Čičoka (divlji krumpir)
Gotovo je neuništiva, jer se jednom posađena trajno se održava i regenerira. Odlično podnosi klimatske uvjete. Jednom zasijana, održava se na zemljištu i do 8 godina, bez ikakvh naknadnih radova osim žetve.

Mlade biljke s lišćem visine do 30 cm mogu se koristiti u prehrani kao zeleno povrće ili krumpir, a može se preraditi u ekstrakt ili - rakiju! Gomolji čičoke su ljekoviti jer sadrže polisaharid inulin.
Idealna je za čišćenje organizma od toksina, pomaže kod zatvora i jača imunitet.

Čičoka je zanimljiva zbog sadržaja inulina, neprobavljivog vlakna koje 'hrani' korisne bakterije u našim crijevima. Odlikuje ju bogat sadržaj vitamina i minerala. Izvor je kalija i fosfora, kalcija, magnezija i željeza. Sadrži vitamine B skupine, vitamin C, D i provitamin A tj. beta karoten. Izvor je esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam proizvesti.
- s obzirom na glikemijski index jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare.
- odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
- pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću
- učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
- stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
- izvrsna je za čišćenje organizma posebice konzumirana u svježem obliku


Ova biljka neugledna izgleda raste u gomoljima, ima blag, slatkast okus i koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krumpir jer umjesto škroba sadrži inulin. Svježa čičoka dostupna je na našim tržnicama od počeka studenog pa do mjeseca travnja.


Pak choi (kineski kupus)
Tradicija uzgajanja ovog povrća je stara najmanje 6000 godina. Kinezi su počeli prvi upotrebljavati ovo povrće za pripremu jela ugodnog i nježnog okusa. U početku se koristilo ime pe-tsai, što na mandarinskom jeziku znači povrće, a kasnije se naziva pak choi. Najčešće se priprema svjež kao salata, s različitim začinima. Može se koristiti i kuhan, kao prilog, a lisna rebra kineskog kupusa mogu se i pohati. Jestiv je u cijelosti, potrebno je odrezati samo dno stabljike. Sočni zeleni listovi kineskog kupusa imaju odličan okus i idealni su za pripremu salata i juha.

Osim svog odličnog okusa, kineski kupus je poznat po svome povoljnom utjecaju na zdravlje. Bogat je izvor mnogih važnih vitamina, poput vitamina A,C i K, kao i izvor karotenoida poput beta-karotena. Karotenoidi su poznati zbog svojih antioksidacijskih svojstava. Provedena istraživanja potvrđuju, da konzumiranje namirnica, bogatih beta-karotenom, smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka. Kineski kupus je odličan izvor dijetalnih vlakana, ne sadrži masti i ima nizak sadržaj natrija.

U videu pogledajte brz i jednostavan način pripreme.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju