Držanje hrane u hladnjaku produžuje njihovu svježinu, odnosno rok trajanja. No ako imate malen hladnjak ili previše stvari koje trebate pohraniti, dobro je napraviti trijažu i u njega staviti samo ono najosnovnije.

Donosimo vam popis stvari koje ne trebate držati u hladnjaku.

1. Banane imaju bolji okus ako ih držite na sobnoj temperaturi. Imajte na umu da "vani" brže zriju, pa kupujte zelene banane ako ih duži period želite imati na raspolaganju.

2. Kupili ste tvrdi avokado? Ne stavljajte ga u hladnjak jer će mu tamo trebati više vremena da dozrije.

Čaj od krizanteme Hrana i piće Hrana koja hladi: 10 namirnica koje pomažu da preživimo toplinski val

3. Rajčica i paprika ostaju duže svježe u hladnjaku, ali imaju bolji okus ako ih odložite na primjerice kuhinjski pult.

4. Češnjak ima bolju aromu i okus ako ga držite na sobnoj temperaturi. Čak i kada otvorite novu glavicu, ostatke ne stavljajte u hladnjak. Naprotiv, načet češnjak vani će potrajati još desetak dana bez ikakve potrebe za hlađenjem.

5. Svježi bosiljak će prije uvenuti ako ga stavite u hladnjak. Umjesto toga, to začinsko bilje uronite u čašu poput buketa cvijeća.

6. Maslac od kikirikija ne treba ići u hladnjak. Otvorena staklenka ostat će svježa jedan do tri mjeseca u smočnici, ovisno o vrsti proizvoda koji ste kupili.

Lubenica - 4 Hrana i piće 3 odlična razloga zbog kojih trebamo češće jesti lubenice

7. Zimnica poput kiselih krastavaca i paprika ne treba stajati u hladnjaku niti nakon otvaranja nove staklenke ako imate domaći proizvod. S druge strane, to treba učiniti ako imate industrijski procesirana pakiranja.

8. Kečap i senf mogu stajati u smočnici do trenutka otvaranja boce. Nakon toga pohranite ih u hladnjak. Isto pravilo vrijedi i za umak od soje ili ljuti umak.

9. Orašasti plodovi poput oraha i lješnjaka ostat će ukusni na sobnoj temperaturi od jednog do četiri mjeseca. No ako ih želite imati na raspolaganju i nakon tog perioda, pohranite ih u hladnjak.

Čokolada - 2 Hrana i piće Izbjegavajte ih! 10 vrsta hrane koja pogoršava žgaravicu

10. Konzerviranoj ribi nije mjesto u hladnjaku. Isto pravilo vrijedi i za drugu konzerviranu hranu poput graha, slanutka, kukuruza i sličnih namirnica. Konzervu stavite u hladnjak samo ako ste ju otvorili, a sadržaj niste potrošili do kraja.

11. Dobar domaći med nema roka trajanja, a uz pravilno zatvorenu staklenku može "zauvijek" stajati u smočnici.

Ako dvojite oko toga kako trebate pohraniti namirnicu, prisjetite se gdje ste je našli u trgovinu – na običnoj polici ili u hladnjacima? Također, čitajte deklaracije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju