremena jako razveseliti sva vaša osjetila. Naravno ako je vinar napravio pravi posao i dobro pripremio vino kako bi ono moglo izdržati dugi niz godina stareći u boci. No gdje takvo vino čuvati? Kuhinjske police, police u špajzi pa čak i one u podrumima nisu baš najbolje mjesto za čuvanje vina. No zato postoji jedno mjesto na kojem možete iznajmiti mali sef u koji ćete pohraniti svoja tekuća blaga.

Nedavno sam imao prilike po prvi put, znam mora me biti stid, posjetiti restoran Terbotz u Gornjem Međimurju. Točnije, restoran koji se nalazi na vrhu brežuljka u Železnoj Gori, na cesti koja vozi od Čakovca prema Štrigovi. Sam restoran smjestio se u dvorištu stare kurije iz 19. stoljeća koju su izgradile obitelji Zichy i Terbocz, dok je danas cjelokupno imanje u vlasništvu poznate međimurske vinarske obitelji Jakopić. Danas je u pomoćnom objektu pokraj kurije, koji je nekada služio kao gospodarska zgrada, smješten restoran, po mnogima jedan od boljih u Međimurju. Moram priznati da, iako moderno uređen, restoran je zadržao rustikalni štih što mu daje posebnu dušu i atmosferu.

Ono što je mene najviše privuklo nalazi se ispod samog restorana. Ovdje je obitelj Jakopić smjestila kušaonicu vina čiji se, jedan dio, nalazi u originalnom podrumu s kaminom. Uz kušaonicu nalazi se arhiva vina koja je najposebniji dio ove prostorije. Naime, obitelj Jakopić je jedna od poznatijih međimurskih obitelji koja se bavi proizvodnjom vina, s toga ne mora čuditi činjenica što je kušaonici pridodana posebna pažnja. Odmah po silasku sa stubišta uočava se ljubav vlasnika prema vinovoj lozi i dobroj kapljici vina.

Kao i svaki vinari tako i obitelj Jakopić nekoliko boca svake godine stavlja u arhivu kako bi vidjeli kako će se ona ponašati nakon nekoliko godina stajanja i odrastanja. Moram priznati da sam do sada obišao mnoge vinarske podrume, ali da ni kod jednog nisam naišao na mogućnost koju nudi kušaonica, odnosno arhiva, obitelji Jakopić. Oni u sklopu svoje arhive imaju mogućnost iznajmljivanja posebnih sefova u koje možete pohraniti svoja skupocjena vina u idealnim uvjetima.



Riječ je o posebnim 'odjeljenjima' unutar njihovog arhiva koje možete iznajmiti na određeno razdoblje i za koji dobijete svoj ključ tako da nitko ne može pristupiti vašem arhivu.

Iako svaki sef ima svoj poseban ključ i poseban sustav zaključavanja, cijeli arhiv je isto tako pod posebnim ključem i zaštićen vratima od kovanog željeza.

I dok će jedni misliti zašto da pohrane vina tamo negdje u Međimurju drugi će shvatiti da se radi o savršenoj prilici. Da su vrhunska vina dobra investicija, već je dugo poznata činjenica, a sada ih njihovi vlasnici konačno mogu pohraniti u idealnim prostorima za čuvanje vina. A što je idealnije od više stoljeća starog vinskog podruma u Međimurju - regiji izvrsnih vina.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju