Carne alla Pizzaiola specijalitet je talijanske kuhinje koji spaja perfektno pečenu junetinu i umak od rajčice kojem slast daju masline i kapare – idealno jelo kada poželite nešto brzo, fino i jednostavno.

Taj mediteranski specijalitet koji potječe iz Napulja tradicionalno se radi od jeftinijih komada mesa, a sličnost u nazivu s pizzom nije slučajna; ogleda se u mirisnom umaku od rajčice.

Kad je riječ o odaberu mesa birajte komade junetine koji se peku kratko, a prema želji možete meso i narezati na sitne komade pa kratko popržiti. 

Carne alla Pizzaiola - sastojci

  • 4 juneća odreska
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 šalice cherry rajčica, prepolovljenih (375 g)
  • 1/2 šalice zelenih maslina (60 g ili mala šaka)
  • 1 žličica kapara
  • 250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 80 ml bijelog vina
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 4–5 listova bosiljka, za posluživanje

Carne alla Pizzaiola - priprema

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi pa ispecite odreske prema željenom stupnju pečenja. Odreske debljine 6 mm pecite 30 sekundi do 1 minute sa svake strane. Kad su gotovi, odreske stavite na tanjur sa strane.
  2. Smanjite vatru na srednje nisku i dodajte još malo maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite nekoliko sekundi dok ne zamiriše.
  3. Ulijte vino da deglazirate tavu i drvenom kuhačom ostružite smeđe komadiće s dna. Kuhajte 1 minutu.
  4. Dodajte cherry rajčice i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte masline, kapare, koncentrat rajčice, origano i temeljac. Sve dobro promiješajte i pustite da lagano krčka 10 minuta. Vratite odreske u tavu s umakom i kuhajte dok se dobro ne ugriju. Poslužite ukrašeno svježim bosiljkom.

Ne morate čekati proljeće: Kralj roštilja u kojem možete ispeći savršenu pizzu, dimiti meso - ili skuhati gulaš Kamado - 1 Kamado - 5 Kamado - 6 +3 Kamado - 5