• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Fino, sočno i hrskavo: 7 jednostavnih trikova za savršena jela iz woka

Azijski način pripreme jela u woku osvojio je svijet zbog okusa i jednostavne pripreme - ali i zbog zdravih sastojaka koji se koriste...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 9.09.2020 06:51 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"

Azijska kuhinja bila bi nezamisliva bez woka, okrugle duboke tave u kojoj se namirnice kratko prže na visokim temperaturama kako bi bile sočne, hrskave i pune okusa. Osim što su jela iz woka ukusna, ona su i zdrava jer se kratkom termičkom obradom zadržavaju vrijedni vitamini i minerali.

No osim klasične metode „stir fryja“, hrana u woku može se pirjati i kuhati na pari (ako imate rešetkasti nastavak i poklopac). Uz jela iz woka možete poslužiti rižu, staklene rezance ili neku drugu tjesteninu prema izboru.

Prava tava

Wok od lijevanog željeza najbolji je izbor jer je izdržljiv i odlično zadržava temperaturu, što je i potrebno da se namirnice prže, a ne kuhaju ili pirjaju. Takva tava može biti skuplja, ali zato služi desetljećima – ako se pravilno održava. Nakon čišćenja je treba premazati uljem kako ne bi zahrđala.

Wok od lijevanog aluminija je pak izrazito lagan, lako se čisti i održava. Kako se ne bi oštetio, nemojte ga pregrijati, a koristite drvene ili plastične kuhače za miješanje hrane. U aluminijskom woku umjesto miješanja možete i tresti tavu držeći je za ručku i bacati namirnice u zrak, poput azijskih profesionalaca. Uz malo vježbe hrana neće završiti na podu, nego će se vratiti u tavu. Za početnike bit će dovoljna i wok tava – odnosno obična tava oblikovana poput woka.

Wokovi od silargana, odnosno posebne vrste keramike ili oplemenjenog čelika koji sadržava nikal također se koriste. Obje vrste najprije bi trebalo zagrijati pa tek onda dodavati ulje i namirnice kako se ne bi lijepile za dno.

Odabir sastojaka i priprema

Glavni sastojci za wok su proteini poput piletine, junetine, svinjetine, ribe ili morskih plodova (kozice, škampi, lignje, itd.), tofua, sejtana ili tempeha, povrće prema izboru te namirnice poput češnjaka, mladog luka, ljutike ili đumbira koje pružaju finu aromu.

Dok se proteini mariniraju, možete sjeckati ostale sastojke, a kasnije će vam biti jednostavnije ako pripremite i manje posude iz kojih ćete ih lakše ubacivati u tavu prema redoslijedu pripreme – od tvrđe namirnice prema mekšoj.

Pravilno sjeckanje 

Kako bi komadi mesa ili povrća bili gotovi u isto vrijeme, potrebno ih je narezati na približno jednaku veličinu. Oboružajte se oštrim nožem kojim će se namirnice moći precizno sjeckati bez gnječenja i bacite se na posao. Meso možete rezati na kockice ili trakice, a povrće i gljive na tanke ploške ili štapiće.

Đumbir, čili papričice i češnjak narežite što sitnije. Koristite li brokulu, možete je najprije kratko prokuhati i isprati u hladnoj vodi da zadrži lijepu boju. Tako će joj u woku trebati tek 2-3 minute. Imajte na umu da povrće iz woka ne treba previše omekšati, nego ostati hrskavo.

Dobra marinada

Meso poput junetine, piletine ili svinjetine možete marinirati pola sata prije prženja – taman da pripremite ostale sastojke. Sol i sojin umak omekšat će meso, šećer će pomoći u stvaranju finog, umami okusa, ulje će pomoći da arome namirnica poput začinskog bilja i vina ravnomjerno prekriju meso, a ne zaboravite ni na jestivi škrob zahvaljujući kojem će meso biti sočnije. Marinada će kasnije poslužiti kao fini umak.

Poučak o mesu

Meso narezano na kockice ubacite na dobro zagrijanu tavu, ali nemojte odmah početi s miješanjem kako bi se napravila barijera koja će sokove zadržati u mesu. Pržite li veću količinu mesa, pripremite ga u nekoliko tura – nastane li gužva u woku, meso će se pirjati, a ne pržiti.

Meso potom izvadite na tanjur, gdje će pričekati da se i ostali sastojci isprže da bi im se na kraju i pridružilo. Nakon prženja mesa pažljivo obrišite tavu papirnatim kuhinjskim ručnikom kako zaostali komadići ne bi zagorjeli. Budite oprezni dok to činite kako se ne biste opekli.

Redoslijed dodavanja sastojaka

Nakon što ste ispržili proteine, slijedi dodavanje ostalih sastojaka – od tvrđih prema mekšima. Na kraju dodajte meso u tavu te napravite mjesta u sredini kako biste dodali umak. Nakon što proključa, sve pomiješajte i kratko ostavite na vatri dok sastojci ne omekšaju.

Kao umak može poslužiti marinada koju ste koristili za proteine ili mješavina sojina umaka, rižina octa, temeljca ili vode sa začinima i drugim dodacima (đumbir, curry pasta, jestivi škrob, šećer itd.)

Uz ribu će lijepo pasati dodatak fish ili oyster saucea, a neki chefovi vole se poigrati i dodacima poput narančina soka ili sherryja. Koja kap limuna ili limete na kraju također može „dignuti“ ostale sastojke, kao i kikiriki, indijski oraščić, sjemenke sezama, bosiljak ili korijandar.

Pravilo o temperaturi 

Budući da je temperatura na rubovima woka niža nego u sredini, pomicanjem namirnica (bilo kuhačom ili protresanjem tave) možete regulirati toplinu kako hrana ne bi zagorjela. Jela iz woka prže se kratko, stoga se nemojte odvajati od štednjaka kako biste sve imali pod kontrolom.

  • #kako kuhati
  • #wok
  • #meso
  • #Povrće
  • #tofu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Slatki tiramisu umak recept
Ovo je savršeno rješenje!
Kad vam se jede tiramisu, ali nemate više od 10 minuta za pripremu
Na skijanje u BiH? Ovo su najpopularnije ski-destinacije u naših nealpskih susjeda
Sezona otvorena
Na skijanje u BiH? Ovo su najpopularnije skijaške destinacije kod naših nealpskih susjeda
Najgore mjesto za držanje ulja
Opasno za zdravlje
Nemojte ga tu držati! Ovo je najgore mjesto u kuhinji gdje možete spremiti ulje za kuhanje
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Riječko klizalište pod krovom Export Ice Box 2025.
Sa svjetlosnim animacijama
U Rijeci je otvoreno novo moderno klizalište, nalazi se u hali, a najviše će se svidjeti – obiteljima s djecom
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Slučaj ozlijeđene časne sestre
predavala u školi
Časnu sestru nitko nije napao? Policija šuti o slučaju, procurio dokument iz bolnice
Dnevnik Nove TV doznaje: Koncert u Švicarskoj zabranjen je zbog sigurnosti
Grad potvrdio
Dnevnik Nove TV doznaje: Zbog ovoga je zabranjen koncert hrvatskih pjevača u Švicarskoj
Kremlj: Ruske trupe osvojile Pokrovsk nakon godinu dana intenzivnih borbi
težak udarac
Kremlj objavio vijesti od kojih Ukrajina strahuje godinu dana: "Putin je obaviješten"
show
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Aco Pejović usred koncerta otkrio je spol bebe jednom paru iz publike
"Molimo te, reci nam..."
Nastao je vrisak kad je srpski miljenik usred koncerta pročitao što piše na papiru koji mu je uručen iz publike!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Ovo je specijalistica ortopedije koju Zagreb obožava: Pacijenti hodaju već nakon 5 dana!
Pokrovitelj Specijalna bolnica Arithera
Ovo je specijalistica ortopedije koju Zagreb obožava: Pacijenti hodaju već nakon 5 dana!
zabava
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Popularna serija dobila domaću inačicu! Možete li pogoditi likove?
Urnebesno
Popularna serija dobila domaću inačicu! Možete li pogoditi likove?
tech
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
opa!
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
Legendarni nogometaš Ljuboslav Penev hitno završio u bolnici, stanje je ozbiljno:
Nije dobro
Legenda hitno završila u bolnici: Stanje je ozbiljno, obitelj moli za pomoć
Modrić o prvom danu u Realu: Ronalda zatekao na stolu za masažu, evo što mu je rekao
Još uvijek pamti
Modrić otkrio što mu je Cristiano Ronaldo rekao nakon potpisa za Real
tv
MasterChef: Večeras ne propustite napeti gastroduel! Što će toliko uznemiriti Barbaru?!
TOP 10
Večeras ne propustite napeti gastroduel! Što će toliko uznemiriti Barbaru?!
MasterChef: Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
CRVENI IZGUBILI
Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
Skrivena sudbina: Nije ni svjesna u što se upušta time što mu vjeruje
SKRIVENA SUDBINA
Nije ni svjesna u što se upušta time što mu vjeruje
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Montažna kuća od 150 kvadrata uređena je u dom iz snova
Izgleda savršeno
Idila u susjedstvu: Pogledajte kako je bračni par montažnu kuću od 150 kvadrata uredio u najljepši dom
sve
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Pasta alla Montecarlo
Talijani znaju...

Mirisni sofrito: Jednostavna, a genijalna baza jelima uz koju i najobičniji rižoto, varivo ili pašta postaju neodoljivi

Talijanski sofrito našoj je kuhinji najbliži, a generalno je pravilo da se luk, mrkva i celer dodaju u omjerima 2:1:1, ali koliko je kuhara, toliko je i recepata... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Dobar gulaš kuha se satima Hrana i piće
    Bez trikova

    Jedini način za omekšavanje žilave junetine za gulaš

  • Pasta alla Montecarlo Hrana i piće
    Talijani znaju...

    Mirisni sofrito: Jednostavna, a genijalna baza jelima uz koju i najobičniji rižoto, varivo ili pašta postaju neodoljivi

  • Umak Hrana i piće
    Pre jednostavno

    Za jela puna okusa: Trik s tavom za savršeni gulaš ili raskošni mesni umak

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close