Ako vam treba malo odmora od mesnih obroka ili ne jedete hranu životinjskog porijekla – ovo je idealan recept za vas.

No treba znati da manjak mesa ne znači i manjak bjelančevina. U 100 grama crvene leće nalazi se oko 23 grama bjelančevina, dok u istoj količini kvinoje ima oko 14 grama proteina.

Kad te dvije namirnice spojite u jednom loncu, dobivate ukusnu i hranjivu kombinaciju punu proteina biljnog porijekla.

Veganska verzija umaka bolognese Hrana i piće Bolognese bez trunke mesa? Recept za prefini umak za tjesteninu bogat proteinima

Sastojci za varivo:
1250 ml povrtnog temeljca
700 ml nasjeckane rajčice iz konzerve
200 grama crvene leće
100 grama kvinoje
3 mrkve
3 stapke celera
1 luk
2-3 češnja češnjaka
1 čajna žličica kumina
½ čajne žličice mljevenog đumbira
½ čajne žličice kurkume
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
svježi peršin za posluživanje i ukrašavanje

Puding od vanilije Hrana i piće Kuhano za 15 minuta: Recept za prefini puding od vanilije koji se radi bez kapi mlijeka

Priprema:
1. Na malo biljnog ulja prepirjajte luk, mrkvu i celer dok povrće ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko sedam do osam minuta.

2. U lonac dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.

3. Začinite s kuminom, đumbirom u prahu, kurkumom, solju i paprom. Sve dobro promiješajte.

4. Dodajte suhu leću i kvinoju pa podlijte temeljcem i rajčicama iz konzerve.

5. Kad varivo zakipi, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se sve kuha oko dvadesetak minuta, odnosno dok leća i kvinoja nije termički obrađena do kraja.

6. Začinite sa svježim peršinom prije posluživanja.

7. Poslužite s kriškom svježeg kruha. Dobar tek!