Ljeto je u našim krajevima dušu dalo za lubenice, stoga nemate razloga ne iskoristiti priliku koja vam se pruža. No osim što su iznimno osvježavajuće, postoje i drugi razlozi zbog kojih biste lubenice što prije trebali uključiti u svoju prehranu.

1. Jačaju imunitet
Konzumiranje lubenica može ojačati vaš imunološki sustav jer one imaju visok sadržaj vitamina C, koji je snažan antioksidans, a pomaže u sprječavanju raznih bolesti. Također, redovito konzumiranje namirnica koje sadrže vitamin C može zaštititi i same tjelesne stanice od brojnih štetnih čimbenika.

2. Štite srce i krvožilni sustav

Lubenica je bogata likopenom - antioksidansom koji prevenira bolesti srca i krvožilnog sustava. To voće sadrži i prehrambena vlakna koja smanjuju razine lošeg kolesterola, kao i kalij koji snižava krvni tlak.

3. Poboljšavaju seksualni život
Mnogi stručnjaci preporučuju lubenice u prehrani jer je utvrđeno da sadrži citrulin koji ima učinke slične Viagri. Kada uđu u tijelo, pretvaraju se u arginin – aminokiselinu koja je korisna za krvožilni sustav jer daje elastičnost stijenkama arterija.

Lubenica se preporučuje i u dijetama za mršavljenje jer ima malo kalorija i daje osjećaj sitosti. Potiče izlučivanje toksina iz tijela, poboljšava rad bubrega... Još niste otišli do tržnice!? E, svašta...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju