Pedesetak njemačkih gradova i sela od rijeke Majne do Sjevernog mora pokrenulo je 1975. projekt koji je stvorio Njemačku rutu bajki, a podnaslov bi mu mogao biti "Stopama braće Grimm".

Od Hanaua do Bremena

Ruta započinje u Hanauu, mjestu u kojem su rođeni Jacob i Wilhelm Grimm, i vodi sve do Bremena, u koji su njihovi neobični svirači otišli u potrazi za boljim životom. Osim u Hanauu, braća su živjela i Steinauu an der Strasse (oba su danas službeno "gradovi braće Grimm") te u Marburgu, Kasselu, Göttingenu i Berlinu. Njemačka ruta bajki povezuje sve te gradove i životne faze poznate braće, osim Berlina.

Svake godine Hanau organizira Festival braće Grimm, a u Steinauu možete vidjeti kako su živjeli kao djeca. Kassel se osobito sjeća lingvističkoga rada braće Jacoba i Wilhelma i još uvijek čuva njihove privatne primjerke Dječjih i domaćih priča, kako je, naime, nazvano prvo izdanje bajki koje su braća prikupila i zapisala.

Folkloristika, odnosno prikupljanje narodnih priča, bio je samo manji dio znanstvenoga interesa braće Grimm. Kada su kao studenti na sveučilištu Marburgu započeli bilježiti narodne bajke i pjesme, bili su još tinejdžeri, a Göttingen ih pak spominje kao politički angažirane znanstvenike.

Mnoga mjesta duž rute bajki naglašavaju svoju povezanost i s drugim poznatim pričama, legendama ili likovima, na primjer Bodenwerder s barunom Münchhausenom i njegovim bajkama ili Ebergötzen s Maxom i Moritzom. Druga mjesta ponosno čuvaju svoje veze s bajkama u samom nazivu mjesta, kao "Zemlja majke Hulde" i "Zemlja Crvenkapice".

A mnoga mjesta, kao što su Nienburg i Rehburg-Loccum u regiji Srednji Weser, Freiensteinau, Grebenhain i Herbstein u Vogelsbergu, ističu vlastite (regionalne) stoljetne predaje i na njima grade svoju turističku ponudu.

Bajkovita ponuda

Na proputovanju Rutom bajki ispunit će vam se što god poželite: od čarobnih krajolika do atraktivnih usputnih stajališta, iscrpnih vodiča i zlata vrijednih savjeta. Bilo da spavate u hotelima-dvorcima ili onima s pogledom na dvorce, vaši će jastuci biti namješteni, a stol prostrt – kako i treba biti u bajci. U romantičnim parkovima, tematskim muzejima, na mističnim šumskim puteljcima ili oživljenim bajkovitim scenama kroz kostimirane ture, večeri pripovijedanja i prigodne scenske programe, čak i ako ste davno prestali vjerovati u bajke – mogli biste se predomisliti.

Tijekom čitave godine duž ove rute priređuju se festivali, upriličuju mjuzikli, smišljaju izleti. Od adventskih i božićnih sajmova u Fritzlaru i Kasselu i u gotovo svakom gradu na putu do Tjedna bajki u Bad Sooden-Allendorfu ili bajkovitih ljetnih festivala u Bad Wildungenu i Heilbad Heiligenstadtu, ne možete ubosti dio godine kada se ne događa ništa, tu su Pepeljugine igre, Uskršnja utrka i ljetno sanjkalište.

Čak i ako naletite na miran dan, on će učas postati sve samo ne dosadan ili običan kada iznenada sretnete Crvenkapicu u starom gradu Alsfelda ili se odlučite počastiti tortom od žaba ili večerom s Matovilkom.

Zapravo, kad god se na njoj nađete, ova jedinstvena ruta duž koje se smjenjuju živopisni krajolici, dvorci i palače, zabačena sela i gradovi posebnog šarma dobro će vas ugostiti i povesti u svoj začarani svijet.

Samo se putem ne zaustavljajte i nipošto ne razgovarajte s vukom.

 

Bremen: Grad nevjerojatnog šarma koji povezuje "oca" Robinsona Crusoea i Međunarodnu svemirsku postaju Bremen - 1 Bremen - 2 Bremen - 3 +3 Bremen - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju