• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Top 7 razloga zašto obožavamo jesti meso!

Budimo iskreni: meso i nije najpametniji izbor hrane. Skupo je, povezuju ga s rakom i uzrokuje razorne krize u zemljama u razvoju. Ipak, uz sve racionalne argumente protiv, neki od nas se jednostavno ne mogu oduprijeti mesožderskim navikama. Pokažite nam klaonicu, tražit ćemo nož i vilicu. Možda zvuči bešćutno, ali nekima od nas slaninu možete uzeti samo iz mrtve ruke. A evo i zašto. Uglavnom, živjeli vegetarijanci, i živjeli mesožderi!

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 10.05.2014 07:32 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

7. Naša su tijela dizajnirana za meso
Zahvaljujući čudima evolucije, ljudi mogu preživjeti bez mesa. No, to ne znači da smo prirodni vegetarijanci. Daleko od toga: 2003. znanstvenici su utvrdili da su naši preci jeli meso prije 2,5 milijuna godina. Drugim riječima, sočan roštilj nije ikona moderne dekadencije; to je dio naše tradicionalne prehrane. Osim toga naša tijela nemaju većinu „opreme“ biljojeda poput četiri želuca, niti smo sposobni razbiti celulozu, a i zubi su nam očito dizajnirani za obradu mesa.
Meat!
6. I drugi primati jedu meso
Jedan argument koji vegetarijanci često koriste, jest da su ljudi jedini primati koji se jedu meso. Ergo, to mora biti neprirodno. Ali pogađate! To nije istina. 1960., Jane Goodall je promatrala kako čimpanze love i jedu druge životinje u divljini. U godinama nakon toga pokazalo se da neke zajednice čimpanza zajednice pojedu tonu mesa godišnje. Dakle, da ponovimo: naši evolucijski rođaci obožavaju dobar odrezak.
Meat
5. Šteta za okoliš
Kada ovo pročitate ispada da jedenjem mesa ubijamo Zemlju više nego kad navalimo na tofu. Hmmm.... možda ipak ne ako organski uzgojene životinje usporedimo s industrijski proizvedenim tofuom. Za tofu su potrebne veće površine zemlje, za tretiranje i berbu soje treba više fosilnih goriva, a konačni proizvod često mora biti isporučen na velike udaljenosti. Jednostavno rečeno, tofuburger koji ste prisiljeni jesti pokušavajući sačuvati budućnost našeg Planeta, zapravo više uništava atmosferu nego ukusna komadina mesa koju proždire onaj samodopadni gad za drugim stolom...
Mixed kebab (Adana and shish meat)
4. Smanjuje agresivnost
Postoje određene psihičke osobine među ljudima koje su toliko očite da ne zahtijevaju nikakvo istraživanje kao potvrdu, poput one da su mesojedi agresivniji od vegetarijanaca. Skupina znanstvenika odlučila je pobliže proučiti vezu između mesa i agresivnog ponašanja i evo što kažu: razmišljanje o odresku zapravo smanuje agresiju kod ljudi. I dok je nama vjerojatnije da je lik koji jede krvavi odrezak ekstremno agresivan u odnosu na onog koji živi od soje i leće, istina bi mogla biti upravo suprotna.

U trendu Savršeno mesno pečenje Mmm, tako dobro! Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane Pečeni odojak Topi se u ustima Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu CR450 - 4 CR450 Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat

3. Nitko ne želi istrijebiti ni uništiti životinjsko carstvo
Naravno, jedan od 'velikih' argumenata protiv mesa je okrutnost ubijanja životinja. Vidite hrpu kokoši u kavezu koje se hrane dok se dovoljno ne udebljaju i onda 'cap'! Čak i ako im omogućite najbolje moguće životne uvjete, svrha im ostaje ista – biti nečija večera. Ako gledamo tako – razumijemo zašto neki odbijaju i samu pomisao pojesti nešto mesnato. Možemo li to promijeniti? Zahvaljujući nizozemskom znanstveniku Willemu van Eelenu, sada smo u fazi u kojoj možemo uzgajati hamburgere u laboratoriju. Ok. Usporite i pročitajte opet: možemo uzgojiti bilo koji komad krave, recimo, bez da ikada imamo pravu živu kravu.
Trenutno je tehnologija preskupa za masovnu proizvodnju – jer je prvi laboratorijski uzgojeni hamburger koštao 300.000 $ a okusom je bio... dobar!? Ali za desetljeće-dva sigurno ćemo živjeti u svijetu gdje će se odresci, kobasice, slanina, pa čak i teleći kotleti proizvoditi bez da se ubije i jedna životinja. Divno, zar ne!
Meat Loaf
2. Spas Planeta
Kada danas krenete u šetnju prirodom, okoliš koji vidite nema veze s onim kako je priroda stoljećima prije izgledala. Šume su ogoljene i nastale su ogromne, uglavnom travnate površine. A koji je najštedljiviji način za održavanje takvih površina? Ispaša stoke. I slavni britanski 'eko ratnik' Simon Fairlie tvrdio je da je uzgoj stoke neophodan za povećanje biološke raznolikosti i stvaranje istinskog - održivog svijeta. A što ćemo u konačnici učiniti sa svom tom stokom? Pa pojesti je!
Can't Beat Smoked Meat
1. Meso je preukusno
OK – priznajemo, nije baš neki argument. No, budimo realni: u tom velikom „ratu“ između vegetarijanaca i mesojeda sve se svodi na vrlo jednostavnu činjenicu. Na stranu čitav niz proteina koje navodimo braneći naše stavove, većini je mesojeda glavni razlog okus. Svrstava li nas to u bezosjećajne, nemoralne ljude? Pa, možda. Ali živimo u svijetu u kojem je minsko polje etično, svaki dan kupujemo proizvode proizvedene u multinacionalnim kompanijama koje posjeduju sweatshop radionice, nosimo odjeću koju su izradili robovi u zemljama trećeg svijeta... Ako je dobar odrezak ono što mi treba da zaboravimo u kakvom svijetu živimo - neka bude tako. Dobar tek!

  • #Hrana
  • #meso
  • #Životinje
  • #planet
  • #tofu
  • #Stoka
  • #svijet
  • #agresija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Istra za pamćenje: Večeri uz vatru, fine dining i život kakav se nekad živio
Pokrovitelj MASTERCARD
Istra za pamćenje: Večeri uz vatru, fine dining i život kakav se nekad živio
Neobične božićne tradicije: od ručka u KFC – u do bacanja cipela
Čudno, čudnije, najčudnije
Neobične božićne tradicije: Od ručka u KFC-u do bacanja cipela
Božićni kviz: Ho-ho-hoćete li ubosti sve točne odgovore?
15 prigodnih
Božićni kviz: Ho-ho-hoćete li ubosti sve točne odgovore?
Snowball keksi punjeni Nutellom recept
Snježne kuglice
Prhki keksi punjeni Nutellom savršeni su izbor za blagdane, tope se u ustima i lako se rade
Malo je potrebno da ulice dobiju dušu: Ovaj umjetnik popravlja pločnike šarenim mozaicima
Ljepota ulice
Malo je potrebno da ulice dobiju dušu: Umjetnik koji popravlja pločnike šarenim mozaicima
Usudite se, lako je! Recept za kruh koji nećete naći ni u jednoj pekarici
Miris koji otvara apetit
Usudite se, lako je! Recept za kruh koji nećete pronaći ni u jednoj pekarnici
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
Internet gori: Trumpovi objavili božićnu čestitku, komentari su urnebesni
Iz Bijele kuće
Internet gori: Trumpovi objavili božićnu čestitku, komentari su urnebesni
Bulj potjerao romski orkestar s ulica grada: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Gradski šerif
Bulj potjerao romski orkestar iz Sinja: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
show
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
zdravlje
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Šokantni podaci nove studije
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Koristi se desetljećima
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta – donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Svi ih obožavaju
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta - donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
zabava
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Pokažite što znate!
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
Mix
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Stiže nova opcija na Androide: Google priprema iznenađenje za korisnike
Već se testira
Stiže nova opcija na Androide: Google priprema iznenađenje za korisnike
sport
Poražavajuće riječi iz Real Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Odbacili ga
Poražavajuće riječi iz Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
Dragulj bira između Njemačke i Hrvatske: “Vanserijski veznjak, novi Bernardo Silva”
nećak bivšeg vatrenog
Dragulj bira između Njemačke i Hrvatske: “Vanserijski veznjak, novi Bernardo Silva”
tv
MasterChef: Krunoslav Jarić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
SAZNAJTE VIŠE!
Krunoslav otkrio tko bi sljedeći mogao napustiti MasterChef! "Ja sebe gledam u njezinom rangu"
MasterChef: Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
ŠOK
Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
MasterChef: Endrina Muqaj prva je polufinalistica MasterChefa, a Krunoslav Jarić napustio natjecanje!
JOŠ MALO!
Endrina Muqaj prva je polufinalistica MasterChefa, a Krunoslav Jarić napustio natjecanje!
putovanja
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Trik za pečenje najmekše i najsočnije purice
Trik za sočnost
Ovo treba napraviti unaprijed ako na Božić želite uživali u sočnoj i mekanoj purici
novac
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
nema pobjednika
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Bitka se nastavlja
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
lifestyle
Foto čestitke za Božić
Sretan Božić!
12 čestitki koje možete preuzeti i dragim ljudima poslati za Božić
Božićne čestitke za preuzimanje
30 čestitaka
Za najljepše želje: Božićne čestitke koje možete preuzeti i poslati dragim ljudima
Nina Badrić za nastup u Opatiji odjenula glamuroznu haljinu
PREDIVNA
Nina Badrić isporučila izdanje vrijedno divljenja, haljina koju nosi je spektakularna
sve
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Neobične tradicije
Čudno, čudnije, najčudnije

Neobične božićne tradicije: Od ručka u KFC-u do bacanja cipela

U Norveškoj smatraju kako se Badnjak poklapa s dolaskom zlih duhova i vještica, a od njih se naravno, valja zaštititi. Zato se na badnji dan skrivaju sve metle, kako vještice i zli duhovi ne bi letjeli na njima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kako ispeći janjetinu? Hrana i piće
    Savršeno!

    Janjetina koju ćete sanjati: Trik za pečeno meso koje je tako mekano da se može rezati – vilicom

  • Neobične tradicije Zanimljivosti
    Čudno, čudnije, najčudnije

    Neobične božićne tradicije: Od ručka u KFC-u do bacanja cipela

  • Savršeno mesno pečenje Hrana i piće
    Mmm, tako dobro!

    Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close