Carne alla Pizzaiola specijalitet je talijanske kuhinje koji spaja perfektno pečenu junetinu i umak od rajčice kojem slast daju masline i kapare – idealno jelo kada poželite nešto brzo, fino i jednostavno.
Taj mediteranski specijalitet koji potječe iz Napulja tradicionalno se radi od jeftinijih komada mesa, a sličnost u nazivu s pizzom nije slučajna; ogleda se u mirisnom umaku od rajčice.
Kad je riječ o odaberu mesa birajte komade junetine koji se peku kratko, a prema želji možete meso i narezati na sitne komade pa kratko popržiti.
Carne alla Pizzaiola - sastojci
- 4 juneća odreska
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 šalice cherry rajčica, prepolovljenih (375 g)
- 1/2 šalice zelenih maslina (60 g ili mala šaka)
- 1 žličica kapara
- 250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 80 ml bijelog vina
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 4–5 listova bosiljka, za posluživanje
Carne alla Pizzaiola - priprema
- Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi pa ispecite odreske prema željenom stupnju pečenja. Odreske debljine 6 mm pecite 30 sekundi do 1 minute sa svake strane. Kad su gotovi, odreske stavite na tanjur sa strane.
- Smanjite vatru na srednje nisku i dodajte još malo maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite nekoliko sekundi dok ne zamiriše.
- Ulijte vino da deglazirate tavu i drvenom kuhačom ostružite smeđe komadiće s dna. Kuhajte 1 minutu.
- Dodajte cherry rajčice i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte masline, kapare, koncentrat rajčice, origano i temeljac. Sve dobro promiješajte i pustite da lagano krčka 10 minuta. Vratite odreske u tavu s umakom i kuhajte dok se dobro ne ugriju. Poslužite ukrašeno svježim bosiljkom.
Ne morate čekati proljeće: Kralj roštilja u kojem možete ispeći savršenu pizzu, dimiti meso - ili skuhati gulaš