• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Fino, sočno i hrskavo: 7 jednostavnih trikova za savršena jela iz woka

Azijski način pripreme jela u woku osvojio je svijet zbog okusa i jednostavne pripreme - ali i zbog zdravih sastojaka koji se koriste...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 9.09.2020 06:51 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Azijska kuhinja bila bi nezamisliva bez woka, okrugle duboke tave u kojoj se namirnice kratko prže na visokim temperaturama kako bi bile sočne, hrskave i pune okusa. Osim što su jela iz woka ukusna, ona su i zdrava jer se kratkom termičkom obradom zadržavaju vrijedni vitamini i minerali.

No osim klasične metode „stir fryja“, hrana u woku može se pirjati i kuhati na pari (ako imate rešetkasti nastavak i poklopac). Uz jela iz woka možete poslužiti rižu, staklene rezance ili neku drugu tjesteninu prema izboru.

Prava tava

Wok od lijevanog željeza najbolji je izbor jer je izdržljiv i odlično zadržava temperaturu, što je i potrebno da se namirnice prže, a ne kuhaju ili pirjaju. Takva tava može biti skuplja, ali zato služi desetljećima – ako se pravilno održava. Nakon čišćenja je treba premazati uljem kako ne bi zahrđala.

Wok od lijevanog aluminija je pak izrazito lagan, lako se čisti i održava. Kako se ne bi oštetio, nemojte ga pregrijati, a koristite drvene ili plastične kuhače za miješanje hrane. U aluminijskom woku umjesto miješanja možete i tresti tavu držeći je za ručku i bacati namirnice u zrak, poput azijskih profesionalaca. Uz malo vježbe hrana neće završiti na podu, nego će se vratiti u tavu. Za početnike bit će dovoljna i wok tava – odnosno obična tava oblikovana poput woka.

Wokovi od silargana, odnosno posebne vrste keramike ili oplemenjenog čelika koji sadržava nikal također se koriste. Obje vrste najprije bi trebalo zagrijati pa tek onda dodavati ulje i namirnice kako se ne bi lijepile za dno.

Odabir sastojaka i priprema

Glavni sastojci za wok su proteini poput piletine, junetine, svinjetine, ribe ili morskih plodova (kozice, škampi, lignje, itd.), tofua, sejtana ili tempeha, povrće prema izboru te namirnice poput češnjaka, mladog luka, ljutike ili đumbira koje pružaju finu aromu.

Dok se proteini mariniraju, možete sjeckati ostale sastojke, a kasnije će vam biti jednostavnije ako pripremite i manje posude iz kojih ćete ih lakše ubacivati u tavu prema redoslijedu pripreme – od tvrđe namirnice prema mekšoj.

Pravilno sjeckanje 

Kako bi komadi mesa ili povrća bili gotovi u isto vrijeme, potrebno ih je narezati na približno jednaku veličinu. Oboružajte se oštrim nožem kojim će se namirnice moći precizno sjeckati bez gnječenja i bacite se na posao. Meso možete rezati na kockice ili trakice, a povrće i gljive na tanke ploške ili štapiće.

Đumbir, čili papričice i češnjak narežite što sitnije. Koristite li brokulu, možete je najprije kratko prokuhati i isprati u hladnoj vodi da zadrži lijepu boju. Tako će joj u woku trebati tek 2-3 minute. Imajte na umu da povrće iz woka ne treba previše omekšati, nego ostati hrskavo.

Dobra marinada

Meso poput junetine, piletine ili svinjetine možete marinirati pola sata prije prženja – taman da pripremite ostale sastojke. Sol i sojin umak omekšat će meso, šećer će pomoći u stvaranju finog, umami okusa, ulje će pomoći da arome namirnica poput začinskog bilja i vina ravnomjerno prekriju meso, a ne zaboravite ni na jestivi škrob zahvaljujući kojem će meso biti sočnije. Marinada će kasnije poslužiti kao fini umak.

Poučak o mesu

Meso narezano na kockice ubacite na dobro zagrijanu tavu, ali nemojte odmah početi s miješanjem kako bi se napravila barijera koja će sokove zadržati u mesu. Pržite li veću količinu mesa, pripremite ga u nekoliko tura – nastane li gužva u woku, meso će se pirjati, a ne pržiti.

Meso potom izvadite na tanjur, gdje će pričekati da se i ostali sastojci isprže da bi im se na kraju i pridružilo. Nakon prženja mesa pažljivo obrišite tavu papirnatim kuhinjskim ručnikom kako zaostali komadići ne bi zagorjeli. Budite oprezni dok to činite kako se ne biste opekli.

Redoslijed dodavanja sastojaka

Nakon što ste ispržili proteine, slijedi dodavanje ostalih sastojaka – od tvrđih prema mekšima. Na kraju dodajte meso u tavu te napravite mjesta u sredini kako biste dodali umak. Nakon što proključa, sve pomiješajte i kratko ostavite na vatri dok sastojci ne omekšaju.

Kao umak može poslužiti marinada koju ste koristili za proteine ili mješavina sojina umaka, rižina octa, temeljca ili vode sa začinima i drugim dodacima (đumbir, curry pasta, jestivi škrob, šećer itd.)

Uz ribu će lijepo pasati dodatak fish ili oyster saucea, a neki chefovi vole se poigrati i dodacima poput narančina soka ili sherryja. Koja kap limuna ili limete na kraju također može „dignuti“ ostale sastojke, kao i kikiriki, indijski oraščić, sjemenke sezama, bosiljak ili korijandar.

Pravilo o temperaturi 

Budući da je temperatura na rubovima woka niža nego u sredini, pomicanjem namirnica (bilo kuhačom ili protresanjem tave) možete regulirati toplinu kako hrana ne bi zagorjela. Jela iz woka prže se kratko, stoga se nemojte odvajati od štednjaka kako biste sve imali pod kontrolom.

  • #kako kuhati
  • #wok
  • #meso
  • #Povrće
  • #tofu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dođi za stol: mjesto gdje se stvaraju najljepše blagdanske priče
Oglas
Dođi za stol: mjesto gdje se stvaraju najljepše blagdanske priče
Sedam razloga zašto je Varaždin hit među adventskim destinacijama
Oglas
Sedam razloga zašto je Varaždin hit među adventskim destinacijama
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Sačuvajte za blagdane
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Budite iskreni: Turističke atrakcije koje mnogima nisu lijepe, ali se o tome šuti
Svjetski poznate
Budite iskreni: Turističke atrakcije koje mnogima nisu lijepe, ali se o tome šuti
Dođite i sudjelujte u raspravi: Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
Zagrebačkim pothodnicima
Dođite i sudjelujte! Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Novo vrijeme
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Gdje je Jura...
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pitamo vas treba li molitelje maknuti s trgova?
Što mislite?
ANKETA Treba li molitelje maknuti s trgova?
Na području Španskog nestala 14-godišnja djevojčica
nema mobitel
Nestala Teodora (14) u Zagrebu: "Svaka informacija može biti presudna"
Metković: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
jedan teško ozlijeđen
Brutalno nasilje kod škole: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Ljubavna priča Jamesa Camerona i Suzy Amis
punili medije svojom vezom
Zbog nje je ostavio heroinu svog kultnog filma, a danas žive ljubavnu bajku kojoj se dive svi
Andy Dick se predozirao?
ležao na stepenicama
Šokantan prizor na ulici: Komičar pronađen bez svijesti nakon predoziranja!
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Dermatitis uha: Je li kriv nakit, slušalice ili gljivice? Evo kako prepoznati pravi uzrok!
Čest kožni problem
Dermatitis uha: Je li kriv nakit, slušalice ili gljivice? Evo kako prepoznati pravi uzrok!
zabava
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
Izgleda li vam poznato?
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
tech
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Astronomi su možda riješili najveću zagonetku planeta Urana nakon gotovo 40 godina
Misteriozno zračenje
Astronomi su možda riješili najveću zagonetku planeta Urana nakon gotovo 40 godina
sport
Slovenac sudio u finalu Lige prvaka, a onda nestao preko noći: "Znam tko stoji iza svega"
Policija sve istraživala
Slovenac sudio u finalu Lige prvaka, a onda nestao preko noći: "Znam tko stoji iza svega"
Legenda se naklonila Modriću: Real bez njega je kao muha bez glave
ne znaju kuda bi
Legenda se naklonila Modriću: Real bez njega je kao muha bez glave
Veliki udarac za Hajduk: Garcia ostao bez Zvonimira Šarlije do kraja godine
Gomilaju se ozljede
Novi udarac za Hajduk: Garcia ostao bez još jednog udarnog prvotimca do kraja godine
tv
MasterChef: Gastroiluzije s potpisom bivšeg kandidata MasterChefa izazvat će pravo oduševljenje!
WOW!
Gastroiluzije s potpisom bivšeg kandidata MasterChefa izazvat će pravo oduševljenje!
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
U dobru i zlu: Mislio je da glumi uvjerljivo, ali istina je isplivala brže nego što je očekivao
U DOBRU I ZLU
Mislio je da glumi uvjerljivo, ali istina je isplivala brže nego što je očekivao
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
neočekivan kupac
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, priprema je zapravo vrlo jednostavna
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
sve
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Slovenac sudio u finalu Lige prvaka, a onda nestao preko noći: "Znam tko stoji iza svega"
Policija sve istraživala
Slovenac sudio u finalu Lige prvaka, a onda nestao preko noći: "Znam tko stoji iza svega"
Pikantno varivo s kobasicama
Puno okusa

Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih

Žanrovski negdje između variva i umaka, ovo će jelo biti još ukusnije nakon što prenoći u hladnjaku - kušajte! NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Dobar gulaš kuha se satima Hrana i piće
    Bez trikova

    Jedini način za omekšavanje žilave junetine za gulaš

  • Pasta alla Montecarlo Hrana i piće
    Talijani znaju...

    Mirisni sofrito: Jednostavna, a genijalna baza jelima uz koju i najobičniji rižoto, varivo ili pašta postaju neodoljivi

  • Pikantno varivo s kobasicama Hrana i piće
    Puno okusa

    Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close