Slatki krumpir fleksibilna je namirnica puna vitamina i minerala s kojom možete pripremiti brojna jela za doručak, ručak ili večeru. Od njega se mogu napraviti fine palačinke, vafli, pirei, juhe, pomfrit, variva, pa čak i deserti.
Da biste ispekli slatki krumpir u pećnici, obično je potrebno između 40 i 60 minuta – ovisno o veličini ploda. No on se može termički obraditi i za svega pet minuta u mikrovalnoj pećnici.
Što trebate napraviti?
1. Krumpir u kori očistite od svih nečistoća i dobro posušite papirnatim ručnikom.
2. Izbodite koru krumpira četiri do pet puta nožem ili vilicom kako biste olakšali njegovu termičku obradu.
3. Ako krumpir planirate poslužiti s korom, krumpir premažite s malo maslinova ulja, posolite i popaprite po želji.
4. Položite krumpir na tanjur koji smijete staviti u mikrovalnu pećnicu pa stavite na najjače oko pet minuta.
5. Ako nemate mikrovalnu pećnicu s rotirajućim tanjurom, nakon dvije minute slatki krumpir okrenite na drugu stranu da se ravnomjerno termički obradi.
6. Imajte na umu da će u pet minuta biti gotov krumpir do 225 grama težine. Ako imate teži krumpir, produžujte vrijeme termičke obrade u intervalima od po jedne minute dok nije gotov. Znat ćete da je krumpir gotov kad vilicom ili nožem možete probosti krumpir do središta bez ikakva otpora.
7. Slatki krumpir pripremljen u mikrovalnoj pećnici imat će mekanu koru i plod. Ako želite hrskavu koru, dodatno ga možete staviti u pećnicu da se zapeče.