Batati svih boja i veličina već su se dobro udomaćili u našim kuhinjama i više nije rijetkost vidjeti ih raznim kombinacijama u našim tanjurima. Iako je možda nalik krumpiru, batat nema nikakave veze s njim – uopće nisu iz iste obitelji, ali su dobri prijatelji. Korijen batata tvrd je, izdužen i kvrgav, a očišćen i oguljen batat može biti raznih boja, od narančaste, žute, bijele pa sve do ljubičaste.

Ova visokokvalitetna energetska namirnica sadrži velike količine vitamina A, B i C, u sebi ima puno škroba, a malo masti i odličan je izvor vlakana, pun je karotena i biotina te bi se baš zato batat trebao češće naći u svakodnevnoj prehrani ljudi.

Poslužuje se kuhan (najbolje na pari) ili pečen. Ako se još niste susreli s batatom, mi vam preporučujemo da ga što prije isprobate, i to baš ovako, kao aromatične štapiće iz pećnice od kojih se nećete moći odvojiti.

Batat se ponaša baš kao krumpir, stoga napravite pire ili okruglice od batata, dodajte ga u omiljena variva ili probajte kako se batat snalazi u malo drugačijim njokima koji će biti zvijezda svakog jela.

Odličan je i u juhama, posebno ako se prije ispeče u pećnici, zajedno sa začinima i korjenastim povrćem, zato škicnite i recept za kremasto savršenstvo, gustu juhu od batata.

Sastojci:

2 veća batata
½ žličice češnjaka u granulama
½ žličice dimljene slatke paprike
¼ žličice kumina
¼ žličice čilija u prahu
par grančica timijana
3 žlice maslinova ulja
2 prstohvata soli

Priprema:

1. Operite i dobro posušite batate, nemojte ih guliti jer im je kora prepuna korisnih vlakana. Narežite batate na štapiće podjednake veličine (kao za pomfrit ili malo šire) pa ih stavite u veću zdjelu.

2. Narezane batate pospite začinima; češnjakom, dimljenom paprikom, kuminom i čilijem te dodajte natrgani timijan (možete ga zamijeniti i suhim origanom) pa sve dobro izmiješajte.

3. Na kraju dodajte maslinovo ulje, rukama dobro izmiješajte pa prebacite začinjene štapiće u jednom sloju na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C te pecite oko 40-45 minuta.

4. Pečene batate izvadite iz pećnice, pustite da se vrlo kratko prohlade pa ih posolite i poslužite uz omiljene umake.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju