Ove se namirnice najčešće smatraju okidačima žgaravice te će je pogoršati:
Bijeli i crveni luk
Kuhanje većine obroka započinje pirjanjem luka i češnjaka, koji hrani daju dubinu okusa i lijepu aromu. Ako patite od problema sa želučanom kiselinom, izbjegavajte konzumaciju luka i češnjaka, a pogotovo u sirovom obliku.
Citrusno voće
Citrusno voće poput limuna, grejpa, mandarina i naranča prepuno je kiselina koje će pogoršati žgaravicu. Smanjite i konzumaciju sokova koji se baziraju na tom voću.
Rajčica
Rajčica je jedan od najčešćih okidača žgaravice. Izbjegavajte prečestu konzumaciju tog ljetnog voća, ali i prerađevine od njih poput pasate, koncentrata od rajčice ili kečapa.
Menta
Iako se menta smatra sastojkom koji ublažava probleme s probavom, nije učinkovita u suzbijanju žgaravice. Štoviše, pogoršava je. Osjetljivu želičanu kiselinu nadražit će pepermint bomboni i žvake.
Pržena hrana
Ako imate problema s vraćanjem želučane kiseline u jednjak, izbjegavajte prženu i masnu haranu pripremljenu u dubokom ulju – od prženih krumpirića, preko odrezaka od crvenog mesa do kolutića od luka.
Začinjena hrana
Jaki i ljuti začini poput čili papričica i crnog ili kajenskog papra negativno utječu na želučane kiseline
Kava i čaj
Kofeinski napici poput kave i crnog čaja pogoršavaju gastroezofagealni refluks. Pijte umjesto toga u umjerenim količinama beskofeinsku kavu te biljne napitke od kamilice ili đumbira.
Gazirana pića
Gazirana pića bogata su šećerima i kofeinom koji negativno djeluju na količine želučane kiseline koje se vraćaju u jednjak.
Alkohol
Iz istog razloga treba izbjegavati i alkoholna pića, a pogotovo vino koje sadrži dosta kiselina.
Čokolada
Imate li problema sa želučanom kiselinom, umjereno jedite čokoladu koja predstavlja trostruku prijetnju za povećanje žgaravice jer sadrži šećere, kofein, ali i kakao.
Savjet plus:
Vraćanje želučane kiseline u jednjak potaknut će i ako neposredno nakon obrok legnete u krevet. Štoviše, preporučuje se konzumacija bilo kakve hrane barem dva sata prije spavanja.
Izbjegavajte i unos velikih količina hrane odjednom. Umjesto toga povećajte broj obroka, ali smanjite količinu hrane koju jedete za doručak, ručak, večeru i međuobroke.