Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, osobito ako je mljeveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvijek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do trgovine prešli kraći put, no osim informacija na pakiranju valja paziti i na izgled mesa. 

Iako puno ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso moralo bi imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Osim toga, ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Prije stavljanja u košaricu dobro ga promotrite, za to vam ne treba više od pet sekundi. 

"Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", naglasila je Roesicke. 

Boja

Idealna boja ovisi o tome o kojem se mesu radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke.

Čvrstoća

Ima još jedan način za jednostavnu provjeru toga je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju