• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Fino, sočno i hrskavo: 7 jednostavnih trikova za savršena jela iz woka

Azijski način pripreme jela u woku osvojio je svijet zbog okusa i jednostavne pripreme - ali i zbog zdravih sastojaka koji se koriste...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 9.09.2020 06:51 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kviz općeg znanja - 2 15 pitanja Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Planinarski dom Dvorac Stara Sušica - 6 Nestvarno! Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu

Azijska kuhinja bila bi nezamisliva bez woka, okrugle duboke tave u kojoj se namirnice kratko prže na visokim temperaturama kako bi bile sočne, hrskave i pune okusa. Osim što su jela iz woka ukusna, ona su i zdrava jer se kratkom termičkom obradom zadržavaju vrijedni vitamini i minerali.

No osim klasične metode „stir fryja“, hrana u woku može se pirjati i kuhati na pari (ako imate rešetkasti nastavak i poklopac). Uz jela iz woka možete poslužiti rižu, staklene rezance ili neku drugu tjesteninu prema izboru.

Prava tava

Wok od lijevanog željeza najbolji je izbor jer je izdržljiv i odlično zadržava temperaturu, što je i potrebno da se namirnice prže, a ne kuhaju ili pirjaju. Takva tava može biti skuplja, ali zato služi desetljećima – ako se pravilno održava. Nakon čišćenja je treba premazati uljem kako ne bi zahrđala.

Wok od lijevanog aluminija je pak izrazito lagan, lako se čisti i održava. Kako se ne bi oštetio, nemojte ga pregrijati, a koristite drvene ili plastične kuhače za miješanje hrane. U aluminijskom woku umjesto miješanja možete i tresti tavu držeći je za ručku i bacati namirnice u zrak, poput azijskih profesionalaca. Uz malo vježbe hrana neće završiti na podu, nego će se vratiti u tavu. Za početnike bit će dovoljna i wok tava – odnosno obična tava oblikovana poput woka.

Wokovi od silargana, odnosno posebne vrste keramike ili oplemenjenog čelika koji sadržava nikal također se koriste. Obje vrste najprije bi trebalo zagrijati pa tek onda dodavati ulje i namirnice kako se ne bi lijepile za dno.

Odabir sastojaka i priprema

Glavni sastojci za wok su proteini poput piletine, junetine, svinjetine, ribe ili morskih plodova (kozice, škampi, lignje, itd.), tofua, sejtana ili tempeha, povrće prema izboru te namirnice poput češnjaka, mladog luka, ljutike ili đumbira koje pružaju finu aromu.

Dok se proteini mariniraju, možete sjeckati ostale sastojke, a kasnije će vam biti jednostavnije ako pripremite i manje posude iz kojih ćete ih lakše ubacivati u tavu prema redoslijedu pripreme – od tvrđe namirnice prema mekšoj.

Pravilno sjeckanje 

Kako bi komadi mesa ili povrća bili gotovi u isto vrijeme, potrebno ih je narezati na približno jednaku veličinu. Oboružajte se oštrim nožem kojim će se namirnice moći precizno sjeckati bez gnječenja i bacite se na posao. Meso možete rezati na kockice ili trakice, a povrće i gljive na tanke ploške ili štapiće.

Đumbir, čili papričice i češnjak narežite što sitnije. Koristite li brokulu, možete je najprije kratko prokuhati i isprati u hladnoj vodi da zadrži lijepu boju. Tako će joj u woku trebati tek 2-3 minute. Imajte na umu da povrće iz woka ne treba previše omekšati, nego ostati hrskavo.

Dobra marinada

Meso poput junetine, piletine ili svinjetine možete marinirati pola sata prije prženja – taman da pripremite ostale sastojke. Sol i sojin umak omekšat će meso, šećer će pomoći u stvaranju finog, umami okusa, ulje će pomoći da arome namirnica poput začinskog bilja i vina ravnomjerno prekriju meso, a ne zaboravite ni na jestivi škrob zahvaljujući kojem će meso biti sočnije. Marinada će kasnije poslužiti kao fini umak.

Poučak o mesu

Meso narezano na kockice ubacite na dobro zagrijanu tavu, ali nemojte odmah početi s miješanjem kako bi se napravila barijera koja će sokove zadržati u mesu. Pržite li veću količinu mesa, pripremite ga u nekoliko tura – nastane li gužva u woku, meso će se pirjati, a ne pržiti.

Meso potom izvadite na tanjur, gdje će pričekati da se i ostali sastojci isprže da bi im se na kraju i pridružilo. Nakon prženja mesa pažljivo obrišite tavu papirnatim kuhinjskim ručnikom kako zaostali komadići ne bi zagorjeli. Budite oprezni dok to činite kako se ne biste opekli.

Redoslijed dodavanja sastojaka

Nakon što ste ispržili proteine, slijedi dodavanje ostalih sastojaka – od tvrđih prema mekšima. Na kraju dodajte meso u tavu te napravite mjesta u sredini kako biste dodali umak. Nakon što proključa, sve pomiješajte i kratko ostavite na vatri dok sastojci ne omekšaju.

Kao umak može poslužiti marinada koju ste koristili za proteine ili mješavina sojina umaka, rižina octa, temeljca ili vode sa začinima i drugim dodacima (đumbir, curry pasta, jestivi škrob, šećer itd.)

Uz ribu će lijepo pasati dodatak fish ili oyster saucea, a neki chefovi vole se poigrati i dodacima poput narančina soka ili sherryja. Koja kap limuna ili limete na kraju također može „dignuti“ ostale sastojke, kao i kikiriki, indijski oraščić, sjemenke sezama, bosiljak ili korijandar.

Pravilo o temperaturi 

Budući da je temperatura na rubovima woka niža nego u sredini, pomicanjem namirnica (bilo kuhačom ili protresanjem tave) možete regulirati toplinu kako hrana ne bi zagorjela. Jela iz woka prže se kratko, stoga se nemojte odvajati od štednjaka kako biste sve imali pod kontrolom.

  • #kako kuhati
  • #wok
  • #meso
  • #Povrće
  • #tofu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima
Zasitno i fino
Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Neki su spojevi bolji od drugih: Recept za cheesecake baklavu koji će vas raspametiti
Slatko, slađe...
Neki su spojevi bolji od drugih: Recept za cheesecake baklavu koji će vas raspametiti
Sveti Nikola nasred polja: Crkvica koja se sjeća sedmorice hrvatskih kraljeva
Kod Nina
Sveti Nikola nasred polja: Crkvica koja se sjeća sedmorice hrvatskih kraljeva
Ah, ti Norvežani: Jeste li čuli za - biciklistički lift?
Genijalno!
Ah, ti Norvežani: Omiljena besplatna atrakcija koja pomaže biciklistima i roditeljima s kolicima
Božićni sajam u Colmaru: Bez pretjerivanja - najčarobniji u Europi
Advent u Colmaru
Kao iz bajke: Ovo je, bez pretjerivanja, najčarobniji božićni sajam u Europi
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Marko Žižić deložiran iz stana, tvrdi: "Kad su otkupili dug, on je duplo narastao"
Najavio pravnu borbu
Nekad uspješni poduzetnik, danas deložiran iz stana: "Sve su mi oduzeli. Dug je najedanput narastao"
Zaštitna struktura nuklearke Černobil teško oštećena - IAEA
Nakon napada
Ne može se zaustaviti širenje radijacije: Teško oštećena nuklearka Černobil
Izvučen je Eurojackpot! Evo gdje ide milijunski dobitak
Sretni listić
Izvučen je Eurojackpot! Evo gdje ide milijunski dobitak
show
Saša Matić u Areni Zagreb na scenu pozvao Jakova Jozinovića i izazvao veliko oduševljenje publike
naša velika zvijezda!
Kakvo iznenađenje! Saši Matiću se u Areni Zagreb pridružio gost kojeg nitko nije očekivao
Melania uz Donalda Trumpa privukla pozornost na ždrijebu za Svjetsko prvenstvo
uvijek elegantna!
Izdanje Melanije Trump na ždrijebu stavilo je čak i američkog predsjednika u drugi plan!
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
zdravlje
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
Stalno ste umorni i natečeni?
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Tri puta više smrtnih slučajeva od raka pluća moglo bi se spriječiti ovim jednostavnim korakom!
Alarmantni rezultati nove studije
Tri puta više smrtnih slučajeva od raka pluća moglo bi se spriječiti ovim jednostavnim korakom!
zabava
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Neke životinje poznaju prometna pravila bolje od vozača, prizor oduševio gledatelje
Preslatko!
Neke životinje poznaju prometna pravila bolje od vozača, prizor oduševio gledatelje
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Wow!
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
tech
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Evo što čeka Hrvatsku na SP-u ako prođe grupu: Dva protivnika se već naziru
SVE JE POZNATO
Evo što čeka Hrvatsku na SP-u ako prođe grupu: Dva protivnika se već naziru
(Ne)očekivana reakcija izbornika Paname: ''Dobili smo ono čega smo se pribojavali...''
Evo što je rekao
(Ne)očekivana reakcija izbornika Paname: ''Dobili smo ono čega smo se pribojavali...''
tv
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U dobru i zlu: Cijela obitelj je na okupu - dolaze teška vremena
U DOBRU I ZLU
Cijela obitelj je na okupu - dolaze teška vremena
Skrivena sudbina: Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
SKRIVENA SUDBINA
Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
putovanja
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
lifestyle
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Advent u Lopašićevoj u Zagrebu
budimo dobri ljudi
Tako je malo potrebno: Hvala susjedi iz Zagreba koja nas je podsjetila na pravi smisao Božića
Efektne čizme s visokom potpeticom iz ponude trgovina
MALO SJALA I GLAMURA
Ma, predobre! 12 čizama koje bismo voljeli dobiti od sv. Nikole
sve
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Evo što čeka Hrvatsku na SP-u ako prođe grupu: Dva protivnika se već naziru
SVE JE POZNATO
Evo što čeka Hrvatsku na SP-u ako prođe grupu: Dva protivnika se već naziru
Pasta alla Montecarlo
Talijani znaju...

Mirisni sofrito: Jednostavna, a genijalna baza jelima uz koju i najobičniji rižoto, varivo ili pašta postaju neodoljivi

Talijanski sofrito našoj je kuhinji najbliži, a generalno je pravilo da se luk, mrkva i celer dodaju u omjerima 2:1:1, ali koliko je kuhara, toliko je i recepata... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Dobar gulaš kuha se satima Hrana i piće
    Bez trikova

    Jedini način za omekšavanje žilave junetine za gulaš

  • Pasta alla Montecarlo Hrana i piće
    Talijani znaju...

    Mirisni sofrito: Jednostavna, a genijalna baza jelima uz koju i najobičniji rižoto, varivo ili pašta postaju neodoljivi

  • Sarma Hrana i piće
    Sto ljudi...

    Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close