Ove se namirnice najčešće smatraju okidačima žgaravice te će je pogoršati:

Bijeli i crveni luk
Kuhanje većine obroka započinje pirjanjem luka i češnjaka, koji hrani daju dubinu okusa i lijepu aromu. Ako patite od problema sa želučanom kiselinom, izbjegavajte konzumaciju luka i češnjaka, a pogotovo u sirovom obliku.

Citrusno voće
Citrusno voće poput limuna, grejpa, mandarina i naranča prepuno je kiselina koje će pogoršati žgaravicu. Smanjite i konzumaciju sokova koji se baziraju na tom voću.

Rajčica
Rajčica je jedan od najčešćih okidača žgaravice. Izbjegavajte prečestu konzumaciju tog ljetnog voća, ali i prerađevine od njih poput pasate, koncentrata od rajčice ili kečapa.

Tikvice Hrana i piće Prava "muška" namirnica: 5 najboljih razloga zbog kojih bismo trebali jesti tikvice

Menta
Iako se menta smatra sastojkom koji ublažava probleme s probavom, nije učinkovita u suzbijanju žgaravice. Štoviše, pogoršava je. Osjetljivu želičanu kiselinu nadražit će pepermint bomboni i žvake.

Pržena hrana
Ako imate problema s vraćanjem želučane kiseline u jednjak, izbjegavajte prženu i masnu haranu pripremljenu u dubokom ulju – od prženih krumpirića, preko odrezaka od crvenog mesa do kolutića od luka.

Začinjena hrana
Jaki i ljuti začini poput čili papričica i crnog ili kajenskog papra negativno utječu na želučane kiseline

Sushi Hrana i piće 5 namirnica kojima Japanci duguju zdravlje, dobru formu i dug život

Kava i čaj
Kofeinski napici poput kave i crnog čaja pogoršavaju gastroezofagealni refluks. Pijte umjesto toga u umjerenim količinama beskofeinsku kavu te biljne napitke od kamilice ili đumbira.

Gazirana pića
Gazirana pića bogata su šećerima i kofeinom koji negativno djeluju na količine želučane kiseline koje se vraćaju u jednjak.

Alkohol
Iz istog razloga treba izbjegavati i alkoholna pića, a pogotovo vino koje sadrži dosta kiselina.

Slika nije dostupna Hrana i piće Za niži tlak i bolju probavu: 5 namirnica koje se svakog dana trebaju naći na tanjuru

Čokolada
Imate li problema sa želučanom kiselinom, umjereno jedite čokoladu koja predstavlja trostruku prijetnju za povećanje žgaravice jer sadrži šećere, kofein, ali i kakao.

Savjet plus:
Vraćanje želučane kiseline u jednjak potaknut će i ako neposredno nakon obrok legnete u krevet. Štoviše, preporučuje se konzumacija bilo kakve hrane barem dva sata prije spavanja.

Izbjegavajte i unos velikih količina hrane odjednom. Umjesto toga povećajte broj obroka, ali smanjite količinu hrane koju jedete za doručak, ručak, večeru i međuobroke.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju