Batat ili slatki krumpir je korjenasto povrće iz porodice Convolvulaceae s jakom nutricionističkom vrijednošću koja se upotrebljava već posljednjih 5000 godina. Iako su jestivi i njezini listovi, najčešće se priprema sladak gomolj prepun škroba.

Ovaj plod izrazite narančaste boje potječe iz tropskih šuma Južne Amerike, a uspijeva diljem svijeta – uključujući i u Hrvatskoj. Batat u svojem nazivu ima riječ sladak zbog karakterističnog okusa, no njegova se konzumacija preporučuje i osobama oboljelima od dijabetesa.

Zapečeni batat sa sirom Hrana i piće Recept za najslađi zapečeni krumpir sa sirom i špekom

Saznajte tri glavna razloga zbog kojih biste trebali jesti batat:

1. Snaži imunitet
Batat je dobar izvor vitamina C, a jedan veći slatki krumpir zadovoljava čak 33 posto dnevnih potreba za ovim vitaminom. Obiluje vitaminom A koji je neophodan za jačanje imuniteta i odbijanja bolesti, ali i ključan kod zaštite očiju te zdravlja kože.

2. Čuva tijelo od stresa
Slatki krumpir je i dobar izbor mangana koji jamči zdravlje kostiju, ali i štiti stanice od štete koje izaziva stres. Batat sadrži i tiamin ili vitamin B1 koji osigurava zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Štapići od batata Hrana i piće Hrskavi, mirisni i sočni: Pečeni štapići od batata koje je nemoguće prestati grickati

3. Jača rad mišića
Za zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava ključan je i kalij. Batat obiluje ovim mineralom – u 100 grama nalazi se više od 335 miligrama – koji snižava krvni tlak, osigurava pravilan rad mišića, te sprječava grčenje u istima.

Batat je fleksibilna namirnica koja se može kuhati, pržiti i peći te sljubljivati s drugim povrćem, ribom i mesom. Zavirite u našu fotogaleriju i potražite ideju za kulinarske igre u kuhinji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju