Čičoka (divlji krumpir)
Gotovo je neuništiva, jer se jednom posađena trajno se održava i regenerira. Odlično podnosi klimatske uvjete. Jednom zasijana, održava se na zemljištu i do 8 godina, bez ikakvh naknadnih radova osim žetve.

Mlade biljke s lišćem visine do 30 cm mogu se koristiti u prehrani kao zeleno povrće ili krumpir, a može se preraditi u ekstrakt ili - rakiju! Gomolji čičoke su ljekoviti jer sadrže polisaharid inulin.
Idealna je za čišćenje organizma od toksina, pomaže kod zatvora i jača imunitet.

Čičoka je zanimljiva zbog sadržaja inulina, neprobavljivog vlakna koje 'hrani' korisne bakterije u našim crijevima. Odlikuje ju bogat sadržaj vitamina i minerala. Izvor je kalija i fosfora, kalcija, magnezija i željeza. Sadrži vitamine B skupine, vitamin C, D i provitamin A tj. beta karoten. Izvor je esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam proizvesti.
- s obzirom na glikemijski index jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare.
- odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
- pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću
- učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
- stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
- izvrsna je za čišćenje organizma posebice konzumirana u svježem obliku


Ova biljka neugledna izgleda raste u gomoljima, ima blag, slatkast okus i koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krumpir jer umjesto škroba sadrži inulin. Svježa čičoka dostupna je na našim tržnicama od počeka studenog pa do mjeseca travnja.

U trendu Faširanci od mljevenog mesa i tikvica Puni okusa Faširanci od mljevenog mesa i tikvica: Toliko su sočni da ćete ih htjeti jesti cijelo ljeto Tjestenina u umaku od vrhnja s piletinom Tjedni jelovnik 7 laganih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje vam ne treba puno vremena ni truda Košarice od jaja i tikvica Ispecite u pećnici Košarice od jaja i tikvica koje možete jesti za doručak, ručak i večeru


Pak choi (kineski kupus)
Tradicija uzgajanja ovog povrća je stara najmanje 6000 godina. Kinezi su počeli prvi upotrebljavati ovo povrće za pripremu jela ugodnog i nježnog okusa. U početku se koristilo ime pe-tsai, što na mandarinskom jeziku znači povrće, a kasnije se naziva pak choi. Najčešće se priprema svjež kao salata, s različitim začinima. Može se koristiti i kuhan, kao prilog, a lisna rebra kineskog kupusa mogu se i pohati. Jestiv je u cijelosti, potrebno je odrezati samo dno stabljike. Sočni zeleni listovi kineskog kupusa imaju odličan okus i idealni su za pripremu salata i juha.

Osim svog odličnog okusa, kineski kupus je poznat po svome povoljnom utjecaju na zdravlje. Bogat je izvor mnogih važnih vitamina, poput vitamina A,C i K, kao i izvor karotenoida poput beta-karotena. Karotenoidi su poznati zbog svojih antioksidacijskih svojstava. Provedena istraživanja potvrđuju, da konzumiranje namirnica, bogatih beta-karotenom, smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka. Kineski kupus je odličan izvor dijetalnih vlakana, ne sadrži masti i ima nizak sadržaj natrija.

U videu pogledajte brz i jednostavan način pripreme.