• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Fino, sočno i hrskavo: 7 jednostavnih trikova za savršena jela iz woka

Azijski način pripreme jela u woku osvojio je svijet zbog okusa i jednostavne pripreme - ali i zbog zdravih sastojaka koji se koriste...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 9.09.2020 06:51 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata" Špilje u Frodshamu, Engleska - 5 Jedinstvena investicijska prilika Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići

Azijska kuhinja bila bi nezamisliva bez woka, okrugle duboke tave u kojoj se namirnice kratko prže na visokim temperaturama kako bi bile sočne, hrskave i pune okusa. Osim što su jela iz woka ukusna, ona su i zdrava jer se kratkom termičkom obradom zadržavaju vrijedni vitamini i minerali.

No osim klasične metode „stir fryja“, hrana u woku može se pirjati i kuhati na pari (ako imate rešetkasti nastavak i poklopac). Uz jela iz woka možete poslužiti rižu, staklene rezance ili neku drugu tjesteninu prema izboru.

Prava tava

Wok od lijevanog željeza najbolji je izbor jer je izdržljiv i odlično zadržava temperaturu, što je i potrebno da se namirnice prže, a ne kuhaju ili pirjaju. Takva tava može biti skuplja, ali zato služi desetljećima – ako se pravilno održava. Nakon čišćenja je treba premazati uljem kako ne bi zahrđala.

Wok od lijevanog aluminija je pak izrazito lagan, lako se čisti i održava. Kako se ne bi oštetio, nemojte ga pregrijati, a koristite drvene ili plastične kuhače za miješanje hrane. U aluminijskom woku umjesto miješanja možete i tresti tavu držeći je za ručku i bacati namirnice u zrak, poput azijskih profesionalaca. Uz malo vježbe hrana neće završiti na podu, nego će se vratiti u tavu. Za početnike bit će dovoljna i wok tava – odnosno obična tava oblikovana poput woka.

Wokovi od silargana, odnosno posebne vrste keramike ili oplemenjenog čelika koji sadržava nikal također se koriste. Obje vrste najprije bi trebalo zagrijati pa tek onda dodavati ulje i namirnice kako se ne bi lijepile za dno.

Odabir sastojaka i priprema

Glavni sastojci za wok su proteini poput piletine, junetine, svinjetine, ribe ili morskih plodova (kozice, škampi, lignje, itd.), tofua, sejtana ili tempeha, povrće prema izboru te namirnice poput češnjaka, mladog luka, ljutike ili đumbira koje pružaju finu aromu.

Dok se proteini mariniraju, možete sjeckati ostale sastojke, a kasnije će vam biti jednostavnije ako pripremite i manje posude iz kojih ćete ih lakše ubacivati u tavu prema redoslijedu pripreme – od tvrđe namirnice prema mekšoj.

Pravilno sjeckanje 

Kako bi komadi mesa ili povrća bili gotovi u isto vrijeme, potrebno ih je narezati na približno jednaku veličinu. Oboružajte se oštrim nožem kojim će se namirnice moći precizno sjeckati bez gnječenja i bacite se na posao. Meso možete rezati na kockice ili trakice, a povrće i gljive na tanke ploške ili štapiće.

Đumbir, čili papričice i češnjak narežite što sitnije. Koristite li brokulu, možete je najprije kratko prokuhati i isprati u hladnoj vodi da zadrži lijepu boju. Tako će joj u woku trebati tek 2-3 minute. Imajte na umu da povrće iz woka ne treba previše omekšati, nego ostati hrskavo.

Dobra marinada

Meso poput junetine, piletine ili svinjetine možete marinirati pola sata prije prženja – taman da pripremite ostale sastojke. Sol i sojin umak omekšat će meso, šećer će pomoći u stvaranju finog, umami okusa, ulje će pomoći da arome namirnica poput začinskog bilja i vina ravnomjerno prekriju meso, a ne zaboravite ni na jestivi škrob zahvaljujući kojem će meso biti sočnije. Marinada će kasnije poslužiti kao fini umak.

Poučak o mesu

Meso narezano na kockice ubacite na dobro zagrijanu tavu, ali nemojte odmah početi s miješanjem kako bi se napravila barijera koja će sokove zadržati u mesu. Pržite li veću količinu mesa, pripremite ga u nekoliko tura – nastane li gužva u woku, meso će se pirjati, a ne pržiti.

Meso potom izvadite na tanjur, gdje će pričekati da se i ostali sastojci isprže da bi im se na kraju i pridružilo. Nakon prženja mesa pažljivo obrišite tavu papirnatim kuhinjskim ručnikom kako zaostali komadići ne bi zagorjeli. Budite oprezni dok to činite kako se ne biste opekli.

Redoslijed dodavanja sastojaka

Nakon što ste ispržili proteine, slijedi dodavanje ostalih sastojaka – od tvrđih prema mekšima. Na kraju dodajte meso u tavu te napravite mjesta u sredini kako biste dodali umak. Nakon što proključa, sve pomiješajte i kratko ostavite na vatri dok sastojci ne omekšaju.

Kao umak može poslužiti marinada koju ste koristili za proteine ili mješavina sojina umaka, rižina octa, temeljca ili vode sa začinima i drugim dodacima (đumbir, curry pasta, jestivi škrob, šećer itd.)

Uz ribu će lijepo pasati dodatak fish ili oyster saucea, a neki chefovi vole se poigrati i dodacima poput narančina soka ili sherryja. Koja kap limuna ili limete na kraju također može „dignuti“ ostale sastojke, kao i kikiriki, indijski oraščić, sjemenke sezama, bosiljak ili korijandar.

Pravilo o temperaturi 

Budući da je temperatura na rubovima woka niža nego u sredini, pomicanjem namirnica (bilo kuhačom ili protresanjem tave) možete regulirati toplinu kako hrana ne bi zagorjela. Jela iz woka prže se kratko, stoga se nemojte odvajati od štednjaka kako biste sve imali pod kontrolom.

  • #kako kuhati
  • #wok
  • #meso
  • #Povrće
  • #tofu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ispovijest izjelice: što mi je nekad bilo nezamislivo pojesti, a danas obožavam
O tempora, o mores!
Ispovijest izjelice: Što mi je nekad bilo nezamislivo pojesti, a danas obožavam!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Nadàl in famìa: Nostalgični obiteljski Božić u Rovinju
Od 6.12. do 10.1.
Nadàl in famìa: Nostalgični obiteljski Božić u Rovinju
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Orzo tjestenina u jednom loncu recept
Sa sirom i špinatom
Izgleda poput najkremastijeg rižota, ali je ipak tjestenina koja se radi u jednom loncu
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
Zemlja kontrasta
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Jedina talijanska luka u Istri: Zgodni gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Pravac Italija
"Rovinj za siromašne": Zgodni talijanski gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Američke i sirijske snage gađale su ISIS-ova skladišta oružja
Niz udara
Amerika izvela snažne napade: "Pogodili smo 15 lokacija"
Policija još pretražuje teren u Novom Vinodolskom, otkriveno stanje djece
Policija pretražuje teren
Svjedoci užasa u Novom Vinodolskom: "Trčali su, jedan je zaostajao. Vidjeli smo da je pun krvi"
Još mjesec dana možete zamijeniti kune: U banke vraćeno manje od trećine
ZADNJI ROK
Ovo možete učiniti još samo mjesec dana: Hrvati ih imaju više od dvije milijarde, a uskoro neće vrijediti ništa
show
Preminuo Mirko Perković Poky
tužna vijest
Pjevač omiljen među hrvatskim iseljenicima pronađen mrtav u hotelskoj sobi
Bogdan Beočanin u desetoj emisiji showa Supertalent
''koliko god to okrutno zvučalo...''
Je li ovaj mladić zaslužio ovako oštre komentare žirija u Supertalentu?
Marin Ivanović stoka priznao da se razveo
''najviše sam povrijedio roditelje''
Naš poznati reper priznao da se razveo i progovorio o borbi s ovisnostima
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Svirepi lopov
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Otkrila neobičnu poruku koju je dobila prije leta i internet je poludio! Pogledajte što je pisalo
Zanimljivo
Otkrila neobičnu poruku koju je dobila prije leta i internet je poludio! Pogledajte što je pisalo
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
tech
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Loše prošli i na testovima
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
Nova primjena
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
Velika vatrena moć, nula rizika za ljudstvo
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
sport
Ivo Grbić briljirao na utakmici Karagumruka i Bešiktaša
Dobio čistu desetku!
Hrvat izludio velikana! Skupio 10 obrana, skinuo i penal, a onda je dobio posebnu pohvalu
VIDEO Viking Stavanger nakon 34 godine prvak Norveške!
Kapetan im je - Riječanin
VIDEO Čekali su 34 godine naslov prvaka i osvojili ga sa stilom: Pukla petarda za veliko slavlje!
MMA borcu dao 30 tisuća dolara, ovaj ga pretukao zbog šale o UFC-u
Uznemirujuća snimka!
VIDEO MMA borcu platio 30 tisuća dolara, ovaj ga pretukao zbog šale o UFC-u
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Bogdan Beočanin
NAJEŽILI SMO SE!
Kao što su i Indexi sanjali, tako ćemo i mi sanjati ovu Bogdanovu izvedbu!
MasterChef: ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
Skrivena sudbina: Koliko je lako izgubiti nekog voljenog ne propustite doznati u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Koliko je lako izgubiti nekog voljenog ne propustite doznati u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
putovanja
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
lifestyle
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Olja Vori u visokim čizmama brenda Max Mara
SVI IH ŽELE
U odličnom izdanju Olje Vori caruju čizme koje se ne isplati bacati iz ormara
sve
Preminuo Mirko Perković Poky
tužna vijest
Pjevač omiljen među hrvatskim iseljenicima pronađen mrtav u hotelskoj sobi
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Bogdan Beočanin u desetoj emisiji showa Supertalent
''koliko god to okrutno zvučalo...''
Je li ovaj mladić zaslužio ovako oštre komentare žirija u Supertalentu?
Pasta alla Montecarlo
Talijani znaju...

Mirisni sofrito: Jednostavna, a genijalna baza jelima uz koju i najobičniji rižoto, varivo ili pašta postaju neodoljivi

Talijanski sofrito našoj je kuhinji najbliži, a generalno je pravilo da se luk, mrkva i celer dodaju u omjerima 2:1:1, ali koliko je kuhara, toliko je i recepata... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Dobar gulaš kuha se satima Hrana i piće
    Bez trikova

    Jedini način za omekšavanje žilave junetine za gulaš

  • Pasta alla Montecarlo Hrana i piće
    Talijani znaju...

    Mirisni sofrito: Jednostavna, a genijalna baza jelima uz koju i najobičniji rižoto, varivo ili pašta postaju neodoljivi

  • Umak Hrana i piće
    Pre jednostavno

    Za jela puna okusa: Trik s tavom za savršeni gulaš ili raskošni mesni umak

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close